|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
20.10.2016, 11:15 | #171 |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 5 dni 16 godz 51 min 39 s
|
a ja z innej beczki. chce kupic wkretarke do 500 pln. do tej pory uzywalem Skil-a ktory przy moim bardzo malo intensywnym uzytkowaniu sie super sprawdzal i nie pekal ale niestety wysiadly obie baterie. nowych dokupic nie mozna. wkretarka w 100% sprawna a beteri brak
nigdy nie uzywalem elektronarzedzi Hitachi. ma ktos jakies dosiwadczenie z ta marka? uzywal ktos takiej wkretarki? http://www.narzedzia.pl/wiertarko-wk...3-ta,2474.html czy moze lepiej celowac w AEG lub DeWelta. wkretarka bedzie uzywana sporadycznie do lekkich prac. zero zawodowego orania.
20.10.2016, 11:21 | #172 |
widziałem teraz w Castoramie za 750PLN /pewnie można taniej/ super wiertarko wkrętarki na LiOn 2 baterie DeWalta - 2 biegi + udar. Sprawdzałem jak to wierci - 1500rpm i naprawdę trza się trzymać bo litości nie ma.
jak będe kupował nową małą to tylko to. kabel powoli odchodzi do lamusa. no i tylko LiOn - mam dwie z bateriami do d..y, powoli umiera trzecia. fakt, że te stare baterie w środku można wymienić na nowe - one są ze sobą pozgrzewane ale nie wiem czy jest sens się w to bawić - nigdy nie byłem zadowolony z tego jak to działało - moc nie ta. jeśli możesz dołożyć do tych 500 te dwie stówy to ja bym proponował takie coś. m
20.10.2016, 11:26 | #173 |
Miasto: Emigracja. Hamburg
Motocykl: RD07
Online: 1 tydzień 5 dni 15 godz 1 min 28 s
|
moj kolega mial makite- oddal po 2 tygodniach.
w pracy szef ma dewalta z najwyzszej serii, jest nie do zatrzymania. no i ogniwa mozna dokupic. własnie, ogniwa.. najwiekszy problem wkretarek. przykrecalem blache trapezowa na 800^2 hali. i akumulator starcza i tak na 'chwilke' wiercenia w takich profilach typu 'Z'. niestety, tylko sieciówa do takich zastosowań. sieciowa wkretarka, kosztuje ułamek ceny akumulatorowej. a pare ma zupełnie inna. jesli uzywasz w warsztacie, ja bym brał sieciowa i juz |
20.10.2016, 11:36 | #174 |
|
sieciowa juz mam i sobie chwale. 6 metrow kabla i w pomieszczeniach super sprawa. jednak czasem potrzebuje czegos bez kabla. kupilem przed chwila to hitachi bo internety mowia, ze te 440pln to dobra cena za nia i opinie ma jako takie. zobaczymy jak sie bedzie sprawdzac. baterie widze sa dostepne. tak jak napisalem uzywana bedzie malo - nie boje sie o mechanike - boje sie o baterie ktore z czasem zdechna.
udaru nie potrzebuje - mam na firmie akumulatorowego potwora HILTI ktorym wiercilem w belkach stropowych z piekielnych betonow i szedl jak zly. tej jakosci i tak nie przeskocze ale takie HILTI to tysiace jakies chore no nic - zobaczymy co pokaze Hitachi p.s. kolega oknowiec od lat uzywa AEG jakis wyzszy model i tez jest nie do zabicia.
20.10.2016, 11:43 | #175 |
Administrator
|
Który konkretnie model?
20.10.2016, 11:44 | #176 |
|
bede w warsztacie to podam. ma okolo 4 lat.
20.10.2016, 12:52 | #177 |
fakt jest moim zdaniem taki, ze wszystkie wysokie modele jako tako robią. to ten shit marketowy, który pcha się zwykłemu pospólstwu się psuje na potęgę.
m
20.10.2016, 13:11 | #178 |
Administrator
|
Masz rację, jednakże bardzo często jak nie najczęściej w dzisiejszych czasach te niby bardzo dobre z racji zaniżania jakości nie odbiegają aż tak bardzo od tych dobrych starszych.
