20.06.2020, 01:38 | #151 | |
Konto zamknięte na stałe
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
Cytat:
https://support.garmin.com/en-IN/?fa...sR1SfSwzZO3Wz5 W testach zarówno w domu jak i w terenie korzystałem z obu wbudowanych map, a także na szybko z najnowszej, uniwersalnej OSM i UMPpl. Przy czym planuję dalsze, dokładniejsze testy i porównania. Co do PL Topo - pokombinuję żeby skądś ją wypożyczyć.
Konto zamknięte na stałe. Ostatnio edytowane przez Neo : 20.06.2020 o 01:43 |
|
20.06.2020, 22:00 | #152 |
Xt dostalo aktualizacje . Nie wiem jakie zmiany ale zainstalowała się ładnie po WiFi. To jest jeden z plusów. Brak kabla.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
20.06.2020, 23:05 | #153 |
Motocykl: XT1200Z
Online: 3 dni 11 godz 55 min 35 s
|
A jaka wersja softu? U mnie nic nie ma.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
21.06.2020, 13:01 | #154 |
Gość
Online: 0
|
Neo, być może to nadaje się bardziej na forum Garniak, jednak tam wątek o zumo xt jest raczej senny. Jedynie niejaki Gamet zamieścił tam dziwnie podobną recenzjęâŚ
Używam całkowicie innego garmina - Monterrę i jestem z nim prawie szczęśliwy. Ten zumo xt wygląda jednak interesująco pod pewnym względem: adventurous routes, czyli warianty wyznaczanej trasy. Były one już we wcześniejszych zumo, ale nie miałem z nimi dotąd do czynienia i chciałbym cię trochę pomęczyć jeśli ci się będzie chciało. Wyjaśnię o co mi chodzi na przykładzie jednej trasy z okolic Krakowa na Łemkowszczyznę (Frywałd-Wołowiec). Trasa była wyliczona w programie Basecamp z ustawieniami: 1. Najszybsza, 2. Najkrótsza, 3. Kręta. Zezwolone były wszystkie kategorie dróg: od płatnych autostrad po gruntowe. Moja prośba jest taka: czy mógłbyś wykonać podobne porównanie wyliczone na swoim zumo? Tzn. pokazać warianty Adventorous Routes dla każdej z tras: najszybszej, najkrótszej i krętej? Czy są jakiekolwiek istotne różnice? Jeśli możesz, to użyj tej mojej trasy: Frywałd -> Wołowiec (niedaleko Gorlic, wieś skądinąd znacząca dla czytających książki..) Ponieważ pisałeś mi, że interesuje cie mapa PLTopo, to jako częściową odpowiedź zamieszczam te wyliczenia zarówno na CityNavigator Eu 2020.2 (jest już chyba dostępna nowsza) jak i na PL Topo 2020.1 (najnowsza): najszybsza CNEu, 179km: Frywald-Wolowiec-fastCNEu.jpg najszybsza PLTopo, 187km: Frywald-Wolowiec-fastTOPO.jpg najkrótsza CNEu, 171km: Frywald-Wolowiec-shortCNEu.jpg najkrótsza PLTopo, 179km: Frywald-Wolowiec-shortTOPO.jpg kręta CNEu, 176km: Frywald-Wolowiec-windingCNEu.jpg kręta, PLTopo, 182km: Frywald-Wolowiec-windingTOPO.jpg Na koniec to jeszcze raz to o co prosiłeś: PL Topo 2020.1 i CNEu 2020.2 na kawałku znanego ci terenu (obie mapy wyświetlane na najwyższej szczegółowości): CityNavigator: CNEu highest details.jpg PLTopo: PL Topo highest details.jpg Zdrówko, Miszel Ostatnio edytowane przez Miszel : 21.06.2020 o 13:08 |
21.06.2020, 14:17 | #155 |
Miasto: S-ec
Motocykl: 690 R
Galeria: Zdjęcia
Online: 7 miesiące 1 tydzień 1 dzień 14 godz 20 min 45 s
|
pytanie może troche nie w temacie ale...
czy są duże różnice w mapach (darmowej) http://ump.waw.pl/wszystkie.html a https://www.eazymut.pl/mapy-dla-urza...8aAlDGEALw_wcB |
21.06.2020, 14:21 | #156 |
Gość
|
nie wiem, jak te, ale miedzy UMP a mapa od Garmina jest pewna, mało dostrzegalna z początku roznica. Otóż mapy UMP nie mają kategoryzacji pod kątem jakości drogi. A od kiedy odkryłem w Garminie opcje wytyczania trasy na motor wg AGV albo szlak pieszy czy rowerowy, nie nawiguje inaczej w terenie. Nawet ostatnio lecąc wzdłuż podlaskiego kawałka TET zniesmaczony przeszedłem na nawigację po szlaku pieszym i ominąłem prawie wszystkie asfalty i to na legalu. Na UMP to nie bardzo działa.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
21.06.2020, 15:38 | #157 | |
Gość
|
Cytat:
PL Topo to już mapa komercyjna, pomyślana o równomiernym i solidnym pokryciu całej PL również z myślą o nawigacji drogowej. U podstaw jej powstania leży entuzjazm kilku maniaków, m.in. założyciela forum Garniak o ksywce GPSManiak. Człowiek miał olbrzymią wiedzę i dobrą wolę edukowania laików. Wielu z tego skorzystało z dobrym rezultatem. Niestety od paru lat nie żyje. Przepraszam za to epitafium, ale żal mi okropnie - sam się mnóstwo od niego nauczyłem. Tym niemniej PL Topo rozwija się normalnie, z ciągłymi aktualizacjami. Uważam tę mapę za dużo lepszą na terenie PL niż oryginalny garminowski CNEu właśnie pod kątem motura. Podsumowując UMP jest darmowa i miejscami lepsza niż PL Topo, która z kolei jest bardziej zrównoważona jeśli chodzi o pokrycie. Zdrowko, Miszel |
|
21.06.2020, 17:09 | #158 |
|
|
21.06.2020, 17:12 | #159 | |
Cytat:
|
||
21.06.2020, 17:42 | #160 | |
Gość
|
Cytat:
Mnie chodzi o sprawdzenie to jak ten Adventorous Routing radzi sobie z zadaniem proponowania alternatywnych tras. Jesli znasz dany rejon, to ZAWSZE wyznaczysz ciekawszą drogę. Ale zwykle - poza PL - nie znasz, nie masz czasu/internetu i wtedy to bardzo pożyteczna opcja. Ja na moim garminie oprócz oryginalnego oprogramowania mam zaintalowanego Navitela. Zawsze oferuje on 3 warianty trasy i to mocno się różniące między sobą. Chciałbym to porównać z tym zumo i jego wyliczeniami. Zdrówko, Miszel |
|
Tags |
garmin , zumo |
|
|