|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 24 min 42 s
|
![]()
brak możliwości regulacji tłumienia zawieszenia ogranicza ten motocykl do wąskiego grona nabywców / zastosowań. Oczywiście można tłumaczyć, że stary też nie miał ale to było niemal 20lat temu. Czy można podróżować takim motocyklem zapakowanym turystycznie oraz w takiej samej konfiguracji zawieszenia latać sobie solo sam po terenie... pewnie można.
Ciągle szukam jak reguluje się napięcie wstępne tylnej sprężyny bo ma cichą nadzieję, że nie jest to nakrętkami... których i tak nikt nie będzie kręcił. Oczywiście kompatybilność części to jest dobre rozwiązanie dla producenta jak i nas użytkowników. Będzie więcej części używanych na rynku to i ceny niższe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 1 dzień 18 godz 23 min 5 s
|
![]()
Co ty opowiadasz. Zróbmy ankietę ilu włascicieli crf1000/1100 czy t7 z forum kiedykolwiek zmieniało ustawienia zawieszenie w swoich motocykli. Te regulacje w 80% jest po to żeby kupywacze czuli się lepiej.
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Ja zawsze majdruję przy napięciu wstępnym tylnego zawiasu przed wyjazdem. Bagaż/nie bagaż. I tylko tyle.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Łapanów
Motocykl: RD03
Przebieg: 97546
![]() Online: 1 tydzień 15 godz 16 min 26 s
|
![]()
Mada dokładnie ma rację. Prawie nikt nic nie zmienia w zawieszeniu poza gronem napaleńców uczonych w piśmie.
Motocykl ma za zadanie jeździć komfortowo. Świat składa się w większości z ludzi- pokemonów, którzy są gadżeciarzami. Producenci prześcigają się w wciskaniu nam kolejnych gadżetów których de facto nie potrzebujemy ale się nimi "bawimy". Sami sobie jesteśmy winni. Przez nasze podejście mamy "wyścig zbrojeń" u producentów. Dlaczego taka T7 jest fajna? Ponieważ nie ma wielu gadżetów i niepotrzebnych bajerów. Szkoda, że rury wydechowe idą pod silnikiem. Trzeba będzie montować udziwnioną osłonę na silnik/ rury. Jaki by nie był poprzedni model to rury szły bokiem. Sam dziesiątki razy przy waliłem spodem o kamienie/ krawężnik. Dzięki temu, że rur nie było pod spodem "uratowałem" wydech. Siedemsetka miała ciekawie zamontowaną centralną podpórkę. Chroniła ona częściowo silnik, tylne zawieszenie oraz katalizator.
![]() |
#6 | |
|
![]() Cytat:
![]() Dla mnie osobiście praca zawieszenia jest równie istotna jak opony i w obu przypadkach nie zmienia się tego często ale dobranie ustawień do obciążenia jest b.istotne oczywiście nie zmieniam tego gdy biorę pasażera na 50km ale docelowo w dłuższą trasę już tak. Ostatnio edytowane przez mdxmd : 09.11.2022 o 11:57 Powód: nie obrażają nikogo |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2019
Motocykl: Dr650Re
![]() Online: 2 dni 16 godz 50 min 21 s
|
![]()
Zgłaszam się, ja robiłem kilkakrotnie w T7. Myślę, że większość użytkowników T7 robi to po nabyciu moto. Moim zdaniem warto.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Przód można przeboleć, ostatecznie pobawić się lepkością oleju
tył wymienić na Wilbers lub Ohlins i pozamiatane. ale puszczenie układu wydechowego w sposób, który ordynarnie zmniejsza prześwit..... na zdjęciu poniżej idealnie widać gdzie kończy się miska olejowa a gdzie zaczyna katalizator, jakby było tego mało to katalizator ma układ pionowy a nie poziomy. Oczywiście też można to wywalić i dać akcesoryjny amortyzator tylny 3.000-4.500zł kolektor i tłumik końcowy to już może być 4.000-6.5000zł i lepiej będzie dołożyć już do CRf i wszystko mieć w standardzie lub wybrać konkurencję, trampek w zależności od zainteresowania będzie kosztował ok 51.000zł - 55.000zł. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() Zarejestrowany: Jul 2015
Miasto: KRASNYSTAW
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 tydzień 2 dni 12 godz 26 min 5 s
|
![]() Cytat:
![]() Dlatego prześwit mały. Katalizator to zasłania. |