![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
dziad barowy
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: bielsk podlaski
Motocykl: RD07a
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 10 godz 41 min 37 s
|
![]()
panowie.
ja na sprawach kablowych słabo sie znam ale tak mi sie pomyślało. dlaczego w innych motocyklach nie ma problemów z reglerami, ładowaniem itd? może warto się zainteresować jakąś przeróbką instalacji czy czymś podobnym. jeździłem wcześniej inną hondziwką i nie wiedziałem nawet gdzie jest w niej regler. dlaczego tam działał bez problemów a w at nie? czemu kable się grzeją i kostki topią ![]() ![]() wiem że zaraz napiszecie że to przez dodatkowe odbiorniki prądu typu grzane manetki itd ale w innych moto ludzie też to wstawiają i nic sie nie dzieje. z resztą w afrykach regelry padają bez dodatkowych zjadajek prądu
Africa jest jak kotlet schabowy. im mocniej bita tym lepiej smakuje. rolnik-kaskader RD 07A '96 na starym forum w szóstej linijce ![]() Ostatnio edytowane przez wasilczuk : 20.05.2008 o 13:36 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 7 godz 30 min 48 s
|
![]()
Innymi motorkami nie brodzi sie po reglery w wodzie, nie przejezdza dla fanu przez kaluze etc. W efekcie takich wyczynow i braku konserwacji zlaczek na linii aku - regler - inne proadotworstwo dochodzi do korozji na polaczeniach, pala sie wtyki we wtyczkach, zwieksza sie opor i glupieje elektryka. Dziwne prady powoduja zgnojenie reglera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
:O
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
![]() Online: 6 dni 21 godz 22 min 44 s
|
![]()
dokładnie, syf i brak konserwacji. niedopładowany i niesprawny akumulator. należy dbać o złączki i przewody zwłaszcza jak się moczy po siedzenie motur. to samo z pompą paliwa, jak się ją zaleje i nie oczyści to już amen
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Miasto: Kozienice
Motocykl: EXC 200
![]() Online: 4 godz 10 min 16 s
|
![]()
Wytlumaczenie troche usprawiedliwiajace afryke. Dziwne ze moja ani razu w wodzie nie plywala a juz 3 regly zaliczyla. Raz z nadmiaru pradu wysadzilo co bylo wlaczone a raz calkiem w odwrotny sposob. Mysle ze to wada motocykla.
Fajnie by bylo jak by ktos łebski sie sprawa zainteresowal. Wasil a ty potencjal napewno masz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
dziad barowy
|
![]()
dzięki dzięki.
potencjał to ja mam raczej do innych "modernizacji". wszystko tylko nie elektryka. sambor masz racje że od syfu ale znam afryki co w życiu syfu nie widziały i np kostka od reglera do alternatora była zwęglona. może trzeba dać tam grubsze kable?może coś przerobić/ poprawić "krążenie".
![]() |
#17 |
dziad barowy
|
![]()
kostki powywalałem to się kable całe grzeją te żółte trzy. coś to nie tak.
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
Widzialem takie kable od reglera co byly zasniedziale jeszcze dobre 2 cm wewnątrz igielitu. Obciecie dopiero pomogło.
Na mojej kostce (3) widac zweglenie/przebarwienie ale ono nie postepuje dalej od czasu jak regularnie tam psikam "kontaktem"
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 23 godz 12 min 9 s
|
![]() U mnie tez sie grzeja , ale to olalem , regler tez caly czas goracy chociaz mam zalozony od CBR600RR. Wazne ze ladowanie jest ok . Co do padow reglera sadze ze jest on za slaby , dziala na styk. Jak aku jest padlina albo dostanie zwarcia wewnetrznego to pada regler bo oddaje wieksza moc niz fabryka zaplanowala. W serwosowce nic nie pisza na temat mocy reglera tylko altka. Druga sprawa jest konserwacja zlacz , jezeli zlacze zasniedzieje to regler szybko umrze bo prady na fazach beda rozne. Jak bede mial czas zaloze sobie od XX'a bo jest bardzo masywny i moc ma napewno wieksza , ale bede musial zrobic jakis adapter zeby go do ramogi zaczepic ( ma wiekszy rozstaw otworow na sruby ).
END of TRANSMISSION Ostatnio edytowane przez R2D2 : 20.05.2008 o 23:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 9 godz 15 min 22 s
|
![]()
Nie wiem czy koledzy zauważyli że owe problemy z elektryką tj. ładowaniem, regulatorem,grzejącymi się kablami dotyczą najczęściej RD07 a nie 04. Może rzeczywiście w 07 chcąc coś unowocześnić spieprz... sprawę. Z mojego doświadczenia wiem że często tak właśnie bywa. A w przypadku elektryki to częste zjawisko. Zmierzam do tego że jakiś łebski elektryk powinien porównać oba schematy elektryki z 07 i 04 i może wtedy wykryje zmianę która jest przyczyną tych problemów w waszych 07. Pozdrawiam. Ps. nie jestem elektrykiem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
regulator napięcia | vinc18 | Układ elektryczny i zapłonowy | 36 | 05.11.2022 08:20 |
Regulator Napięcia Jaki?? | darkier | Układ elektryczny i zapłonowy | 46 | 17.10.2022 13:04 |
Regulator napięcia fh014aa | wolly | Układ elektryczny i zapłonowy | 2 | 19.07.2011 10:52 |