|
![]() |
#1 |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Niemcownia
Motocykl: CRF 1000D/DCT
Przebieg: 48k+
![]() Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 4 godz 21 min 33 s
|
![]()
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
A kto tu mowi o padniętej dct , po prostu chwilowa usterka nie wożę zapasowej skrzyni ze sobą jak pompy paliwa.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Górne gmole oryginalne czyli Touratech , maja tylko 2 punkty mocowania , bardzo łatwo przytulają się do baku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2019
Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100L AS, Husqvarna 701 Enduro, KTM 890 Adv R
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 52 min 7 s
|
![]()
Nie wiem. Nie znam się. Chyba w sumie wolę gmola, który przytuli się do baku tym samym pochłaniając siłę uderzenia niż takiego pancernego co wytrzyma wszystko ale przeniesie siłę na ramę.
Dla mnie ostatecznym zabezpieczeniem przed czymś czego gmol by nie wychwycił jest Auto Casco. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
![]()
Panowie, nie zaczynajcie gównoburzy: DCT vs manual. To kompletnie nie ma sensu.
Wszystko ma się prawo popsuć. DCT, manual, Honda, BMW, KTM i co tam jeszcze dodacie. Każdy kupuje to co uważa za słuszne, jak popełni błąd to sprzeda i kupi inny... |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2019
Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1100L AS, Husqvarna 701 Enduro, KTM 890 Adv R
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 52 min 7 s
|
![]()
Po zadupiach daleko daleko z pewnością manual w razie awarii daje większą szansę na naprawę. Po zadupiach blisko mi pasuje DCT. W terenie dawało mi ogromny komfort to, że zawsze miałem wybrany odpowiedni bieg bez zastanawiania się nad tym jaki to powinien być i machania wajchą. Mam w ogóle taką obserwację, że dzięki tej całej elektronice w którą wyposażony jest ten motocykl po prostu mam więcej frajdy. Mogę odkręcać i cieszyć się tym, że uślizg tylnego koła jest ograniczany przez kontrolę trakcji, bieg mam wybrany przez DCT a jak chcę na maxa spóźnić hamowanie to nie muszę być Markiem Marquezem tylko ABS mi to wyłapie. Mam świadomość, że nie będę mistrzem świata we wszystkim czego chciałbym spróbować a taki motocykl daje mi szansę przeżyć fajne chwile i na końcu wrócić cało, zdrowo i bez strat w sprzęcie do domu. Tyle od niego oczekiwałem i wszystko to jak na razie mi dał.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Tak jak pisze Radarman.
Już widzę oczami wyobraźni jak lokalny kowal w Kirgistanie (bez obrazy) naprawia DCT albo manuala albo kompa NAT albo reguluje rozrząd. Cokolwiek ponad gumę jak padnie i nie ma części to jest problem. Jak się nie zepsuje żadna część tylko wymaga wyczyszczenia albo rozłożenia i złożenia (na informatyka) to można to zrobić w każdym moto. Nie widzę w tym gównoburzy, a wymianę doświadczeń z 😉. Też dwa razy miałem kłopoty z DCT ponad 1000 km od domu (raz lewy zestaw przełączników robił zwarcie i nie dało się ręcznie zmieniać biegów, innym razem nie chciała wrzucć na Neutral po zgaszeniu i trzeba było ją kopać w tylne koło - poważnie. Po powrocie okazało się, że poluzował się kabelek czujnika luzu - komp podał kod i sam to naprawiłem. Nigdy mnie nie unieruchomiła. Raz miałem kłopoty z manualem. Też mnie nie unieruchomił, ale moto pojechało do serwisu na lawecie (w 690 padł wysprzęglik w drodze do domu w dniu zakupu nowego moto, po 70 km 😎 ![]() Mój Tiger 900 ma już prawie 5000km i jestem z niego bardzo zadowolony. Brakuje mi tylko 2 rzeczy z NAT: charakterystyki silnika w okolicy biegu jałowego (do powolnej jazdy precyzyjnej) i DCT. Wracając do Afryki 2020: Dyskusje o tym ze coś się zepsuje w NAT w czarnej d. możemy na poważnie zacząć za 10 lat, jak będą egzemplarze prawie dorosłe i z nalotem ponad 200k. Do tego czasu będziemy wymyślać tematy zastępcze z nudów - to że szprychy rdzewieją, albo anoda się wyciera... 👍 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Gość
|
![]() Cytat:
dodam od siebie, że NAT z lekko większym od fabryki przełożeniem robi wszystko, czego trzeba w terenie na drugim biegu. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2020
Motocykl: Crf 1100AS
![]() Online: 13 godz 48 min 46 s
|
![]()
Dzień dobry, mam pytanie, ktoś już i tym chyba wspominał, zniknęło z tableta sterowanie zawieszeniem elektronicznym. Może jest jakaś procedura naprawy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Rosja w 2020 bez wizy | zz44 | Kwestie różne, ale podróżne. | 1 | 16.12.2018 23:42 |
Yamaha TTR600 vs Honda XR600R vs Honda XR650R | Wolo | Inne - dyskusja ogólna | 84 | 06.02.2018 11:38 |