|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
24.11.2018, 16:18 | #11 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Nie wiem co przez ten off rozumiesz ale było ostatnio jak kolesie popłynęli na grubą kasę za zjazd z drogi. Nie pomogę bo nie byłem tyko sygnalizuję. Może ktoś bardziej obczajony z tematem się wypowie.
|
24.11.2018, 16:23 | #12 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 40 min 35 s
|
Dokladnie jak Emek mowi.Off nie rowna sie off.To po prostu nieutwardzone drogi i moze z 20km glebokiego piasku na calej wyspie.Reszte roboty robia rzeki i to jest to co ta wyspe charakteryzuje.
|
24.11.2018, 16:35 | #13 |
Gość
Online: 0
|
Jak możesz to wklej proszę na ogólnym. Chętnie też poczytam i pewnie nie tylko ja
|
24.11.2018, 16:39 | #14 |
|
Wojtku drogi....szczerze to mi sie nie chce,serio i sorry .Ostatniio Exowi zrobilem fajna propozycje trasy.Idzcie do niego
|
24.11.2018, 17:12 | #15 | |
Miasto: Wrocław
Motocykl: OBECNIE CRF 1000 L Adventure Sports
Przebieg: 240 000
Online: 1 dzień 5 godz 41 min 29 s
|
Cytat:
dzięki myku, tak zrobię, właśnie pogrzebałem trochę w Twoich starych postach i trochę z tego zaciągnę PS przejechałem całą Skandynawię do okoła po obrysie w samotności. Więc wiem jak się jedzie sam a jak z grupą. Jedno i drugie ma swoje plusy. Wyjechało nas 3 ale dwóch niestety nie dojechało na miejsce ( wypadek itp) więc stwierdziłem że jadę dalej sam. I powiem Ci że od tamtej pory nie przejmuje mnie juz że samemu to smutno bedzie. Ustalam datę i lecę. Czy sam czy z kimś .....jako stary driver wiesz , że chętnych jest zawsze dużo, ale na wyjazd pojedzie już znacznie , znacznie mniej
24.11.2018, 18:01 | #16 |
Miasto: psary
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 1 dzień 8 godz 11 min 47 s
|
Jak byś nie pojechał...czy zrobisz tylko "atrakcje" czy ambitnie interior to i tak będziesz bardzo zadowolony z wyjazdu. Piękno tej wyspy jest niesamowite.
Moim zdaniem magiczne słowo to : pogoda Ona definiuje wszystko radość z jazdy ,widoki albo zamieni wyjazd w koszmar. Myku napisał ,że rzeki to podstawowy problem zgadzam się z nim ale poziom tych rzek i tak jest zależny od ...pogody Przejazd przez rzekę i zamoczenie butów, spodni itp. przy temp. około 10 st. już nie należy do przyjemności a może być takich przepraw z 10 dziennie. Dojazd o Askji główną turystyczną trasą nie jest trudny ale....w parę godzin może zamienić się w hard core. Co do offroadu....to tam go nie ma...można poruszać sie tylko gdzie jest jakakolwiek droga..... Strażnicy są i zwracają na to uwagę sami mieliśmy niezłą zadymę ze strażniczką za to że musieliśmy przeprawić się(i przejechaliśmy sam nie wiem jak nie utopiliśmy motorów) przez rzekę a ona zakazała do rana przejazdu innym turystą w land cruiserze !!! ze względu na wysoki poziom rzeki.... Inny temat to bezpieczeństwo jedziecie grupą to dbajcie o siebie... nie jest to miejsce do cwaniakowania... |
24.11.2018, 18:11 | #17 |
|
Wyjazdy samemu maja to cos magicznego w sobie.Mi tez szykuja sie dwa wyjazdy solo w przyszlym roku choc kto wie... Troche wolniej i ostrozniej ale klimat w solowej wyprawie jest mega.Trzymam kciuki.
|
24.11.2018, 18:22 | #18 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: OBECNIE CRF 1000 L Adventure Sports
Przebieg: 240 000
Online: 1 dzień 5 godz 41 min 29 s
|
mam jeszcze pytanie do tych którzy byli, mianowicie czy można na islandi zostawić namiot w interiorze i polatać gdzieś na lekko? Chodzi mi głównie o kradzieże tego co zostawimy. Mieliście jakieś problemy w tym klimacie?
Brody: Średnia głebokość to tak 60 cm z filmów wynika - jak to oceniacie ? Przekraczanie w butach tej głębokości zawsze będzie wiązało się z ich przemoczeniem. Ktoś korzystał z innego patentu aby tak się nie działo ? Oglądałem film o ich przekraczaniu na moto i wnioskuje że jazda często kończyła się .... glebą w środku brodu. Więc może lepiej w asekuracji to przeprowadzać będąc tak daleko od domu. Co sądzicie ? Tylko nie piszcie że można w mokrych jechać bo można ale jak nie ma ognisk to to nie wyschnie do wyjazdu. Nie boję się wody zimnej ale jazda przez 14 dni w mokrych butach średnio mi się podoba . Moze dwie pary butów jedne na brody drugie na trasie ? Myku wypowiedz się co uważasz....
24.11.2018, 22:03 | #19 |
|
Hehe....kazdy bród jest inny. Rano plytszy wieczorem glebszy. Kamole na dnie...dziury ktorych nie widzisz. Otoczaki śliskie i grzaskie. Woda jak mleko i nic mie widzisz co cie czeka. Szerokie glebokie o spokojne oraz ich przeciwienstwo. Kazdy inny. Wiadomo ze samemu jadac jest inaczej i jak jak sie zacznie to jestes sam. Mnie zawsze rzeki przyprawialy o rozstrok nerwowy hehe... ale to urok Islandii i po to die tam tez jedzie. Co do mokrych butow to wiadomo ze beda. Dlatego worki na smieci ratuja cieplo stóp.co do rozbijania sie w interiorze to tylko kempingi a jest ich kilka w roznych czesciach wyspy wiec spoko. Nikt nic ci nie buchnie. Na dziko sie nie rozbijesz bo moze to byc drogie. Duzo ludzi zostawia namioty na kempingach i chidzi z buta . Ale w sumie nie euemczy ta opcja ma sens bo po co masz wracac do namiotu? Jedz z calym majdanem jak najmniejszym i tyle
|
24.11.2018, 22:07 | #20 |
Miasto: Glisne
Motocykl: RD03
Przebieg: posiada
Online: 2 miesiące 5 dni 12 godz 3 min 24 s
|
Nie ważne gdzie jedziesz ważne z kim...podobno