|
GPS Wszystko co związane z elektronicznymi pomocami nawigacyjnymi. Sprzęt, mapy, porady. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.02.2024, 16:29 | #11 |
Miasto: Piotrków Tryb
Motocykl: CRF 1100 ATAS
Online: 1 miesiąc 5 dni 12 godz 17 min 41 s
|
W najnowszym garminie zumo xt2 masz opcje:
https://www8.garmin.com/manuals/webh...F15303128.html |
06.02.2024, 16:38 | #12 |
Jak mówimy o iphone to polecam aplikację SCENIC. Kiedyś już o niej pisałem .... Mapy OSM, całekim fajne planowanie, integracja z Kurviger.de, zapisywanie śladów ...
https://www.africatwin.com.pl/showth...ghlight=scenic |
|
06.02.2024, 18:52 | #13 |
Mapy.cz pięknie prowadzą. W Alpach miałem kilka śladów z tych must tu see. Między nimi jechałem planując na powyższej z poziomu smarkofona. Opcja rower i preferencja drog gruntowych. Z asfaltu nie nie ściągnęła ale gieła wszelkie przeloty bardziej niż wcześniej wspomniany kurviger (czy jakoś tak). Poniżej screen przypkladowy. Zamiast z pomarańczowej pociągnąć po żółtej za Ravascetto, pociągną nas białą. Piękna droga, przewyższenia po pareset metrów,. Widoki prze...ste. nie bliżej inie szybciej ale warto. Takie odloty były wiele razy.
Polecam. Screenshot_20230820-101706.png
Są jeszcze piękne zadupia na tym świecie. Ostatnio edytowane przez rrolek : 06.02.2024 o 20:09 |
|
06.02.2024, 21:58 | #14 |
Miasto: łódzkie na granicy ze śląskim
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 11 godz 24 min 10 s
|
Największy minus mapy.cz to że nie ma opcji prowadzenia po zaimportowanym śladzie :/
|
06.02.2024, 21:58 | #15 | |
Miasto: Wodzisław Śląski
Przebieg: 5555
Online: 2 tygodni 2 dni 12 godz 40 min 42 s
|
Cytat:
Dodawanie tras i planowanie faktycznie ekspresowe i intuicyjne. Ja ze swojej strony polecam jako asystenta do planowania trasy CHAT GPT. Oto wynik zapytania jakie mu dałem na kilkudniowy pobyt we Włoszech z bazą w Bormio. Ja założyłem tam w jednym miejscu bazę i określoną długość dzienną, ale to wszystko jest oczywiście do modyfikacji i dostałem coś takiego, teraz tylko zaplanować trasy i w drogę. Założenie takie, aby się pokręcić trochę po okolicy ChatGPT Dzień 1: Bormio - Passo dello Stelvio - Merano - Passo di Mendola - Bormio Długość trasy: około 300 km Orientacyjny czas przejazdu: 6 godzin Paliwo: około 18 litrów Posiłek: Restauracja "Laubenkeller" w Merano - oferuje dania kuchni włoskiej z lokalnymi produktami. Atrakcje i warunki: Passo dello Stelvio: Jest to jedna z najbardziej spektakularnych przełęczy w Alpach z serpentinami i zapierającymi dech w piersiach widokami. Stan nawierzchni jest dobry, ale droga jest wąska i kręta. Ruch turystyczny może być intensywny, szczególnie w sezonie letnim. Merano: Miasto oferuje piękne promenady, zabytki i możliwość odpoczynku w otoczeniu alpejskiego krajobrazu. Passo di Mendola: Ta trasa oferuje piękne widoki na Dolomity, droga jest dobrze utrzymana, ale ruch może być zmienny w zależności od pory dnia. Dzień 2: Bormio - Passo di Gavia - Ponte di Legno - Passo del Tonale - Passo del Campo Carlo Magno - Bormio Długość trasy: około 300 km Orientacyjny czas przejazdu: 6-7 godzin Paliwo: około 18 litrów Posiłek: Ristorante Pizzeria "La Torretta" w Ponte di Legno, oferuje tradycyjne włoskie pizze i dania z lokalnych produktów. Atrakcje i warunki: Passo di Gavia: To malownicza trasa z mnóstwem zakrętów i niesamowitymi widokami. Droga jest wąska i miejscami wyboista. Należy zachować ostrożność, szczególnie podczas złej pogody. Ponte di Legno: Malownicze miasteczko z możliwością krótkiego odpoczynku. Passo del Tonale i Passo del Campo Carlo Magno: Oferują zarówno piękne widoki, jak i dobrej jakości nawierzchnię. Ruch jest zazwyczaj umiarkowany, ale warto być ostrożnym