|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.09.2010, 21:34 | #11 |
Mizerna Kruszynka
Miasto: Lusk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 110 tys
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
Albo w Poznaniu w sklepie "Analogis" maja taki do 30 A, do tego daja gumkę co zabezpiecza przed wilgocią . Całość chyba 24 zł. Po roku nic sie nie dzieje a przypominam że tu gdzie mieszkam dużo pada i jakoś tak bardziej mokry ten deszcz, a jeździ sie cały rok. Do tego nie jest wielkości pudelka zapałek, ale to może tylko dlatego że ma 30 a nie 50A.
Na foto od lewej: -nakrętka od butelki pepsi dla porównania (mniejsza niż pudełko zapałek), -przełącznik, -oddzielnie kapturek uszczelniający-taki sam jak juz założony na przełączniku. Image041.jpg
-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE. Ostatnio edytowane przez hero : 09.09.2010 o 21:58 Powód: dodalem foto |
09.09.2010, 22:16 | #12 |
ratownik
Miasto: Katowice
Motocykl: RD07
Przebieg: 72800
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 dni 1 godz 57 min 3 s
|
no dobra panowie już trochę kumam, ale jak to działa, włączam manetki i grzeją na maxa ?nie ma żadnych zakresów bo od tego jest sterownik ?jak to działa? czy włączam i mam regulację 25%,50%,75%, 100%
|
09.09.2010, 22:20 | #13 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 12 min 39 s
|
Jak założysz 4 takie przełączniki to będziesz miał jak chcesz. Wielkościowo jak duża paczka zapałek
09.09.2010, 22:29 | #15 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 12 min 39 s
|
nie wiem jak to w Twoich wygląda, mogą mieć akurat elektroniczne sterownia PWM (płynne wykastrowane do czterech progów). Ale wcale nie muszą.
Najprostsze rozwiązanie to dwie grzałki w każdej manetce i załączane: 1 - dwie szeregowo 2 - jedna 3 - dwie równolegle lub podobne kombinacje. Nie wymaga to żadnej elektroniki, jest niezawodne i tanie. No i tak naprawdę wystarcza.
09.09.2010, 22:49 | #16 |
Gość
Online: 0
|
|
09.09.2010, 23:32 | #18 |
można zrobić jak Lepi pisał i połączyć dwoma przełącznikami dwie manety w szereg i równolegle. wtedy będziesz miał dwa stopnie regulacji grzania + Off. oczywiście oryginalny sterownik Oxforda odkładasz na półkę.
jak pisałem IMO prostszym rozwiązaniem /zakładając, że nie uległa uszkodzeniu regulacja temperatury manetek oraz, że obydwie grzeją tak samo jak ustrojstwo włączysz/ jest podłączenie manetek przez przekaźnik do aku. przekaźnik musi być włączany osobnym przełącznikiem, tak aby manetka nie grzała kiedy jedziesz a jest wyst. ciepło. czyli włączasz światła np. i załącza przekaźnik obwód manetek automatycznie, że tak powiem. jeśli ma nie grzać to wyłączasz go z obwodu najprostszym przełącznikiem za złotówkę. nie masz w ten sposób obawy, że zapomnisz wyłączyć ustrojstwo w garage i rozładujesz aku oraz że podgrzejesz dodatkowo atmosferę całość powinna zamknąć się w MAX 5PLN. matjas
10.09.2010, 09:44 | #19 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Krystek, nie sluchaj tych zboków, wydupc to i załóż nowe.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
10.09.2010, 10:33 | #20 |
pewne wykluczające się stwierdzenia widzę matjas
|