|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.02.2011, 11:24 | #11 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
jazda motocyklem nie jest sportem niebezpiecznym w znaczeniu tego słowa - więc nie bralem.
A polamańcy nie wiem czy i gdzie byli ubezpieczeni, ale na pewno nie korzystali z pomocy medycznej. Wszyscy w kraju dowiedzieli sie ze mają coś polamane.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
09.02.2011, 11:43 | #12 | |
Miasto: Poznań
Motocykl: DR650SE
Online: 2 tygodni 1 dzień 14 godz 52 min 55 s
|
Cytat:
|
|
09.02.2011, 12:38 | #13 |
orange crush
Motocykl: XL600V
Przebieg: ogromny
Online: 2 tygodni 1 dzień 7 min 58 s
|
Podróżowanie to nie sport, chyba że w Maroku wpadniesz na pomysł żeby wystartować w jakichś zawodach więc o to bym się raczej nie martwił.
Co do ubezpieczeń i tego jak działają to opisze jak wygląda przypadek PZU Wojażer gdyż mój brat musiał z niego skorzystać po tym jak złamał rękę w wypadku w Turcji. Formalności w zasadzie sprowadziły się do wykonania telefonu do Polski i zgłoszeniu zdarzenia. Cała reszta bardzo sprawnie skoordynowana przez ludzi z ubezpieczalni którzy wiedzieli gdzie dzwonić i co mówić, do szpitala do którego trafił przyszedł faks i to był koniec tematu związanego z turecką służbą zdrowia. Mieliśmy też assistance (także PZU) ale to był niepotrzebny wydatek, transport motocykla poza granicami kraju tylko do 300km, a jak to działa w razie większych kłopotów mechanicznych można przekonać się z wątku Beddiego. Lekko uszkodzonym moto brata przyjechałem z Wojażera, jest tam mowa o zwrocie kosztów kierowcy zastępczego (benzyna + noclegi do 50E). Podkreślę jeszcze raz że nie mieliśmy najmniejszych problemów z zaakceptowaniem przez PZU choćby jednej faktury albo zasadności jej przedłożenia, wszystko sprawnie i bezproblemowo. Na potwierdzenie tego co pisze dodam że ubezpieczalni podaliśmy tylko termin kiedy chce wylecieć po drugi motocykl a przelot był biznesklasą. Cena takiego biletu to prawie tyle samo co mój motocykl. Dużym problemem okazało się wyegzekwowanie odszkodowania i zwrotu kasy za naprawe od turków ubezpieczających samochód w który przydzwonił brat (niemała kwota bo bmw). Sprawa ciagnie się od 2009r i aktualnie jest w tureckim sądzie. Gdyby nie znajomi którzy tam mieszkają nie dałoby się doprowadzić sprawy do tego stanu i trzeba byłoby machnąć ręką. Dlatego przy okazji następnego wyjazdu do pakietu ubezpieczeń zdrowotnych będziemy też brali ubezpieczenie ochrony prawnej (DAS albo coś w tym rodzaju). |
09.02.2011, 12:42 | #14 |
Jazda motocyklem wg mnie to nawet nie jest sport, to zwykła forma przemieszczania się, tak jak samochodem czy autobusem !
Sporty ekstremalne biorę na wszelki wypadek jak ruszam w góry czy jadę na narty. Jadąc na Bliski Wschód zrobiłem rozeznanie wśród 3 TU. Stosunek cen, przy bardzo zbliżonym poziomie ubezpieczeń ( różnice do 5% ) to dla Alianz, Warty i PZU 3:2:1 , najtańsze było PZU a co najdroższe już nie pamiętam. 25 dni kosztowało mnie ok.110zł |
|
09.02.2011, 21:02 | #15 | |
orange crush
Motocykl: XL600V
Przebieg: ogromny
Online: 2 tygodni 1 dzień 7 min 58 s
|
Cytat:
Koszty kierowcy zastepczego (dolot tam + wacha na powrót + kimanie) były jednak z assistance. |
|
10.02.2011, 12:26 | #16 |
Gość
Online: 0
|
Polecałbym dubla. Roczne ubezpieczenie Alpenverein + w wypadku jazdy na wschód - Europa na czas trwania wizy rosyjskiej (w Alpenverein kwota ubezpieczenia to 22000E, więc zamało na Ruskich).
Sporo przywilejów daje członkowstwo w AV tak poza tym i to w śmiesznej cenie. |
08.03.2011, 19:25 | #17 |
Gość
|
Można wziąć podstawowe ubezpieczenie w Europie na rok za... 1060zł ale...
Do tego roczna ruska wiza biznesowa wielokrotna (łączny koszt). Wchodzę w to latem. |
11.03.2011, 14:53 | #18 |
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
http://www.allianz.pl/ubezpieczenia/...macje,770.html
Ubezpieczam się w Alliansie bo nie muszę wydawać kasy i później się tłumaczyć. Poza tym jeśli w tej firmie ubezpieczają się np Szwajcarzy, to można mieć chyba więcej zaufania. Do polskich nie mam. Na 2 miechy 450 pln, czy to dużo? Nie wiem.
11.03.2011, 15:11 | #19 |
Gość
|
Błąd.
Wyjebana kasa w pole. Patrz Alpenverein. Za 50Eu masz pełne uzbezpieczenie na rok! a za dopłatą 9Eu emeryturę w razie zejścia z pierwszego planu. |
11.03.2011, 15:49 | #20 |
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
http://www.alpenverein.com.pl/cms/pd...03%2006_PL.pdf
Trzeba by mieć w rodzinie prawnika żeby to zrozumieć, ale jest parę punktów w wykluczeniach które mnie zastanawiają, np wypadki samochodowe, oraz czas do 6 tyg trwania w wypadku trekkingu. To raczej oferta dla górali? Mam taką wizję że zbierają mnie z trasy i po nazwie i nr polisy ktoś to prowadzi do końca i myślę że w Allianz tak jest. Mam nadzieję że się nie mylę.
|
|