|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
21.01.2023, 10:03 | #11 |
Moderator
|
Byłem tam dwa razy i za każdym razem miałem mało czasu na podróż. Musiałem gonić, albo zostać w domu.
Tak jak piszą, trudno tam się jedzie szybko. Ograniczeń prędkości przestrzega każdy. Fajne jest to, że lecisz długą prostą wśród lasów i widzisz, że za kilometr jakieś auto chce się włączyć do ruchu - i to auto zaczeka aż przejedziesz! U nas 20 samochodów by wjechało przed ciebie w tym czasie Nie ma autostrad na północy a czasami są drogi ekspresowe. Norwegia to dramat do pędzenia całodniowego i robienia długiego dystansu dziennego. Spotkałem jednego podróżnika na promie z Bado do Moskenes o on podpowiedział, że często wbija się w Szwecję i leci Szwecją właśnie na północ jak najdalej się da - tam jest słynna droga E45 i ona służy do przelotów (co jakiś czas są dwa pasy do wyprzedzania). I dopiero końcówkę robi Norwegią. To jest dobre rozwiązanie gdy chcesz pogonić. To jest też dobre rozwiązanie dla aut, bo w Szwecji nie ma opłat. Mi to nie robiło bo byłem za każdym razem motocyklem i Norwegia była też dla mnie za darmo (pytanie jak jest teraz). Ja miałem za każdym razem 8 dni i się wyrobiłem, ale to jest pogoń, południe Norwegii i Szwecji przelatywałem bez sentymentu, a dopiero północ daleko za kołem podbiegunowym było wolniej i na spokojnie. Podobnie gdy za pierwszym razem wracałem przez Finlandię - to właśnie Finlandię potraktowałem przelotowo. Lepiej mieć trochę więcej dni, ale akurat ja rozumiem, że czasami ma się tyle ile się ma i albo można to zrobić w danym czasie albo siedzieć w domu.
01.02.2023, 21:37 | #12 |
Gość
Online: 0
|
Od dziś nowe stawki mandatów w Norge, warto o tym wiedzieć
Gdy ograniczenie prędkości na wynosi 60 km/h lub mniej: Przekroczenie do 5 km/h = 1.100 NOK Przekroczenie do 10 km/h = 3.000 NOK Przekroczenie do 15 km/h = 5.400 NOK Przekroczenie do 20 km/h = 7.800 NOK Przekroczenie do 25 km/h = 12.100 NOK Powyżej 26 km/h utrata prawka plus mandat Gdy ograniczenie prędkości wynosi 70 km/h lub więcej: Przekroczenie do 5 km/h = 1.100 NOK Przekroczenie do 10 km/h = 3.000 NOK Przekroczenie do 15 km/h = 4.800 NOK Przekroczenie do 20 km/h = 6.700 NOK Przekroczenie do 25 km/h = 9.100 NOK Przekroczenie do 30 km/h = 12.100 NOK Przekroczenie do 35 km/h = 14.500 NOK Powyżej 36 km/h utrata prawka + mandat Gdy ograniczenie prędkości na autostradzie wynosi 90 km/h lub więcej: Przekroczenie od 36 km/h do 40 km/h = 15.100 NOK |
03.02.2023, 00:52 | #13 |
Matko, czy do 5 ,to już od 1 km/h powyżej się liczy?
To tylko główne drogi,czy są wszędzie? Jest jakiś yanosik na Norwegię? |
|
03.02.2023, 08:16 | #14 |
Gość
Online: 0
|
Mają tolerancję 3km/h. Raczej główne drogi ale można się nadziać niestety.
