![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#121 |
Ajde Jano
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 22 godz 34 min 55 s
|
![]()
Test wstawiania zdjęć
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Ajde Jano
|
![]()
O poranku po śniadanku
![]() Szykujemy się do opuszczenia gościnnych progów naszego berberyjskiego gospodarza obiecując sobie że jeszcze tu wrócimy na dłużej. Droga skonsultowana, jedziemy przez góry do doliny Arava ![]() ![]() Droga wygląda zachęcająco. Wstępujemy jeszcze do Małej Petry ale tylko na chwilę, nie mając specjalnie ochoty na spacerowanie w ciuchach motocyklowych, tym bardziej że droga oczekuje nas ![]() ![]() Droga z początku wąska i podniszczona, miejscami zmienia się w świetną prawie alpejską górską trasę. ![]() ![]() ![]() W miarę utraty wysokości na horyzoncie pojawia się też inny krajobraz, to płaska dolina wzdłuż rzeki Jordan, od strony Jordańskiej pokryta w dużej części piachem pustyni, tworząc miejscami całkiem spore wydmy. ![]() ![]() ![]() Gdzie są większe zasoby wody tam też pojawiają się uprawy roślin. To jedno z nielicznych miejsc w Jordanii gdzie jest rolnictwo w skali makro ![]() Początek morza martwego w tej strefie to głównie przemysł, jedna i druga strona bez umiaru ciągną minerały z morza doprowadzając okoliczny teren do degradacji ![]() Na swoją skromną miarę próbuję przywrócić równowagę w naturze ![]() Na drodze ruch znikomy wszyscy odbili w górę, tylko my kierujemy się w kierunku kompleksów hotelowych w pobliżu, jak nam się wtedy wydawało, bezproblemowej granicy z Izraelem. Zanim tam dojechaliśmy, skusiła mnie informacja o bocznej drodze z napisem panoramiczna. Rzeczywiście była fajnie pozawijana, pięła się ładnie w górę, jednak na którymś z zakrętów poczułem że jest problem z oponą. Po zatrzymaniu na najbliższym parkingu okazało się że nie ma powietrza w przedniej oponie ![]() ![]() ![]()
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
![]()
niedyskretne pytanie
- nie byliście w Wadi Rum? ![]() ![]()
![]() |
#124 |
Ajde Jano
|
![]()
Na Jordanię mieliśmy tylko 4 dni a to wymaga poświęceń. Co do wielbłądów, gdy pierwszy raz miałem taką okazję na wycieczkę wielbłądem byłem mocno napalony na tą atrakcję. Gdy w Tunezji negocjowałem czas takiej wycieczki oferta była na 1 godzinę ja zaczynałem od 3 godzin. Na szczęście dla nas nie byłem zbyt dobry w negocjacjach, stanęło na 1,5 godziny. Tylko to była wycieczka na lonży w pobliżu naszego noclegu. Po 15 minutach podziękowałem i resztę czasu spędziliśmy idąc na własnych nogach obok wielbłądów, rozmawiając o życiu z przewodnikiem, znaczy Beata wypytywała go o wszelkie aspekty życia w Tunezji. Wadi Rum to temat na osobną wycieczkę tylko do Jordanii, loty są tanie, wypożyczyć samochód i można sobie poobcować z pustynią, jestem pewien że na własnych nogach więcej zobaczymy.
![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Gość
Online: 0
|
![]()
''Dzielnica Plaka''
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Banned
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 min 13 s
|
![]()
powodzenia
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Ajde Jano
|
![]()
Zapytano mnie czy byliśmy w Wadi Rum, odwrócę pytanie czy warto się tam wybrać?
Pytanie nie bez kozery, mamy chwilę i będziemy w pobliżu ale im bardziej się wczytuję tym bardziej obawiam się Zakopanego w szczycie sezonu. Czy uda się uciec na tyle daleko od cepelii, aby natura przesłoniła przyziemność związaną z dutkami.
![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Stary (P)iernik
|
![]()
Byłem motocyklem. Warto. Obowiązkowa
przejażdżka wielbłądem Krajobraz jak z Marsa
![]() |
#129 |
Ajde Jano
|
![]()
Ta obowiązkowa przejażdżka, czy ciągną nas na sznurku czy też jedziemy od punktu do punktu rozbijając obozowisko na noc? Próbuję coś fajnego znaleźć ale ciężko oddzielić plewy od ziarna.
![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Stary (P)iernik
|
![]()
Byłem dość dawno. Nie dano iść samopas wielbladom
Nie masz wpływu gdzie on zamierza pedalowac - bo zobaczył wyschnietego badyla wystajacego z piasku Podróż na sznurku
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
..Izrael - prom | yeuop | Przygotowania do wyjazdów | 15 | 13.12.2016 14:55 |