![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
|
![]()
Tak jak Puszek mówił
Sami sobie jesteśmy winni - i to dotyczy nie tylko Maroka - każdego !! kraju gdzie jadą tacy turyści jak to Pusi pisze - bo jedna z drugą pindą myślą że uszczęśliwią dzieciaka dając mu cukiereczka A w szczególności to dotyczy krajów Arabskich - albo może lepiej - tej religii. A dlaczego - zauważyłem to np Tajlandii - gdzie nie ma arabów ale ..jadąc na południe zaczynają się tereny zamieszkałe przez wyznawcę tego co to każe podrzynać gardła - no kuźwa od razu zmieniają się ludzie. Zaczepiają Cię, próbują oskubać w handlu. A na północy czy w centrum - spokój...cisza Dlatego zawsze zwalczam właśnie to rozdawnictwo ...to tylko niszczy....i na dłuższą sprawę wyrządza krzywdę miejscowym Popatrzeć tylko na te wszystkie organizacje charytatywne ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 1 godz 13 min 57 s
|
![]()
Ciekawe dlaczego kolo Puszka grupka dzieciaków skakała i śpiewała piosenki najednym z filmików
![]()
![]() |
#13 |
|
![]()
aaaa widzisz - to było w Burkina Faso - aa tam te wszystkie paniusie nie jeżdżą
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Zambrów
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
![]() Online: 1 miesiąc 5 dni 9 godz 15 min 6 s
|
![]()
Nie tylko paniusie rozdają "cukierki". Znam wielu motocyklistów co zabierają pół kufra "podarków" a jak im się skończą to kupują coś po drodze. Potem ja, czy ktoś inny w danym miejscu się zatrzyma i już nie ma spokoju. Bo po przedni dał to czy tamto. Nie masz...to daj kasę...
Ręce opadają... czasem to aż odechciewa się kontaktów międzyludzkich. M.in. dlatego uciekam z dala od cywilizacji, z dala od miejsc w których wiem, że taka atrakcja prawdopodobnie na mnie czeka. Burkina to jedno z tych miejsc, gdzie banan kosztuje tyle samo w całym kraju ( no może poza wschodem i północą ale to z innych czynników) dla białego i czarnego człowieka. To jeden z tych krajów gdzie nikt nie oczekiwał wdzięczności za to , że zaprisł na noc czy nakarmił. i to jest właśnie piękne. P.S. Co się stało z cytowaniem postów ?
https://www.facebook.com/PrzezSwiat.eu Ostatnio edytowane przez Neno : 10.03.2014 o 18:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 7 godz 30 min 48 s
|
![]()
Fajny opis Ex, ale chyba jak pisze Orzep zabrakło Ci dystansu. Uśmiechnij się, powiedz na wysoką cenę: I am from Poland, not Holland i wszystko stanie się łatwiejsze.
Czemu tak jest? Bo biali to frajerzy, najczęściej bogaci i dlatego dają się golić. Jak kupuję coś w Marrakechu to nie dam sobie wcisnąć kitu i nie nabieram się na lamenty, że on to drożej kupił etc. Ale ludzie z Europy czy USA szastają kasą nie zastanawiając się nad siłą nabywczą pieniądza. Potrafią wydać 100 euro za dżinsy i 2500 euro za torebkę, byle miała modne logo. Mój znajmy ma w Marrakechu riad w którym noc kosztuje 300 euro, chętnych snobów nie brakuje... I tam, gdzie przyjeżdżają naiwni białasi pojawiają się łowcy okazji. Nie zgadzam się z Kajmanem - to niezależne od religii. Jak ktoś nie wierzy to niech się zastanowi ile Amerykanin zapłaci za taksówkę z dworca do hotelu i ile skroi go polski katolicki mechanik za naprawę pierdoły w samochodzie. Wyznawcy tego co każe podrzynać gardła? Znaczy kogo? Islam i chrześcijaństwo to religie monoteistyczne. Uznają tego samego boga...
![]() |
#16 |
|
![]()
nie będę się tu Sambor wdawał w dyskusje religijne z Tobą
każdy wierzy w kogo chce i w co chce o ile wiem Allah nie jest moim bogiem, a oni uważają mojego Boga tylko za proroka - więc nie wierzymy w tego samego |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Podlasie
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 22 godz 59 min 27 s
|
![]()
Chłopaki - zaraz się zacznie!
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Miasto: Szczecin
Motocykl: CRF1100
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 12 godz 23 min 8 s
|
![]()
Chłopaki.. nie do końca było tak iż się.napinałem, może tak to zabrzmiało... ale tak nie było... przynajmniej przez pierwsze 2 tyg. miałem luzik... ale jak napisałem wszytko się kończy gdy masz ze sobą 2 zmęczonych dzieciaków... Uśmiechem, a często nawet lekkim wyśmianiem ceny, uzyskiwałem wiele... ale często bariera językowa, albo wręcz udawanie że nie wie koleś o co mi biega.. często utrudniały kontakt..
zobaczcie taką sutyację.. podchodzi kobieta kupuje pączki za 80gr, podchodzę ja i sie.uśmiecham kupuję 20 szt.. bom duży... i dostaję 1,20 DH pytam dlaczego.. odpowiedź ta sama bo Ty turysta jesteś... ![]() PS. w Stambule mi się.podobało nieco bardziej... pod względem mentalno ludzkim... ![]() nooo ale porcję kolejnych fotek oczywiście wkleję... ![]()
![]() |
#19 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 7 godz 30 min 48 s
|
![]()
Zgadzam się z Elwoodem
![]() Niestety, w ostatnich relacjach z Maroka przygody jak na lekarstwo. Jak w 2005 wjechaliśmy z Enzo, Mio i Jojną po raz pierwszy na pustynię (byłem na Afryce z 12 letnim synem) to była noc i do Merzougi mieliśmy ze 40 km. GPSa miał Mio i nie mieliśmy żadnego tracka ani wgranej mapy Maroka. Tylko waypointa z książki Chrisa Scotta. Przygody aż za dużo wtedy było! "Odkryliśmy" wtedy Kasbę Panorama, tę co to teraz na wszystkich zdjęciach z komercyjnych imprez ją znacie. Również tych moich. Zorganizowane wyjazdy tłuką te same trasy i faktycznie śpią w tych samych miejscach. Trochę faktycznie to nudnawe, dlatego tym chętniej czytam co pisze ex, bo to z innej perspektywy teraz...
![]() |
#20 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
![]() Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 21 godz 57 min 29 s
|
![]()
Mimo wszystko z małżonką pojedziemy sobie do Maroka po raz trzeci , pewnie samochodem , jak zwykle korzystając z wiedzy ale omijając zbyt rozbudowane getta turystyczne
Wysłane z mojego XT1032
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Trip II | puszek | Hardware | 3 | 05.06.2017 06:22 |
Nocleg Marocco | kajman | Przygotowania do wyjazdów | 2 | 25.05.2012 23:11 |
Marocco 2009 Maj | talaxon | Umawianie i propozycje wyjazdów | 137 | 01.03.2009 19:08 |