na zakrętach. Dzień 3: Bormio - Livigno - Passo del Bernina - St. Moritz - Passo del Maloja - Passo del Foscagno - Bormio Długość trasy: około 300 km Orientacyjny czas przejazdu: 6-7 godzin Paliwo: około 18 litrów Posiłek: Restauracja "Bivio" w St. Moritz, oferuje wyjątkowe dania kuchni lokalnej oraz międzynarodowej. Atrakcje i warunki: Livigno: Znane z bezcłowego handlu oraz pięknych tras i krajobrazów górskich. Drogi są dobrze utrzymane, ale ruch może być wzmożony w okolicach centrum handlowego. Passo del Bernina i St. Moritz: Wyjątkowe widoki, dobrze utrzymane drogi. St. Moritz jest znanym ośrodkiem sportów zimowych, ale latem oferuje również wiele atrakcji. Passo del Maloja i Passo del Foscagno: Trasy z pięknymi widokami i zazwyczaj dobrą nawierzchnią. Oba przejścia są popularne wśród motocyklistów, należy jednak zachować ostrożność z powodu możliwych nagłych zmian warunków pogodowych. Dzień 4: Bormio - Passo del Mortirolo - Lago d'Iseo - Passo della Presolana - Passo del Vivione - Bormio Długość trasy: około 300 km Orientacyjny czas przejazdu: 6-7 godzin Paliwo: około 18 litrów Posiłek: Restauracja "Lo Sciatore" przy Passo della Presolana, serwuje tradycyjne dania górskie. Atrakcje i warunki: Passo del Mortirolo: Jedna z bardziej wyzywających tras ze względu na strome podjazdy i ostre zakręty. Nawierzchnia jest zazwyczaj dobra, ale droga jest wąska. Lago d'Iseo: Piękne jezioro, które oferuje możliwość odpoczynku i relaksu. Passo della Presolana i Passo del Vivione: Oferują spektakularne widoki, drogi są zazwyczaj w dobrym stanie, ale mogą być ruchliwe, szczególnie w sezonie turystycznym. Dzień 5: Bormio - Passo di Crocedomini - Lago d'Idro - Riva del Garda (Jezioro Garda) - Passo del Ballino - Passo del Foscagno - Bormio Długość trasy: około 300 km Orientacyjny czas przejazdu: 6-7 godzin Paliwo: około 18 litrów Posiłek: Restauracja "La Berlera" w Riva del Garda, znana z wyjątkowych dań rybnych i pięknego widoku na Jezioro Garda. Atrakcje i warunki: Passo di Crocedomini: Mniej znana przełęcz, oferuje piękne widoki i mniej ruchliwe drogi. Lago d'Idro i Riva del Garda: Piękne jeziora z możliwością odpoczynku i zwiedzania. Drogi wokół jezior są dobrze utrzymane, ale mogą być ruchliwe, szczególnie w Riva del Garda. Passo del Ballino i Passo del Foscagno: Piękne krajobrazy i dobrej jakości drogi, ale warto być gotowym na zmienne warunki atmosferyczne na przełęczach. Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać aktualne warunki drogowe i pogodowe przed każdą wycieczką, a także dostosować prędkość do warunków panujących na drodze. Bezpiecznej podróży! |
|
06.02.2024, 22:26 | #16 | |
|
Cytat:
Swoją drogą to ciekawe ile będzie kosztowało korzystanie z tego systemu, bo to chyba tymczasowo puszczone jest na rynek darmowo aby pozyskać klientelę. Widać, że to doinwestowane rozwiązane komercyjne. Trasy mam już dodane w telefonie. Teraz tylko czekać na sezon Dzięki za pomoc. |
|
06.02.2024, 23:11 | #17 |
Miasto: Łódź
Motocykl: Tuareg
Przebieg: rośnie
Online: 2 miesiące 15 godz 44 min 7 s
|
Mam problem z rejestracją do tych map.cz, podaje maila i nr telefonu, ale nie dochodzi sms zwrotny podczas rejestracji, co robię nie tak?
Ktoś podpowie? |
06.02.2024, 23:13 | #18 |
|
Domyślnie jest ustawiony kierunkowy do Czech, musisz zmienić na Polski. Następnie poprosi Cię o przesłanie do nich SMS. Ja tak miałem.
|
06.02.2024, 23:26 | #19 | |
Miasto: S-ec
Motocykl: 690 R
Galeria: Zdjęcia
Online: 7 miesiące 1 tydzień 1 dzień 12 godz 4 min 35 s
|
Cytat:
od wielu lat. |
|
06.02.2024, 23:27 | #20 |
Miasto: Łódź
Motocykl: Tuareg
Przebieg: rośnie
Online: 2 miesiące 15 godz 44 min 7 s
|
Dobra, rzeczywiście poprawiłem numer i się udało.
Dzięki |
|
|