|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
17.03.2014, 21:30 | #141 |
Motocykl: RD07
Online: 1 dzień 34 min 32 s
|
A czy ktoś z was zajrzał do kodeksu drogowego
przepisy ogólne art.2 motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy; Nic nie trzeba robić!!!!!wydrukuj to i pokazuj tempym glinom, w dowodzie masz wpis MOTOCYKL i nic i nikt nie jest tego wstanie zmienić, w wydziale komunikacji mogą ci wpisać liczbę pasarzerów 3 i nic więcej. Jak jeżdzisz w dwóch to jest to zbedne, ale tempy glina powie masz trzy miejsca więc najlepiej odkrecic tylne podnóżki i po kłopocie. Aby wpisać w dowód trzeciego pasarzera trzeba zrobić przegląd rozszeżony na stacji okręgowej na trzecie miejsce i w wydziale komunikacji wbic trzeciego.Oczywiście nie wszyscy diagności to ci zrobią , bo to wiekszość tępe głąby i boją sie o robote , nie znaja przepisów i najlepiej jak by nikt na stacje nie przyjeżdżał a pierwszego pęsja wpłynęła.Na potwierdzenie tego co mówie podaję link że to przerabiałem.sam ce to uspawałem i gulałem skolko ugodno. https://www.youtube.com/watch?v=azneozBTG6s |
17.03.2014, 23:13 | #142 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 tydzień 5 dni 12 godz 6 min 9 s
|
Sęk w tym, że są jeszcze przepisy o homologacji pojazdów (od czerwca ubiegłego roku) i motocykl z wózkiem bocznym jest sklasyfikowany jako zupełnie inna kategoria pojazdu niż jenośladowy.
Pewnie dopuki nic się nie wydarzy to nie będzie wielkiego problemu nawet podczas kontroli policji. Problem się zaczyna w momencie wypadku albo nawet stłuczki. Ubezpieczalnie szukają dziury w całym i napewno się przypierdzielą, ża taki motocykl jest homologowany tylko jako jednośladowy i nikt nie dopuścił go do sprzęgania z wózkiem bocznym. W dowodzie na pierwszy rzut oka nie zgadza się jeszcze liczba osi. Idelanym rozwiązaniem jest wpis w dowód "motocykl przystosowany do jazdy z wózkiem bocznym" ale sęk w tym jak taki wpis uzyskać... |
18.03.2014, 09:07 | #143 |
Online: 1 tydzień 1 dzień 15 godz 29 min 48 s
|
Mi diagnosta powiedział że będzie potrzebny jakiś kwit z warsztatu który to wykonał, i kwit od rzeczoznawcy.
W dowodzie rejestracyjnym nie będzie się jeszcze zgadzać masa własna. Na przeglądzie trzeba to zważyć i zmienić też ten wpis.
18.03.2014, 09:15 | #144 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
Kodeks ruchu klasyfikuje pojazdy na potrzeby ustalenia reguł jakim owe pojazdy podlegają. Zdanie "motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy" (o ile takie wystepuje -nie sprawdzalem) oznacza więc jedynie, że motocykl z wózkiem jak i bez podlega tym samym przepisom ruchu drogowego. Oczywiście jeśli nie ma jakichś wyłączeń.
Nie ma to natomiast nic w spólnego z możliwością samodzielnej przebudowy pojazdu.
18.03.2014, 11:47 | #145 |
Miasto: ? nie Wieś kole Bełchatowa
Motocykl: RD07a
Przebieg: 50500
Online: 2 miesiące 2 dni 7 godz 47 min 11 s
|
Zawsze mnie zadziwia ile ludzie maja talentów i jaką wyobraźnię
Nieosiągalny to poziom dla mnie Super zaprzeg Rozumiem Twoje obawy o "ulegalnienie" sprzeta , tak jak napisałeś wszystko jest ok ale w razie W może się okazać że zosajesz na lodzie. Powyżej jest sporo rad jak postąpić (miejmy nadzieję że sprawdzonych a nie zaslyszanych) Ja mogę dodać ze swojego doświadczenia w przypadku kolizji lub wypadku "tepe gliny" okazują się calkiem profesjonalni a rzeczoznawcami z zakresu ruchu drogowego jakos nie ma zbyt wielu chętnych do polemiki. (To wcale nie są stare dziadki tkwice mentalnie w latach 70 XX wieku ) A jak słusznie zauważyłeś firmy ubezpieczeniowe wykorzystają każdą okazję do uchylenia się od wypłaty odszkodowania. Po co ten post? No nie po to żeby straszyć , wszyscy jezdzimy dla przyjemnosci przerabiamy , usprawniamy swoje sprzety. Kazdy z nas wie ryzyko nieszczescia na motycyklu jest duże ale nie wszyscy sami tego doswiadczyli ( takie osoby sa bardzo odwazne w formulowaniu opini i porad ) Ja doświadczyłem i już taki odważny nie jestem |
18.03.2014, 11:53 | #146 |
Miasto: depresja Gdańska
Motocykl: XL600V
Online: 3 miesiące 6 dni 23 godz 40 min 31 s
|
parę postów wcześniej napisałem co jest potrzebne,
@korbowody współczuję Tobie takich diagnostów, ja dobieram sobie osoby z którymi współpracuję ( w tym przypadku jeżdżę na stację diagnostyczną gdzie są kompetentni diagności) i nie narzekam, poza osobami zmieni się DMC oraz "ładowność" pojazdu Gancek , przepisy które weszły 22 czerwca 2013 w głównej mierze dotyczą nowych pojazdów , a Ty nie masz nowego tylko już zarejestrowany,
jak nie teraz to kiedy? Ostatnio edytowane przez voytas : 18.03.2014 o 11:57 |
10.04.2014, 22:46 | #147 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 5 dni 12 godz 6 min 9 s
|
No to po głębszym rozeznaniu tematu wyględa na to, że oficjalnie w Polsce nie da się takiego zaprzegu zalegalizować.
Wydział komunikacji i diagności domagają się zaświadczenia producenta motocykla, że fabrycznie jest przystosowany do jazdy z wózkiem, a wiadomo że nie jest. Trzeba będzie chyba wyeksportowac go do Niemiec tam załatwić TUV i wtedy sprowadzić do Polski z wózkiem. Taka nasza Polska paranoja... |
10.04.2014, 22:52 | #148 |
Fazi przez Zet
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Online: 9 miesiące 1 tydzień 3 dni 33 min 59 s
|
do Niemiec tam załatwić TUV
znam przypadki ze tak zrobiono. Tu diagnosta nie jest w ciemie bity i MUSI byc inzynierem z wyksztalcenia. Mozna z nimi duzo zrobic, ale nie przymkna oka na fuszerke i zagrozenie bezpieczenstwa
11.04.2014, 09:46 | #149 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
Chyba musisz pogadać z diagnostami voytasa
11.04.2014, 10:10 | #150 |
Miasto: depresja Gdańska
Motocykl: XL600V
Online: 3 miesiące 6 dni 23 godz 40 min 31 s
|
to nie diagności domagają się papierka od producenta a urząd