|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
30.05.2012, 00:36 | #11 |
Motocykl: RD03
Online: 32 min 35 s
|
Cześć. Mam jeszcze pytania do osób, które wyrabiały wizę tadżycką samodzielnie w Berlinie. Jaki typ wizy otrzymaliście; turystyczną czy prywatną? Do turystycznej niezbędne jest LOI, a do prywatnej potrzebny wniosek z jakiegoś tadżyckiego ministerstwa (choć jako Polacy jesteśmy chyba z niego zwolnieni, korzystając z uproszczonej ścieżki otrzymania wizy).
Nic nie wpisywaliście w pola z telefonem i mailem do miejsca pobytu? Czy umawialiście się wcześniej na spotkanie z urzędnikiem wystawiającym wizę? Przeglądałem strony tadżyckiego MSZ i ambasady w Berlinie, ale wolę się co do niektórych rzeczy upewnić. |
30.05.2012, 00:47 | #12 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 5 godz 18 min 56 s
|
nieeee, piszesz ate a nie tourist i wszystko jest ok. Nie ma żadnych umówień. Nic nie trzeba, dwa zdjęcia długopis i trochę kasy.
30.05.2012, 01:00 | #13 |
Motocykl: RD03
Online: 32 min 35 s
|
Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie będę składał wniosku osobiście, więc muszę wszystko wypełnić poprawnie
|
30.05.2012, 13:55 | #14 |
|
Nie musisz. Daj jeszcze tej osobie dwa egzemplarze podpisane in blanco. Jak cos będzie nie halo to wypełni na miejscu. Zresztą w tej ambasadzie pozwalają kreślić na wnioskach
30.05.2012, 17:34 | #15 | |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 5 dni 12 godz 6 min 9 s
|
Cytat:
Spróbuje osobiście załatwić przynajmniej wize Rosyjską ale mam pare Pytań: 1. Czy do Rosyjskiej Tranzytowej dwukrotenej musze mieć wbitą wize Kazachską? czy może Kirgiska wystarczy? 2. Jako cel podróży wpisać "Tranzyt" ? 3. Planuje wjechać do Rosji w tamtą strone 18.09.2012 i w drodze powrotnej 25.09.2012 a we wniosku jest tylko jedno pole data wjazdu i data wyjazdu. Czyli wpisac date pierwszego wjazdu i date drugiego wyjazdu? 4. Co wpisac w punkcie 13. wniosku które niby jest wymagane?: "13.Do jakiej instytucji Pan/Pani si ę wybiera? (w przypadku wyjazdu turystycznego prosimy o podanie nazwy oraz numeru indeksowego przyjmującejfirmy turystycznej, w przypadku wyjazdu w celu biznesowym prosimy o podanie nazwy pzryjmującej organizacji lub firmy oraz miasta, w przypadku wyjazdu w celu prywatnym prosimy o podanie nazwiska, imienia oraz adresu zamieszkania osoby zapraszającej)" Z góry dzięki za podpowiedź. |
|
30.05.2012, 17:38 | #16 |
|
ad. 1 - tak. Wizy po kolei chcą
ad. 2 tak ad. 3 tak ad.4 tranzyt
30.05.2012, 17:46 | #17 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 5 dni 12 godz 6 min 9 s
|
Dzięki Sambor!
To jeszcze jedno i mam nadziej ostatnie pytanie: Czy trzeba dołączać do wniosku jakieś pismo, oświadczenie czym się jedzie? znalazłem na stronece jednego z biur: GDY PODRÓŻ ODBYWA SIE AUTEM, NALEZY PRZEDSTAWIĆ SPECJALNE OŚWIADCZENIE (W FORMIE PODANIA, ZAWIERAJĄCE, NR REJESTRACYJNY AUTA, KOLOR, MARKĘ I WŁAŚCICIELA, DATY PODRÓŻY I TRASĘ PRZEJAZDU, NALEZY PODAĆ WSZYSTKIE OSOBY PODRÓŻUJĄCE), |
30.05.2012, 17:54 | #18 |
|
Tak, będziesz miał wbite czym jedziesz. Musisz mieć ksero dowodu rejestracyjnego, oczywiście wymagane jest na ten czas ubezpieczenie na życie - minimum 30 tys euro.
30.05.2012, 18:29 | #19 |
Gość
Online: 0
|
By otrzymać tranzytową ruską nie potrzebujesz do tego kazachskiej. Wystarczy kraj docelowy: Kirgizja, Tadzukistan, Afganistan (znaczy wiza któregoś z tych krajów w paszporice).
Do rosyjskiego wniosku wizowego konsul/ambasador poprosi Ciebie o złożenie tegoż pisma, w którym podrożując własnym/lub z kimś pojazdem dodajesz trasę podróży, dołączasz kseropkopię dowodu rejestracyjnego i po sprawie. Żaden to "straszny" wymóg. W wize nie ma nawet jednego słowa o tym, gdzie na tranzycie podróżujesz i czym. To pozostaje w ruskich papierach i jeżeli złamiesz poważnie zakon po drodze, wtedy Ci to wszystko wyciągną. Ale to musiałbyś się troche postarać. Podobnie z tym tadżyckim wnioskiem. Zawsze wpisywałem tourism i nigdy nie było problemu. NIGDY. A składałem wysyłkowo w Wiedniu dwa razy, i dwa razy za pośrednictwem Fazika w Berlinie. W tym drugim przypadku (kiedy robi to za Ciebie ktos na miejscu) dopytuja się o historie niesamowite. Kiedy wysyłasz kwity nie ma z tym żadnego problemu. Zresztą ostatnio Fazik tak zamotał gościa, że ten obniżył nam koszt tadżyckiej o... 30€!/głowa, wprowadzjąc wariant wizy... trzykrotnej! I bądź tu kurwa mądry... Tak mam wbite w paszporcie! Nie ma więc co panikować, że chcą dodatkowe oświadczenia (Rosja, Kazachstan), które są zwykłą formalnością. |
30.05.2012, 18:52 | #20 |
|
Ja zas dostałem w Berlinie turystyczną tadżycką wielokrotną na 3 miesiące. Na granicy się okazało, że w ogóle nie ma takiej wizy. Zaś wizę kolegi Steva zmodyfikowaliśmy długopisem, by odpowiadała temu co nam potrzebne. Nie udało się to z wiza Dopry, bo wygasła dzień przed jego powrotem z Afganistanu. Ale i tak się udało wjechać wprowadzając chwilowo reżim bezwizowy. Z wyjazdem też nie było problemów