|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.10.2024, 12:20 | #11 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Karty w łapę się nikomu nie daje. To raz. Trzeba uważać na płatności karta np. w US. Lepiej płacić paypalem. Gorzej że nie akceptują często tych jednorazowych lub wcale. Mnie tak chcieli naciąć ale Revolut natychmiast zablokował całkiem tą kartę.
|
01.10.2024, 12:32 | #12 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 4 dni 14 godz 51 min 6 s
|
Obciążyć można pewnie do wysokości limitu dla płatności internetowych. Ostatnio nabyłem wiedzę na temat jednej ze swoich kart podpiętej pod płatności za ładowania prądem i miałem cztery nieudane rozpoczęte transakcje a piąta się udała. Niestety po zakończeniu ładowania okazało się że konto w Tauron zostało zablokowane bo nie mogli pobrać płatności. Po przeprowadzeniu dochodzenia, w samej aplikacji jest przycisk opłać ale po każdej próbie była informacja że konto dalej zablokowane. W aplikacji pekao w historii były tylko 4 obciążenia na 5 PLN które były zakwalifikowane do zwrotu, ale brak obciążenia na rzeczywisty dług. Po kontakcie z bankiem okazało się że mam limit na cztery transakcje internetowe dziennie, na drugi dzień przycisk w aplikacji Tauron pobrał pieniądze a konto zostało odblokowane. Co do tej wiary w PIN to czasem pobierałem zapłatę za nocleg na podstawie podanych telefonicznie danych karty i za każdym razem nie było z obciążeniem nawet na 3000 PLN, pin jest potrzebny
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
01.10.2024, 12:38 | #13 |
Albo to jakiś skrót myślowy albo nie rozumiem...PIN ktoś Ci podawał telefonicznie abyś tę kwotę mógł obciążyć
|
|
01.10.2024, 12:45 | #14 |
Autobanned.
|
Tajlandia. Chyba 2016 rok. Krabi. Jedziemy do autobusu - jakimiś dziwnymi ścieżkami... w końcu jesteśmy. Wsiadamy zmęczeni podwózką. Kupa "białasów" z nami. Autobus dziwnie wysoki, ale to Azja... zbliża się wieczór. Postój na fajka. "Kątem oka" widzę Taja w miejscu plecaków - tam jest tak wysoko, że on łazi... dziwne, ale jestem zmęczony. Siedzę w drugiej linii... noc. Włączyli film, wyłączyli światło. Nagle większość śpi.... Bangkok - wywalają nas na jakimś skrzyżowaniu - szybko, szybko, pada deszcz...
Znajdujemy hotel, po drodze kawa w macu... Chwila rozluźnienia. Płacę kredytową w macu, nie mogę znaleźć zwykłej... coś mnie tknęło... szybko loguje się na stronie mBank (wtedy Multi)... i widzę jak "płacę" za biżuterię regularne kwoty, aż konto jest puste (sprzedałem auto i kasy zapomniałem przelać). Policja - słabo, ministerstwo bierze nas za oszustów (angole zgłaszają kradzież kart masowo). Po 18h przesłuchań: - uratował mnie zakup kawy - kartę sklonowali, płacili bez PIN - ministerstwo przeprosiło, zrobili nawet zdjęcie do lokalnej prasy - bank oddał kasę po 3 miesiącach - bank nie oddał kasy za telefony (750 zł). - bank nie blokował zakupów bez PIN Od tamtej pory mam saszetkę pacsafe z kieszenią RFID - już kilka razy uratowała nas (ma linkę antyprzecięciom). Bonus Truck - ukradli z plecaka wszystko co drobne (mi 18 małpek lokalnego whisky)....
01.10.2024, 12:46 | #15 |
|
|
01.10.2024, 13:23 | #16 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 4 dni 14 godz 51 min 6 s
|
Miało być PIN nie był potrzebny
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
01.10.2024, 14:49 | #17 |
Teraz poczytałem i hotele mają coś takiego jak płatność bez kodu PIN. Gość rezerwuje pokój online i podaje dane karty bez PIN. Hotel blokuje kwotę na karcie. Gość nie stawia się w danym dniu w hotelu, ale wg. regulaminu musi zapłacić za pobyt. Hotel zleca płatność w bnku to jest odblokwoanei kwoty i przelanie na konto hotelu.
|
|
01.10.2024, 14:52 | #18 |
trampkarz emeryt
|
Tak na marginesie - bardzo cenny wątek czytam aby wiedzieć.
|
01.10.2024, 14:57 | #19 |
To tak apropo kodu CVV, dlaczego nie powinno się go podoawać:
https://niebezpiecznik.pl/post/hotel...e-zgadzaj-sie/ https://niebezpiecznik.pl/symantec/c...rto-go-zakryc/ My do końca nie rozumiemy płatności starym systemem bez PIN, bo w Europie już prawie nie używa sie płatności przez pasek magentyczny. W USA jest to nadal popularne i dlatego tam głównie używa się skradzionych kart. |
|
01.10.2024, 15:00 | #20 | |
Cytat:
Nazywa się to chyba preautoryzacja. Mi pobrali od razu kwotę z konta....zaczynam się zastanawiać czy ta zaliczka to też nie jest jakiś wałek. P.S. są tu pewnie osoby poza Consim, ktore prowadzą działalność i mają terminal płatniczy to prośba o info: - czy sprzedawca wie czy dana karta to zwykła karta płatnicza czy kredytowa - co jesli zaliczkę pobrano a potem karta została zablokowana - to samo co w przypadku zablokowania karty na której była preautoryzacja |
||