|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
04.02.2010, 16:22 | #11 |
Motocykl: RD03
Online: 0
|
uff,
dzięki za wyczerpujące info: - czy konsultuję trasę z agencją nawet gdy wypada ona poza strefami zamkniętymi dla turystów? - Pkt 3: jak rozumiem w algierii konieczne będą tamtejszy dowód tablice i polisa? Reszta brzmi ciekawie btw, byłem dziś w ambasadzie i miło się zaskoczyłem. Przyjął mnie starszy facet, który wspomniał, że dobrze byłoby mieć zaproszenie/list od Algierskiego klubu/federacji motocyklowej. Poza tym nie widział żadnych przeszkód. Wspomniał oczywiście o konieczności ustalenia trasy tak aby nie pokrywała się z obszarami o ograniczonym ruchu turystycznym. |
04.02.2010, 17:35 | #12 |
Zakonserwowany
|
Każdą początkową trasę konsultujesz z agencją , gdzie pojechać , na ile dni itp. , ponieważ na tej podstawie dostajesz zaproszenie od agencji i na podstawie niego , ambasada wydaje Ci wizę , trasa musi być podpięta po dokumenty i w żadnym wypadku nie może ulec modyfikacji po zatwierdzeniu przez agencję . Agencja ma obowiązek poinformowania gwardii nazionale i policji o wyznaczonej trasie .
Nie ma możliwości poruszania się po Algierii bez przewodnika , na oryginalnych tablicach i bez ich ubezpieczenia . Takie firmy jak Eni czy Total posiadają specjalne przywileje , ich pracownicy mieszkający tam , jeździli terenówkami bez algierskich tablic . Powiem Ci tylko że jeśli coś nie spodoba się algierskim pogranicznikom to całe przygotowania i kasa idzie w błoto , a Ty wracasz do domu , tak samo na kilkudziesięciu miejscach kontrolnych , przez które musisz przejechać po przekroczeniu granicy . Dlatego Twój przewodnik , jest Twoim aniołem stróżem . Kiedyś próbowałem coś ustalić tu u nas i informacje , które wtedy otrzymałem z konsulatu , nie pokrywały się z tymi z agencji , to tak na marginesie . Wszystko musi być dopięte na tip top , to nie jest weekendowy wypad , żeby pozwolić sobie na jakieś nie dopatrzenia .
05.02.2010, 16:15 | #13 |
Motocykl: RD03
Online: 0
|
wyczerpujące info
masz może namiar na jakieś agencje w Algierii? Chciałem zorientowac się w cenniku. jeśli impreza będzie droga to pomyslę nad alternatywą. Znajoma ekipa wybiera się do Libii (z tego co słyszłałem tam są podobne regulacje), może podepne się z nimi i Algierię zamienię na Libię |
05.02.2010, 19:39 | #14 |
Zakonserwowany
|
Agencji jest co nie miara wystarczy wybrać kilka i napisać do nich mejla : http://www.google.it/#hl=pl&q=l%E2%8...71968e6c3b9616 , z zarysem trasy , terminu itp. Te które nie odpowiedzą , znaczy że nie zajmują się organizowaniem tego typu wyjazdów. Wtedy wybierasz tą która Ci najbardziej odpowiada . Taki wyjazd wymaga trochę zaangażowania wszystkich uczestników , przygotowań jest w brud , ale można też ogarnąć wszystko da solo , tylko finansowo nie wychodzi szczególnie .
Procedura wyjazdu do Libii jest identyczna a Libia najbezpieczniejszym krajem w Afryce , w Algierii mają dużo wewnętrznych problemów natury bezpieczeństwa z którymi borykają się od lat , dlatego czasami zaplanowany i dopięty na ostatni guzik wyjazd , pęka jak bańka mydlana , wiem coś o tym . Powodzenia .