|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
02.04.2012, 20:46 | #11 |
Miasto: Łódź
Motocykl: DRZ
Online: 4 tygodni 20 godz 52 min 39 s
|
Robiłem tak żeby dało się w miare swobodnie szczelinomierz wcisnąć , a to zdaje się zła metoda .
A to trzeba skręcić na włożonym szczelinomierzu tak żeby z trudem dało się go wysunąć , tak ? |
02.04.2012, 20:46 | #12 |
Administrator
|
Dokręcasz aż do lekkiego oporu a potem kontra.
Szczelinomierz powinien wchodzić z leciutkim oporem a nie luźno. Dokręcając kontrę bez możliwości dobrego przytrzymania śruby zmniejszamy ustawiony luz. Dlatego czasem trzeba powtorzyć regulację aż będzie idealnie.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 02.04.2012 o 20:56 |
02.04.2012, 22:43 | #13 |
02.04.2012, 23:12 | #14 |
|
Oczywiście korzystałem z tej instrukcji.
Zrobiłem dokładnie jak podpowiadacie ale coś chyba jednak robie źle bo zawory stukają aż miło . A zanim się do Afri zabrałem to tak ładnie pracowała Choć może za ładnie tzn. w ogóle nie było słychać zaworów , więc chyba były już za ciasno. Jutro spróbuję jeszcze raz. Blaszka szczelinomierza ma przechodzić przez całą szczelinę czy tylko w nią się wciskać ? Jeśli ustawię tak żeby przechodziła z jednej strony na drugą to klepią aż miło . Jak tak , że tylko częściowo wchodzi to trochę ciszej ale i tak znacznie . Przynajmniej dużo głośniej niż inne Afryki , które znam... |
03.04.2012, 00:13 | #15 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Na ssących ma wchodzić lekko 0,1m a z oporem 0,15mm
Na wydechowych analogicznie 0,15 z lekkim oporem, 0,2m na wcisk. Zawór ma sobie stukać, ja nie sprawdzam już tak dokładnie szczelinomierzem tych zaworów tylko najpierw własnie jak on sobie stuka. Oczywiście wydechowy stuka głośniej i donośniej. Śruba od regulacji wybija się z czasem od trzonka i tego szczelinomierz nam nie pokaże a bedzie klepać jak miło Ostatnio edytowane przez Dzieju : 03.04.2012 o 08:54 |
03.04.2012, 08:53 | #16 |
Administrator
|
Możesz mieć wyklepane powierzchnie styku dlatego jak ustawisz niby prawidłowo to faktyczny luz jest ciut większy.
W starych silnikach dawno temu kiedy te połaczenia były już mocno wyklepane korektę ustawienia robiło się ręcznie już bez szczelinomierza. Ustaw na dobrym zaworze prawidłowy luz ( bez stukowy i bezpodparciowy) i reką sprawdź jaki jest. Potem tak samo ten który ci stuka. Jaki masz przebieg że już są problemy z regulacją ? Jeśli mimo wszystko nie uda Ci się ustawić idealnie to lepiej zostaw minimalne stukanie niż miałbyś mieć podparty.
04.04.2012, 01:22 | #17 |
|
Ha , wspólnymi siłami z tatą doszliśmy do sedna sprawy . Doświadczenie z obsługi dużego fiata zaprocentowało
Kluczem było 'kręcenie wała' . Po prostu na kole są dwa znaki FT i RT i jak ustawiałem dla jednego to w innych położeniach był duży luz . Trzeba ustawić i kręcić i sprawdzać i jeszcze raz i jeszcze aż w żadnym położeniu luz nie będzie za duży. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. |
04.04.2012, 08:33 | #18 |
Administrator
|
Normalnie ręce opadają , a na forum instrukcji wiele .
Zupełnie tak jak byś nie napompowal koła i pytał dlaczego nie ma w niej powietrza. Dobrze że w końcu doszliście co i jak.
04.04.2012, 11:03 | #19 |
Miasto: Gorzow WLKP
Motocykl: RD07
Przebieg: 100000
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 tygodni 6 dni 16 godz 17 min 24 s
|
Święta prawda na forum informacji jest sporo. Ja miesiąc temu ustawiałem zawory według serwisówkę z forum ale potem nie mogłem odpalić maszynę więc prosiłem znajome mechanik o sprawdzenie zaworów stwierdził ze sączę są za ciasny więc poluzował i odpalił Afri za pomocą Plak ale nadal maszyna chodziła jak traktor. Tydzień temu ustawiłem z powrotem jak było a teraz chodzi jak marzenie. Uczymy się na błędy ale dzięki forum staniemy się mądrzejsi wspólnie możemy więcej niż jakikolwiek super mechanik
|
04.04.2012, 11:12 | #20 |
|
Oczywiście ,że czytałem wcześniej forum i afripedie ale jakoś ten najważniejszy szczegół do mnie nie trafił . Myśle ,że można dopisać aby zwrócić uwagę na to , że są po dwa punkty FT i RT . Jedne poprzedza je o pewien odstęp literka F . I ja właśnie w tych początkowo ustawiłem luz. Chociaz dla wielu wystarczy zdanie ,że :
" W tym momencie upewniamy się iż tłoki znajdują się w tzw. górnym martwym punkcie (maksymalna kompresja) a nie w fazie wydechu. " ps.W Afripedii jest mała literówka w punkcie 13 , można by poprawić 'przedniego cylindra' na 'tylnego cylindra' |
|
|