|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
16.11.2008, 18:24 | #11 |
Porównywalem kartery silnika na http://zsf-moto.com i moim zdaniem Trampek 650 z 2007 roku ma inne mocowania silnika niż Rd 03- ale pewnie to sie da zrobić.
Nie wiadomo jak by pasowały kolanka wydechowe i wyjścia do chłodnicy Do tego na pewno przerobka instalacji elektrycznej - moduły i regulator napiecia. To tyle z grubsza co mi sie wydaje - pewnie wyszloby cos jeszcze. |
|
16.11.2008, 18:24 | #12 | |
Cytat:
Załóżmy że lejemy do suchego silnika (nowy filtr oleju) 1l oleju. Po uruchomieniu okaże się że 1,2l potrzeba jest do zapełnienia całej magistrali olejowej (razem z chłodnicą) a więc zanim olej spłynie z silnika smok będzie zasysał powietrze. Brak ciśnienia powinna zasygnalizować kontrolka. Jest jakaś minimalna pojemność przy której zapewniony jest ciągły obieg oleju - nie wiem ile to jest na pewno poniżej min na bagnecie. Jest to baza wynikająca chociażby z konstrukcji silnika długości / przekrojów kanałów itp..Żeby było bezpieczniej (zakręty jazda pod górę i góry) do tej minimalnej objętości dodana jest rezerwa bezpieczeństwa i tu dochodzimy do oznaczenia na bagnecie min - max. Innym zagadnieniem jest długotrwałe duże obciążenie silnika przy obniżonym ciśnieniu oleju (jazda na pograniczu min tego stanu ciągłości mimo nie palącej się kontrolki) może spowodować mniej intensywne smarowanie a co za tym idzie szybsze zużywanie się współpracujących części. Prawidłowe ciśnienie to 5 - 6 Bar/5000obr/min z braku chwilowych niedoborów oleju ciśnienie może oscylować wokół 1 Bar'a kontrolka się nie zapali jej próg zadziałania to coś około 0,4Bara' W takiej sytuacji zgodzę się z Tobą że jazda kilka tyś km bez pilnowania stanu oleju może się skończyć stukami w silniku. Wiadomo po to jest bagnet a na nim podziałka co by pilnować stanu oleju a wracając do RD-03 (nie ma chłodnicy oleju) czy tam olej chłodzi silnik to bym podyskutował - na pewno smaruje bo Dzieju jeszcze jeździ co innego w silnikach chłodzonych powietrzem!!! Kilka lat pracowałem na hamowni silnikowej co prawda silniki samochodowe, ale zasada działania podobna...... |
||
16.11.2008, 21:08 | #13 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
Zadania oleju silnikowego
Najważniejszym lecz nie jedynym zadaniem oleju silnikowego jest smarowanie elementów silnika w celu zminimalizowania tarcia oraz zmniejszenia zużywania się części. Lecz oprócz tego ważnego zadania olej silnikowy odpowiedzialny jest również za: utrzymanie silnika w czystości poprzez usuwanie z wewnętrznych powierzchni silnika nagarów powstających na skutek spalania i "przetransportowanie" ich do filtra oleju gdzie zostają zatrzymane; chłodzenie silnika poprzez częściowe odprowadzenie ciepła z wewnętrznych jego części które nie są chłodzone przez układ chłodzący. Dlatego koniecznym jest utrzymanie miski olejowej w czystości aby zapewnić chłodzenie oleju; ochrona przed korozją i rdzewieniem dzięki czemu możliwe jest uruchomienie silnika nawet po długim czasie postoju; doszczelnienie komory spalania poprzez powstanie na siankach tulei cylindrycznych tzw. filmu olejowego który odpowiedzialny jest również za zmniejszenie tarcia; olej silnikowy pomaga również w wytłumieniu hałasu powstałego podczas pracy silnika.
16.11.2008, 22:05 | #14 |
Miasto: Otwock/Warszawa
Motocykl: RD03
Online: 50 min 19 s
|
Jeżeli chodzi o pytanie z wcześniejszego postu to objawy są takie same niezależnie od wciśnięcia sprzęgła. Mam nadzieje że was naprowadze.... A ciśnienie w cylindrach postaram się zmierzyć i jak będą wyniki to napiszę jakie.
|
18.11.2008, 16:03 | #15 |
Motocykl: RD04 CRF 450 R Husqvarna TE 610
Przebieg: 50000
Online: 1 dzień 6 godz 23 min 18 s
|
zmierz zmierz koniecznie !! Coś mi się wydaje że łańcuszek rozrządu Ci się skończył .
|
18.11.2008, 22:07 | #16 | |
Miasto: Kozienice
Motocykl: EXC 200
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 godz 10 min 16 s
|
Cytat:
Ehhh rzygac juz sie chce - nie reformowalni. |
|
18.11.2008, 23:05 | #17 |
Stary (P)iernik
|
Magnus, żaden ze mnie fachowiec. Słucham i czytam forum, bo mówi się że tylko w ten sposób silnik afryki można wykończyć. Opowiedz jak było i utniesz sprawę a może i czyjś silnik uratujesz w drodze.
Nadepnąłem na odcisk?
Ostatnio edytowane przez Franz : 18.11.2008 o 23:08 |
18.11.2008, 23:45 | #18 | |
|
Cytat:
Niczym Bartosiewiczowa u mnie na wsi Pierwotnie zapewne przyczyna byla oliwa, ale jak ktos robi popredce remont zeby moto puscic na sprzedaz i pozbyc sie problemu to nie trzeba wcale braku oleju zeby wkoncu sie rozsypal. Tak wiec jak mam kogos ratowac to jedynie powiem: Nie wdpenijcie w mine bo bedzie bolało !!! PS naszczescie teraz jest nowy i cyka jak w zegarku - 2 wypady bez najmniejszego problemu. |
|
19.11.2008, 00:08 | #19 |
Stary (P)iernik
|
"Tak nadepnołeś, bo wq..a mnie jak ktos nie majac pojecia o temacie rozsiewa plotki.
Niczym Bartosiewiczowa u mnie na wsi " -Te plotki są ze starego forum, jak jeszcze pociagiem wracałeś. " Nie wdpenijcie w mine bo bedzie bolało !!! " - Najlepsze silniki są na allegro do 1500zł (to tak tylko od siebie dodaję...)
Ostatnio edytowane przez Franz : 19.11.2008 o 00:11 |
19.11.2008, 00:32 | #20 |
|
Dlugi obniż obroty do granicy zgasniecia i obserwuj kontrolke czy nie miga.
Odkrec lewą oslone silnika i zobacz czy nie masz luzow na wale (na kole od alternatora) jak w granicach i wiecej niz 0,5 cm to pewnie panewki. To chyba najprostsze sposoby na sprawdzenie. |
|
|