|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
28.09.2019, 22:50 | #11 |
Miasto: P-ń
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 47 min 28 s
|
korzystam, polecam. karta wirtualna podpięta pod kilka sklepów i transakcji internetowych (sklep playstation, netflix itp), plastikowa jeździ z nami na wakacje. Działa, kursy znacznie lepsze niż kantorowe. wymiana błyskawiczna. Wypożyczalnie samochodów nie robiły problemów. Czasem bankomaty nie chcą dać gotówki z tej karty, ale to sporadyczne przypadki
|
29.09.2019, 08:51 | #12 |
Miasto: SLU
Motocykl: XT+WR
Online: 2 tygodni 2 dni 11 godz 44 min 26 s
|
Od ponad dwóch lat korzystam w krajach wszelakich. Najkorzystniej wychodzi tam gdzie nie ma euro, chociaż i w euro mam tańsze kursy niż w moim banku. Internety są teraz wszędzie, więc praktycznie bezproblemowa obsługa. Raz mi nie zadziałało - ale to była wina systemu Revolut, który akurat w tym momencie się wysypał. Zwroty przyblokowanych kwot (np. stacje benzynowe we Włoszech) też praktycznie w ten sam dzień.
|
29.09.2019, 13:03 | #13 | |
Moderator
|
Polecam
Cytat:
Tankowanie benzyny na BY - najpierw płacisz, tankujesz, jak zatankowałeś mniej niż zapłaciłeś to zwracają kasę na konto - z Revolutem również bez problemu. Niektóre bankomaty pobierają prowizję podczas wybierania gotówki (np. Sparkasse, Euronet). Również należy pamiętać, żeby nie przewalutowywać w weekend - wtedy może być naliczona prowizja, bo giełda/kursy są zablokowane - tak czytałem. Podczas pytań czy chęci wyjaśnienia czegoś związanego z kontem czy płatnościami - chat na żywo, również w języku polskim. Oczywiście nie traktuję tego konta na co dzień jako głównego i jedynego, ale podczas wszelkich wyjazdów wyłącznie Revolut.
29.09.2019, 13:14 | #14 |
Korzystam od roku, to o czym trzeba pamiętać to fakt, iż nie jest to bank - czyli moim zdaniem, oszczędności życia bym tam nie trzymał. Proste w obsłudze, miało dwie czy trzy zwiechy systemu. Potwierdzam, z niektóre bankomaty naliczają opłaty, ale info o tym jest czytelne i trudno takiej informacji nie zauważyć. Przelew miedzy kontami róznych osób w sekundzie.
|
|
29.09.2019, 14:51 | #15 |
Miałem Revoulta podpiętego pod Ubera ale pojawił się jakis problem z obsługą tych płatności. Czy ktoś ma podobnie? Z innymi aplikacjami np. Sky Cash nie ma problemu.
Pzdr Qter
29.09.2019, 16:15 | #16 |
Gość
Online: 0
|
Revolut jest bankiem
zdaje sie litewskim. |
29.09.2019, 18:31 | #17 |
info ze strony bankier.pl
-Fintech w zeszłym roku uzyskał licencję bankową, ale na razie z niej nie korzysta. Wiadomość, która odbiła się szerokim echem w mediach, nie ma zatem wpływu na status prawny naszych pieniędzy w âportfelachâ Revoluta. âRevolut posiada upoważnienie Urzędu ds. Postępowania Finansowego na mocy ustawy o elektronicznych instrumentach płatniczych z 2011 roku (FCA nr: 900562) do emisji pieniądza elektronicznegoâ â taki fragment znajdziemy w stopce strony internetowej firmy. Revolut nie jest bankiem, ale instytucją pieniądza elektronicznego. To, co widzimy w aplikacji mobilnej, to zatem nie rachunek bankowy, ale âportfelâ, saldo, którym możemy dysponować, używając np. karty płatniczej albo przelewów. Dla klientów korzystających z Revoluta ma to dwie najważniejsze konsekwencje: Środków nie chroni FSCS (Financial Services Compensation Scheme) â brytyjski odpowiednik Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. Przypomnijmy, że w razie upadłości banku, depozyty gwarantowane są do kwoty min. 100 tys. euro na jednego deponenta. Revolut nie może angażować środków swoich klientów np. w udzielanie pożyczek (âobciążanie ryzykiemâ â to wolno tylko bankom). To przekłada się z kolei na brak oprocentowania sald, w tym âsejfówâ służących do oszczędzania. Ostatnio edytowane przez king3 : 29.09.2019 o 20:10 |
|
29.09.2019, 21:28 | #18 |
Miasto: P-ń
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 47 min 28 s
|
|
30.09.2019, 00:32 | #19 |
Dzięki za info.
Pzdr Qter
30.09.2019, 15:52 | #20 |
Miasto: prawie Kielce
Przebieg: znośny
Online: 1 tydzień 2 dni 9 godz 10 min 37 s
|
Jest jeszcze jedno ciekawe zastosowanie revoluta. Poniwaz doladowanie w apce traktowane jest jako platnosc. Mozna zaladowac karte revoluta - kredytowka i wyciagnac sobie pieniadze bez narazania sie na oplaty ktore normalnie nas dotycza na kredytowce w przypadku wyciagania gotowki.
Robie tak od jakiegos czasu, i drobne gotowkowe kwoty tak wlasnie z kredytowki przerzucam na revoluta. Dzieki temu nie mam nigdy przy sobie karty debetowej - z dostepem do calego rachunku. W razie utraty/kradziezy tylko kredytowka z limitem i revolut. |
|
|