![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Każdy leje to co lubi i na co lubi
![]() A tak serio to ja nie lubie i nie polecam nigdy Castrola ani Motula. Moim zdaniem porządne oleje to Mobil 1, Liquy Moly. Jednak tak jak koledzy wyżej piszą wżniejsza przy tych sprzętach jest regularna wymiana niż jakość bo te silniki nie sa super wyagające Pozdro |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Dubiecko
Motocykl: Ktm620sx, RD07a
Przebieg: 67
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 11 godz 13 min 3 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Jak najbardziej się nadaje
![]() Pozdro |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Dubiecko
Motocykl: Ktm620sx, RD07a
Przebieg: 67
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 11 godz 13 min 3 s
|
![]()
Dzieki.
Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2013
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 tygodni 20 godz 5 min 28 s
|
![]()
a jaki olej zalać do rd07a przebieg chyba 90 tys
a nie mam pojęcia na czym teraz jeździ - bo nabyty kontaktu z poprzednim jeźdźcem brak wiedzy o oleju brak chęci do jej zgłębiania brak syntetryk ryzykować czy minerał oto jest pytanie |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Giżycko
Motocykl: RD04
Przebieg: 71377
![]() Online: 5 dni 14 godz 32 min 3 s
|
![]()
10w40 polecam Fuchs comp 4
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Łowcy z Łopola
![]() |
![]()
Kolega jeździ na FUCHS Super4 (półsyntetyk) - pozytywne odczucia w stosunku do poprzednich lejów (Castrol/Motul). Skrzynia chodzi ciszej, oleum nie ubywa.
Ja kupiłem testowo Valvoline synpower 10w50. Spełnia normę JASO MA2 i API SM! No i cena - 120 zł/4L |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Zainteresowałem się interwałami wymiany oleju ze względu na planowany dłuższy wyjazd. W instrukcji obsługi i Haynesie jest napisane, że wymiana co 12 tyś. Na Afripedii (dzięki, że jest) stoi, że częściej - 8 półsyntetyk, 12 syntetyk. Na wyjeździe te kilka tyś. stanowi różnicę.
Jako, że jeżdżę na Motulu 5100 i jestem zadowolony - sprzęgło działa świetnie, oleju nie ubywa, to zajrzałem na stronę Motula. Jest wyszukiwarka olejów w zależności od sprzętu. Podają także interwały serwisowe. I tak dla starej afryki: Częstotliwość: Wymiana 12000 km/ 12 miesiące Produkty: 7100 4T 10W-40 (cały rok) 5100 4T 10W-40 (cały rok) 5000 4T 10W-40 (cały rok) 3000 4T 10W-40 (cały rok) Wyszukiwarka: https://www.motul.com/pl/pl/products/recommendation
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Tym razem kupilem repsola 10w40 stosowal ktos?
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Beddie leje repsola do swojej floty i nic nie narzekal. Wygodne butelki z dziubkiem maja. Dobre na wyjazd na dolewki. Nie trzeba lejka.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Posiadacze RD03 - jaki olej silnikowy używacie ?? | Babel | Regularne czynności serwisowe | 55 | 10.07.2011 00:20 |
olej do olejarki | bukowski | Wszystko dla Afryki | 10 | 13.07.2010 00:59 |