21.01.2011, 09:40 | #12 |
Miasto: B Y D G O S Z C Z
Motocykl: KTM ADV 990 "S"
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 21 godz 38 min 4 s
|
Kolasek77, krótka piłka: chcesz kupić raz a dobrze, kup Petzl'a.
Wydasz powiedzmy 200zł, ale masz sprzęt pewny, sprawdzony i energooszczędny (a chyba takiego właśnie szukasz i tego po nim oczekujesz). Za te same pieniądze możesz kupić np 8 szt innych czołówek no name. Tylko pytanie: na wyjazd powiedzmy 2-3 tygodniowy ile zabrać takich czołówek gdy walczysz o każdy cm przestrzeni i wagi? 1 a może lepiej 2 lub 3- tak na wszelki wypadek, gdyby ta pierwsza "umarła". Plus 1kg baterii. Nie jest powiedziane oczywiście że MUSI "UMRZEĆ" !!! Ale... Dla mnie latarka czołowa jest narzędziem w pracy ( od 12 lat robię prace wysokościowe i alpinistyczne). Używam jej bardzo często, bo czasem całe noce spędzam na jakimś kominie. Kilka już w życiu no name'ów na czole posiadałem(jak nie miałem jeszcze kasy i nie dojrzałem do tego , że nie stać mnie na kupowanie rzeczy najtańszych) i wiesz... niestety po jakimś czasie wszystkie "umierały". A PETZL DZIAŁA !!!!!!!!! Nie mówię, że wszystko inne to gówno, bo przecież nie znam się na wszystkim. Ale pytasz o radę, więc radzę : PETZL- TAK !!! I to chyba wszystko w temacie. Wybór należy do ciebie . Pozdrwódeczka!!! |
21.01.2011, 09:45 | #13 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
petzl.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
21.01.2011, 10:05 | #14 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 2 dni 19 godz 7 min 52 s
|
Polecam takie coś: http://allegro.pl/czolowka-petzl-e-l...415827887.html
Nie byłem przekonany, ale wypytałem gościa, który używa takiego czegoś na codzień i już jestem
21.01.2011, 10:23 | #15 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 1 dzień 20 godz 50 min 13 s
|
To ja tak tylko dla równowagi: Petzl też potrafi zdechnąć. Mi zdechła myo xp na wyjeździe speleo (a na takim wyjeździe czołówka przydaje się, nawet bardzo ), ot tak - poprostu. W domu działała, włożyłem do plecaka, plecak do samochodu, a po wyjęciu - nie działała. I nie był to naderwany kabelek, a rejon działania nie obfitował w jakiekolwiek sklepy, a już na pewno nie w sklepy z czołówkami. Oj, zły byłem.
Najgorsze jednak było później, po powrocie. Wiadomo - wszystko może paść. Szkoda tylko że dystrybutor Petzla wypiął się na reklamacje, odpisując, że czołówka uległa... zalaniu :/ Ponoć później, jak dowiedziałem się w sklepie, w którym kupiłem światło - zaczęli już uznawać, bo okazało się, że nie moja jedyna padła. Tyle, że ja już miałem odrzuconą reklamację i w międzyczasie przeterminowaną gwarancję. Tak więc Petzl, a zwłaszcza obsługa Petzla w PL to nie taki ósmy cud znowu. Zacząłem wtedy szukać alternatywy i nie było łatwo. W tej chwili używam wymiennie czołówek Lucido (obecnie Mammut) i... Petzla |
21.01.2011, 10:46 | #16 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 13 godz 56 min 0
|
Mi też "chińczyk" padł przy pierwszej wymianie baterii. Generalnie lepiej jak jest jedna superdioda zamiast pięciu i dobrze jak jest jakiś odbłyśnik. Jak jest regulowana ogniskowa to jeszcze lepiej. A konkretną markę i model musisz wybrać sam
Ja też cenię sobie światło czerwone. Można powiesić na dupie moto jak się żarówka spali (przydało się). Często podawany jest też strumień świetlny w lumenach. Warto porównać.
21.01.2011, 11:20 | #17 |
Uzywam Petzla Tikka, bardzo często i bardzo dużo od 2004r, czyli siódmy rok, zawsze działa.
21.01.2011, 12:10 | #18 |
Miasto: Oborniki Śląskie
Motocykl: RD07a
Przebieg: 32kkm
Online: 3 dni 9 godz 58 min 16 s
|
Petzl Tikka XP 2. Polecam. Cena ok 100zł, za to: światło skupione do 60m, rozproszone, pulsacyjne, czerwone stałe i pulsacyjne (np. do oznaczenia awaryjnego postoju). Baterie wytrzymują bardzo długo a sprzęt jest niezawodny. Miej świadomość, że: 1.Chytry dwa razy traci (wcześniej padły mi 2 latarki od braci chińczyków), więc podwójny zakup. 2.Tanie mięso, psy jedzą. 3.Radość z niezawodności, kiedy potrzebujesz jej użyć - bezcenne. Ps. A gwizdek ratunkowy,znajdujący się na pasku tej czołówki - potraktuj jako gratis. :-) Pozdrawiam!
|
21.01.2011, 12:14 | #19 |
Gość
Online: 0
|
Uzywam tylko i wyłącznie chińczyków. Wszystkie działały bez zarzutu. Jedyny problem jaki mam z latarkami to taki, że każdą prędzej czy później zgubię, albo daję komuś w prezencie.
Dlatego nigdy nie kupuje czołówek droższych niż jakieś 20-30 zeta Mam jeszcze jedno wymaganie którego nie spełnia znaczna większość firmowego sprzętu - z uwagi na kompatybilność z ładowarką i aparatem foto, zasilanie MUSI być na 4 szt AA. Ostatecznie na 2 szt AA, ale w żadnym razie na 3. Baterie AAA wykluczone. Do tego magazynek na baterie nie może być z tyłu głowy. Gdybym łaził po jaskiniach to pewnie zainwestowałbym w lepszy sprzęt. Ale nie łaże. Co najwyżej czasem po starych kopalniach Zdrowia |
21.01.2011, 12:34 | #20 | |
Miasto: Krk-NH
Motocykl: XT 600E stage 2
Online: 2 tygodni 1 dzień 10 godz 32 min 11 s
|
Cytat:
eee....... dramatyzujesz
Każdy dobry uczynek zostanie ukarany. z wrogami poradzę sobie sam...Przykładnie. ------------------------------------------------------------------ chroń mnie Boże przed przyjaciółmi, ------------------------------------------------------ Mój ból głowy, moja skrucha,
Moje kiszki, moja franca, Moja wreszcie groza ducha, Gdy Kostucha rwie do tańca! Ostatnio edytowane przez hans : 21.01.2011 o 12:36 |
|
|
|