Jest jedna apka w Google Play o nazwie Politikontroll, działa ale nie jest jakaś super, jest też https://safedrive.no/ z gwarancją ale na jednorazowy wypad to trochę drogo wychodzi. Nie mniej jest gwarancją że jak nie będzie powiadomia to oddadzą kasę. |
10.03.2023, 20:44 | #15 |
Motocykl: RD03
Online: 6 dni 7 godz 30 min 20 s
|
Witajcie ,
Siadam nad google maps i patrze gdzie tu planowac wypad w tym roku.Od x czasu patrze na Norwegie i nie za bardzo mi to wychodzilo,gdzie indziej sie jechalo. W tym roku zaswitalo mi ,ze moze wkoncu tam pojade. Bo,moge tylko w polowie sierpnia dwa tygodnie wyrwac na wypad.Mialy byc wlochy ,ale ze upal w tym czasie nie da zyc ,wiec mysle wkoncu o Norwegii.Wiem dwa tygodnie nie da rady normalnie objechac tego co "must see"(mam na mysli Nordkapp) i inne ciekawostki.Wiec wpadlem na troche nie typowy wypad na moto ,objechac "dolna czesc Norwegii" ,dojechac max do Trondheim. Zachaczajac droge troli ,jezyk trola ,lodowiec itp jest tego troche w tej czesci Norwegi.No i teraz pytanie zasadnicze ,czy da rade polaczyc jazde moto z malymi trekkingami (2/4 h ) dojscie na polke skalna,lodowiec i chyba jezyk trola tez trzeba na pieszo zrobic.Czy moto bedzie bezpieczne i jak wroce to czy nadal bedzie stal w miejscu ,gdzie go zostawie?Wiadomo nikt nie da 100% gwarancji ,ze tak bedzie ,ale cos mozna wywrozyc jak tam z bezpieczestwem jest. A NordKapp bedzie to oddzielny watek,na kiedys indziej.O pogode nie pytam |
10.03.2023, 21:04 | #16 |
To koleżka z Lublina, możesz go pytać ma swój kanał na tubie.
11.03.2023, 09:11 | #17 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 23 godz 27 min 41 s
|
Wspominam wyjazd do Norwegii z 2010 mandaty były może wysokie ale nie było aż takich absurdów jak teraz, nie chodzi o świadome łamanie prawa można po prostu się zagapić i dla typowego turysty z PL a zapewne nie tylko z PL będzie po wymarzonych wakacjach i wróci do kraju po pierwszym większym mandacie z długami.
W 2020r. miałem okazję skorzystać z taryfikatora, ograniczenie 70km/h zero ludzi, po prawej chodnik oddzielony barierkami i cmentarz cały dzień lał deszcz więc ciężko się jechało... i co jeden gdzieś w krzakach z laserem a drugi dalej na parkingu z lizakiem... mandat nie był kosmiczny bo miałem ok 82km/h ale zero z nimi dyskusji, są mili pomocni ale zero-jedynkowi. Następny tydzień podróży i widziałem po 23:00 przy wjeździe z stromej góry do miasteczka gościa z laserem za płotem ubrany na czarno! jechałem sam żadnego ruchu. Po 2 tygodniach wracając na prom miałem serdecznie dość tego kraju i graniczącego z chorobą psychiczną pilnowania ciągle licznika. Szkoda, że w motocyklach nie ma limitera prędkości bo 2-3s przyśpieszania i jesteś mocno na bakier z przepisami a ciągłe uważanie na prędkość jest skrajnie męczące. Także, jeżeli ktoś jedzie do Norwegii aby sobie polatać w fajnych okolicznościach przyrody szlifując stopkami po asfalcie niech lepiej zmieni kierunek. Na zadupiach oraz poza zabudowaniami, raczej jest spokojnie ale... można i tam mieć pecha. Kraj fajny dla lubiących się toczyć w tempie żółwia, zero pośpiechu i konieczności dojechania do celu i może się uda wrócić z portfelem w całości. Co się zmieniło od 2010r. ? ogromna ilość fotoradarów i odcinkowych pomiarów prędkości - także aplikacja lub nawigacja z wgraną bazą jest KONIECZNA !!! bo się pogubicie na odcinkowych na pewno. |
11.03.2023, 09:24 | #18 |
trzeba kupić Kymco 50 jak Filozof i jechać.
albo Vawe lub Address ale to już trzeba się pilnować m
11.03.2023, 09:27 | #19 | |
dubel to są bazowe stawki i doliczają od dochodów w NO, czy wszyscy bulą tak samo?
M Cytat:
11.03.2023, 09:39 | #20 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 23 godz 27 min 41 s
|
|
|
|