|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
01.10.2024, 13:23 | #1 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 5 dni 21 godz 58 min 19 s
|
Miało być PIN nie był potrzebny
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
01.10.2024, 12:45 | #2 |
Autobanned.
|
Tajlandia. Chyba 2016 rok. Krabi. Jedziemy do autobusu - jakimiś dziwnymi ścieżkami... w końcu jesteśmy. Wsiadamy zmęczeni podwózką. Kupa "białasów" z nami. Autobus dziwnie wysoki, ale to Azja... zbliża się wieczór. Postój na fajka. "Kątem oka" widzę Taja w miejscu plecaków - tam jest tak wysoko, że on łazi... dziwne, ale jestem zmęczony. Siedzę w drugiej linii... noc. Włączyli film, wyłączyli światło. Nagle większość śpi.... Bangkok - wywalają nas na jakimś skrzyżowaniu - szybko, szybko, pada deszcz...
Znajdujemy hotel, po drodze kawa w macu... Chwila rozluźnienia. Płacę kredytową w macu, nie mogę znaleźć zwykłej... coś mnie tknęło... szybko loguje się na stronie mBank (wtedy Multi)... i widzę jak "płacę" za biżuterię regularne kwoty, aż konto jest puste (sprzedałem auto i kasy zapomniałem przelać). Policja - słabo, ministerstwo bierze nas za oszustów (angole zgłaszają kradzież kart masowo). Po 18h przesłuchań: - uratował mnie zakup kawy - kartę sklonowali, płacili bez PIN - ministerstwo przeprosiło, zrobili nawet zdjęcie do lokalnej prasy - bank oddał kasę po 3 miesiącach - bank nie oddał kasy za telefony (750 zł). - bank nie blokował zakupów bez PIN Od tamtej pory mam saszetkę pacsafe z kieszenią RFID - już kilka razy uratowała nas (ma linkę antyprzecięciom). Bonus Truck - ukradli z plecaka wszystko co drobne (mi 18 małpek lokalnego whisky)....
01.10.2024, 12:12 | #3 | |
Nie jest mała ale może to była tylko próba sprawdzenia czy przejdzie płatność.
Oni zaczynają od małych kwot, potem coraz większe. Każda kwota to sprawdzenie czy się uda. Jak się nie uda to wiedzą, gdzie jest limit i jadą potem tylko do limitu. Ja w tym nie siedzę ale doktoryzowałem się jak ukradli mi dane karty bo chciałem poznać ich metody i możliwości, dlatego sporo czytałem o skimmingu. https://pl.wikipedia.org/wiki/Skimming Cytat:
|
||
01.10.2024, 12:17 | #4 |
No tak jak pisałem- najpierw obciążyli kwotą 0,75$ a potem sprawdzali ważność karty żeby ustalić czy jej nie zablokowałem a dopiero następnego dnia próbowali obciażyc 534 $
|
|
01.10.2024, 12:20 | #5 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Karty w łapę się nikomu nie daje. To raz. Trzeba uważać na płatności karta np. w US. Lepiej płacić paypalem. Gorzej że nie akceptują często tych jednorazowych lub wcale. Mnie tak chcieli naciąć ale Revolut natychmiast zablokował całkiem tą kartę.
|
01.10.2024, 12:46 | #6 |
|
|
01.10.2024, 14:49 | #7 |
Teraz poczytałem i hotele mają coś takiego jak płatność bez kodu PIN. Gość rezerwuje pokój online i podaje dane karty bez PIN. Hotel blokuje kwotę na karcie. Gość nie stawia się w danym dniu w hotelu, ale wg. regulaminu musi zapłacić za pobyt. Hotel zleca płatność w bnku to jest odblokwoanei kwoty i przelanie na konto hotelu.
|
|
01.10.2024, 14:52 | #8 |
trampkarz emeryt
|
Tak na marginesie - bardzo cenny wątek czytam aby wiedzieć.
|
01.10.2024, 15:00 | #9 | |
Cytat:
Nazywa się to chyba preautoryzacja. Mi pobrali od razu kwotę z konta....zaczynam się zastanawiać czy ta zaliczka to też nie jest jakiś wałek. P.S. są tu pewnie osoby poza Consim, ktore prowadzą działalność i mają terminal płatniczy to prośba o info: - czy sprzedawca wie czy dana karta to zwykła karta płatnicza czy kredytowa - co jesli zaliczkę pobrano a potem karta została zablokowana - to samo co w przypadku zablokowania karty na której była preautoryzacja |
||
01.10.2024, 14:57 | #10 |
To tak apropo kodu CVV, dlaczego nie powinno się go podoawać:
https://niebezpiecznik.pl/post/hotel...e-zgadzaj-sie/ https://niebezpiecznik.pl/symantec/c...rto-go-zakryc/ My do końca nie rozumiemy płatności starym systemem bez PIN, bo w Europie już prawie nie używa sie płatności przez pasek magentyczny. W USA jest to nadal popularne i dlatego tam głównie używa się skradzionych kart. |
|