Przykładowo jedna wiertarka mająca już u mnie 15 lat , chwilami nie mająca lekko , kupiona chyba w oszołomie za 50zł ciągle działa i cholera nie chce się zepsuć. Wierci co potrzeba z betonem włącznie , kalibruje otwory co odbiło się jej na przednim osiowaniu , robi za polerkę i za wszystko co wpadnie do głowy. Mam już nową następną ( dostałem nie kupowałem) z raczej niskiej półki ale nie ma najmniejszego porównania z tą tanią z przed 15 lat. Jest głośna , słaba mimo podobnej mocy w Watach , ciut dłuższa i cięższa przez co mniej poręczna ..... Dlatego ciągle używam tej starej a ta nowa leży. Jest też staruszka Celma ale to zupełnie inna bajka , nie do zabicia. Niniejszym dementuję nieprawdziwe pogłoski jakoby to tanie się aż tak psuło...... no chyba że wykonane w ostatnich latach to i te lepsze też ideałem już nie są.
20.10.2016, 13:14 | #179 |
Ja pochowalem miesiąc temu pełnoletnia gumowke bosza. Zwykła tania, Zielona. Aż trudno uwierzyć że już jej nie mam w użyciu.
Padła przekladnia... Ale... Nie wykluczam naprawy M
20.10.2016, 13:34 | #180 |
Składka oplacona.
Miasto: Zabrze
Motocykl: Transalp 99r 50th.
Online: 3 tygodni 3 dni 5 godz 32 min 47 s
|
Matjas Sieciówki nigdy nie odejdą do lamusa puki jest prąd NIGDY
Wszystko zależy do czego używamy wiertarki u mnie ma być do drewna i stali ( stołowa) Ta WS15 może być - cena też ok - jeśli da się rurę " nośną" przedłużyć to jest dla mnie dobra.... Zdarza mi się większe przedmioty wiercić i tu by była lipa... Zauważyłem też w pewnym warsztacie o dziwo że mają chiniola takiego za 300 dedry i chwiejne to mega... Droższe takie za 500 - 600 mają dłuższą rurę i na 4 śruby na dole więc wydają się być stabilniejsze .... wydają..... więc nie wiem... was pytam :P Stare polskie, niemieckie, przedwojenne itp mogą być..... ale mocne i solidne są drogie. Więc albo jakiś dobry tani chińczyk ( trochę się wyklucza) albo tania stara wiertka ( wysoka) do drobnego remontu. nic no... szukam dalej... Stal konstrukcyjna jest miękka więc wióry są długie... Wiertło tu niema wiele do gadania.... chyba że ktoś je nieudolnie ostrzył i zmienił znacząco kąt natarcia. Dobre wkrętarki do PRACY ciągłej moim megaskromnym zdaniem zaczynają się od 1300zł... włącznie z pojemnością aku nie ma sensu kupować poniżej 3Ah bo czasem 2h nie wytrzymają... ( niedawno swoją wkręciłem w ciągu dnia około 1000 wkrętów 120x5,5 - drewno) Większość wkrętarek w casto, praktikerach czy obi itp to " marketówki" z plastikowym wszystkim co może być plastikowe do domu w sam raz by skręcić szafkę z ikei itp.... Serio Marketówy są też takie jak bosch czy deWalt lub makita.... różnią się trochę oznaczeniem seryjnym - po numerze da się sprawdzić u producenta dla kogo zostały wyprodukowane.... Ceny w marketach nie są wysokie bo i jakość "klasa" produktów jest średnia - ( mówię tu tylko o elektronarzędziach ) żaden kowalski nie kupi w niedziele po wyjściu z kościoła wkrętarki za 1200zł... więc taka kastorama nie ma ich w swojej ofercie.... są tylko takie do około 700 - 800zł a i tak są "przykurzone..." bo większość kupuje do 250zł z kompletem gumowych wierteł... ACZKOLWIEK czasem zdarzają się takie że warto kupić jakąś piłę ukośną itp. ( sam kupuje często w kasto ) Po prawdziwe wkrętarki idzie się do sklepu tylko z elektronarzędziami dedykowanym profi markom.... wtedy można porównać tą z tamtą itp...