![]() |
#11 | |
Miasto: SANOK
Motocykl: HONDA AFRICA TWIN 750 RD07A, JUNAK 350 M10, JAWA 250 636,JAWA 350 638
Przebieg: 86000
![]() Online: 5 dni 18 godz 36 min 59 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
![]() |
![]() Cytat:
Silnik ma na wolnych obrotach (przynajmniej mój) - 900obr/min "Primary reduction" to: dla XRV 750 = 1,763 XL600V= 1,888 Po tym "zabiegu" kosz sprzęgła kręci się około 500obr/min Gdyby sprężyny były ustawiane wzdłużnie do siły odśrodkowej pewnie przyznałbym ci rację, ale ustawiane są poprzecznie. Gdyby nasz kosz sprzęgła był silnikiem elektrycznym zasilanym stabilizowanym napięciem i jego wahania niczym by się nie różniły od napędu talerza w gramofonie Hi-Fi to tez bym ci przyznał rację, ale silnik AT na wolnych obrotach ma prace daleko odbiegająca od stabilnych obrotów i kosz robi za ......małe dzieci się tym bawią. Dodatkowo, żeby było ciekawiej to dochodzi czasami spory luz na łożyskowaniu kosza. Tak mi się wydaje, bo ja bardziej na WSK-ach 125 się znam ![]()
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 6 godz 44 min 56 s
|
![]()
Kazmir, na zdrowy rozum tak jest , ale weź nowy kosz i zobacz czy sprężyny nie sa luźne.... zapewniam Cię , że są , a kosz nie hałasuje . Sprawdzone na BMW serii K 1200 i 1300 , które mają najbardziej hałasujące kosze sprzęglowe we wszechświecie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() |
![]()
Dlatego kiedyś rozważałem te sprężyny zastąpić innym materiałem, ale to było kiedyś, jak byłem nakręcony na przeróbki. Powiem ci, że nowego kosza nie trzymałem w ręku.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: May 2016
Miasto: Orzesze
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 10 godz 31 min 28 s
|
![]()
Rozmawialem dzisiaj z pewnym panem w jednym z bardziej znanych sklepow z czesciami,
Padla sugestia ze moze to byc luz pompy oleju - rzeczywiscie mogloby to stukac, ale po sprawdzeniu wydaje sie OK - luz ok 10mm, lancuszek moim zdaniem chodzi bez problemu, Sprezyny powiedzialbym ze powinny grzechotac ... natomiast to co Cezarus napisal wydaje sie bardzo sensowne - niewywazony kosz bedzie chodzil na (przewidzianym) luzie i dudnil, Zastanawiam sie jeszcze nad dzwignia zmiany biegow ... u mnie porusza sie swobodnie i opiera sie o obudowe - moze dudnic - szkoda ze tego nie sprawdzilem wczesniej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
|
![]()
To moze byc to niewywazenie ... trzy sprezyny maja luz a trzy nie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
|
![]()
"I tak ma byc" ?
![]() - czy chodzi o to ze kosz raz "kompresuje" w jedna a raz w druga strone ? Mariusz |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
![]()
Hmmm, zastanawia mnie jeszcze jeden fakt ... - pierwszy raz dziwne stukanie uslyszalem po "glebie" (albo zaczalem je zauwazac).
W Marcu zeszlego roku - samochod w serwisie, trzeba bylo dojechac do pracy a spadl snieg. Jak wyjezdzalem z garazu (na niewielkiej gorce) to stracilem rownowage i TA wyladowal na prawym boku .... Powinienem byl w pierwszej kolejnosci dokladnie sie przyjrzec wydechowi - czy cos sie nie przekrecilo, przygielo i nie stuka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
|
![]()
Nie kompresuje w "dwie strony " , ale dwa rodzaje sprężyn zapewniają progresję podczas obciążania (obrazowo jak ruszasz delikatnie bez gazu to działają najpierw trzy sprężyny te , które nie ruszają się w koszu ....jak ruszasz z piskiem tylnego koła to działają najpierw te co wcześniej , ale pokonujesz ich opór i działają też te "luźne" ).
Przyczyną stuków (jeżeli oczywiście pochodzą od sprzęgła) jest tylko luz na tulei i jego niewyważenie. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Samoistne zmiana długości linki sprzegla | Pils | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 1 | 29.05.2016 20:44 |
stuki z okolic sprzęgła,wału | kamek | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 2 | 12.11.2014 22:29 |
Pali tylko na luzie | xralf | Układ elektryczny i zapłonowy | 20 | 01.04.2011 15:54 |
Uszczelka pokrywy sprzegla | wuja | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 6 | 24.06.2009 02:48 |
Plan B, czyli przed siebie na luzie | kiub | Trochę dalej | 42 | 12.11.2008 01:02 |