![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 2 dni 17 godz 44 min 47 s
|
![]()
Cóż, "Każdy żyje jak umie" i bardzo się cieszę, że znajdujecie tu coś dla siebie. Staram się, żeby hasło "swojak" nie kojarzyło się tylko kulinarnie
![]() Lewarze, wśród spraw, jakie robiliśmy razem niestety nie znajduję tej formy konwersacji, o którą pytasz i wielce nad tym boleję. U Kujasów miałem chytry plan narzucić Ci się swoją niecną osobę, aleś był oblegan przez smakoszy wszelakich tak wielce, że nijak mi było przez oną ciżbę przedzierać się z marną flaszencją, com ją w tym zamyśle w Białorusyii zanabył i w innej kompanii wysuszyć był zmuszon. Przeto zapytanie Twoje wielce mnie raduje, bo z Tobą byle co wypić lepiej, jak z niejednym dobrze zjeść ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Reykjavik
Motocykl: tyż Honda ale mała siostra królowej
Przebieg: jest
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 3 godz 35 min 20 s
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
![]()
Dokładając co nieco do tej historii, "Samych Swoich" kręcono w Lubomierzu, na Dolnym Śląsku. Wiele postaci biorących udział w filmie jako statyści to rzeczywiście przyjezdni z Kresów, a samo miasteczko jako "ziemie odzyskane" zostało zasiedlone właśnie przez naszych Rodaków przybyłych z konieczności z dawnych polskich ziem na wschodzie. I przyjechali oni naprawdę w wagonach, historie w filmie są często przeniesione żywcem z rzeczywistości.
Znam te historie z pierwszej ręki, moi dziadkowie, ich sąsiedzi, znajomi, również tak przyjechali do Lubomierza, a dziś tam spoczywają. Na pograniczu dzisiejszej Rumunii i Ukrainy jest wiele wsi, gdzie wciąż mieszkają Polacy, rozmawiają po polsku i chętnie witają gości, w tym motocyklistów z PL. Wiele starych zabudowań nie przetrwało, ale historia i tożsamość narodowa wciąż jest tam żywa. pozdrowienia dla Kresowiaków ![]()
![]() |
#14 | |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Reykjavik
Motocykl: tyż Honda ale mała siostra królowej
Przebieg: jest
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 3 godz 35 min 20 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
![]() |
![]()
kolejna opowieść... ale jak skończysz to i ja dołożę swoje trzy grosze.
jak zawsze pięknie się Ciebie czyta. matjas
![]() |
#17 | |
|
![]() Cytat:
Świadomym zacna Duniu babola przeokrutnego, jakiegom popełnił tą dwuznacznością, jakoby napitek wyżej jadła stojał. Jednemu się przypochlebiwszy o drugiem był zapomniał. Tak o pod nogi podejmuję i Twoje obie rączki całuję, bom rad Waćpani. Jako i Lewar mi druh, nie pozostaje mi nic innego jak Oboje Was dodom sprosić, tak jadłem, jak napitkiem uraczyć! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
no... może trochę niezdecydowany
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: koło Mszczonowa
Motocykl: już nie Afri, R1200GS + Franza DRZta
Przebieg: rosnący
![]() Online: 2 tygodni 12 godz 37 min 22 s
|
![]()
Nie sienkiewiczuj ATomku, od tematu zgrabnie odchodząc, ino do opowieści wracaj, zgrabnie i ze wrodzonym sobie wdziękiem, kontynuuj...
![]() |
#19 |
|
![]()
Tom,
![]() ![]() Ukraina, Wołyń 2013 045.jpg Ukraina, Wołyń 2013 046.jpg W nocy ożyły pochowane po kątach chrabąszcze. Były wielkości kciuka. Groźny furkot ich skrzydeł poprzedzał bolesne uderzenie to w nos, to w oko. Wciskały się wszędzie! No, prawie wszędzie ![]() Nad ranem wszystko ucichło. Ukraina, Wołyń 2013 051.jpg Ukraina, Wołyń 2013 053.jpg Ukraina, Wołyń 2013 041.jpg Ukraina, Wołyń 2013 042.jpg Po porannym moczeniu czas na śniadanie. Podtrzymujemy wątek wielokulturowy: polska kiełbasa z ukraińskim chlebem Ukraina, Wołyń 2013 048.jpg Ukraina, Wołyń 2013 050.jpg Woda wrze. Bez pośpiechu, powoli, nadchodzi deser w ziołach ![]() Ukraina, Wołyń 2013 058.jpg Ukraina, Wołyń 2013 061.jpg Ukraina, Wołyń 2013 044.jpg Słońce wysoko, zachęca do wędrówki wraz z nim, ale mamy tu jeszcze coś do załatwienia… |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() |
![]()
Ładnie, i ja czytam z zaciekawieniem.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Skąd naklejki do rd04 ?? | yuris76 | Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki | 12 | 10.01.2016 13:24 |
Dla tych co chcą sami... | Pastor | Wszystko dla Afryki | 37 | 15.05.2014 02:17 |
Skąd wziąć IGO? | Fausto | Mapy | 12 | 01.05.2013 12:32 |
skąd moc? | mad_leaf | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 3 | 13.04.2009 14:09 |