22.02.2021, 08:04 | #151 |
|
|
22.02.2021, 09:09 | #152 |
Miasto: Gdańsk Olszynka
Motocykl: RD07
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 9 godz 51 min 28 s
|
Kto mógłby pomóc w doborze sprzętu, bo nadszedł chyba moment decyzji o położeniu kresu w korzystaniu z wypożyczalni.
Jak patrzę na ofertę rynku, to ogarnia lekki zawrót głowy. Sprzęt raczej używany. Są tu jacyś eksperci? Czasu sporo, bo to ma być zakup na przyszły sezon. |
22.02.2021, 10:27 | #153 |
Gość
Online: 0
|
Hm... jednorazowo nie pomogę, ale spróbuj taki myk.
Poszukaj ludzi, którzy handlują sprzętem. W zimie sprzedają narty a w lato rowery. Działa to tak, że latem kupują za grosze sprzęt narciarski, a zimą rowery. Zapytaj w rozmowie skąd mają. jeżeli z wypożyczalni - nie fatyguj się. Jeżeli odkupują ze sklepów (a sklepy biorą w rozliczeniu od kupujących), szukają lokalnie - to warto się fatygować. Na miejscu zobacz stany ślizgów. No i.... wąchaj buty Jak jedno i drugi ok - jest szansa, że ma sens Dlaczego tak? Potem co rok dwa wyminieasz sobie sprzęt u tych samych. Ja się tak bawię nartami (slalom, gigant, zjazdowe; zmiana na nowsze modele); dla dzieci wymieniam bo rosną. Drogi jest pierwszy zakup. Wymiana sprzętu to grosze. A masz sproo frajdy, na ogół dobrze doradzą. Jak buty "piją" (a mam po wypadku problem z lewą nogą) to zmieniam gratis. |
22.02.2021, 11:24 | #154 |
malarz
Miasto: Zabrze
Motocykl: RD07b HRC
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 5 godz 30 min 55 s
|
Piotr IMO raczej nie kupuj używanych butów (podejrzewam, że chcesz dla siebie, a nie dzieci, bo wtedy to co innego), choćby z racji tego, że wkładka termoformowalna dopasowała się już do kształtu innej stopy. Najlepiej potestować sprzęt, żeby wiedzieć czego się chce. Tak naprawdę sam wiesz jaka jazda Ciebie rajcuje i szukaj sprzętu do takiej jazdy właśnie.
Co do kwatery przy Moltaller, to mam koleżankę/rezydentkę, która zjeździła Alpy chyba już z każdej strony i jak czasem prywatnie jedzie na Moltallera, to tydzień wcześniej wchodzi na jakiś Booking i rezerwuje gdziekolwiek, nic więcej. Zresztą, to nie musi być przy samym lodowcu, dojazd 20-30 km, to nie problem. Myśmy bazę wypadową na Karyntię mieli w Dobriach, czyli 60 km do Moltallera Zdjęcie w awatarze właśnie z Moltallera, jeszcze trochę wyżej, niż 3122m, gdzie wyciąg się kończy
22.02.2021, 11:29 | #155 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Rili? To chyba jakiś fetysz . Nie znam się ale taką metodę jak podałeś stosowałem z powodzeniem latami ale nic się nie dało wywąchać bo buty były ozonowane. Jak nie chcesz eksperymentować ze stylami a chcesz po prostu jeździć, że tak powiem bezstylowo to rozważ czy butów nie kupić nowych. Tam masz pianki co się układają do stopy i kupowanie używek dla dorosłego to ja nie polecam ale da się. Prościej kupić buty nowe i żonglować nartami jak się chce zmieniać stajla. Oczywiście nie jak się jest niewolnikiem zasad bo wtedy do downhilla to flex w bucie min 120 musi być bo inaczej to się Panie jechać nie da.
|
22.02.2021, 12:42 | #156 |
Gość
|
Rili - szczególnie po użyciu
Co do butów - miewałem nowe i również czasem był ten sam problem ucisku na nerw. Mnie nerw brał, bo musiałem w nich jeździć bo szkoda kasy (i przy każdym podjeździe rozpinać but na maksa). A teraz po prostu wymieniam but. Kolejny powód: mnie nie stać na nowe wysokiej klasy, a chce mieć wysokiej klasy. To idę na kompromis. |
22.02.2021, 13:12 | #157 |
malarz
Miasto: Zabrze
Motocykl: RD07b HRC
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 5 godz 30 min 55 s
|
To co ile Ty wymieniasz buty? Ja w jednych snowboardowych jeździłem 8 lat, a są mniej wytrzymałe od narciarskich, bo ze skóry, a nie plastiku.
Kompromisem, to jest kupowanie butów/sprzętu na przecenach posezonowych, nówki za dużo mniejsze pieniądze. A żeby nerwów nie było, to trzeba jeździć po sklepach i przymierzać jak leżą na nodze i inaczej się nie da, oraz każdy choć trochę ogarnięty sklep ma wygrzewarke do butów i wtedy jest jeszcze lepiej.
22.02.2021, 13:43 | #158 |
Gość
|
Wymieniam buty bez jakiegoś planu Gdy przyjdzie ochota Ostatni raz dwa lata temu. Kosztuje mnie to 50-200 PLN przy zostawieniu w rozliczeniu.
|
22.02.2021, 14:08 | #159 |
Miasto: Gdańsk Olszynka
Motocykl: RD07
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 9 godz 51 min 28 s
|
No proszę, wiedziałem że można na Was liczyć! 👍
Wojtas, podaj namiary na Twego dilera, zapoznam się z jego ofertą, może coś akurat przypasuje. W mojej okolicy, to sprzęt do plażowania jest zdecydowanie popularniejszy. |
22.02.2021, 14:22 | #160 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Teraz są już przeceny i buty wysokiej klasy można wydrapać za pół ceny.
Trzeba szukać bo dostepność rozmiarów różna ale przykładowo top model Salomona można kupić za tysiaka a cennikowo ponad 2 koła. |
|
|