|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.03.2020, 15:48 | #11 |
13,5 km na północ od Wojsławic jest Sielec. Są tam pozostałości po zamku oraz park podworski.
|
|
26.03.2020, 15:53 | #12 | |
Cytat:
Kapliczki są systematycznie odnawiane przy udziale założonej przez A. Pilipiuka i jego kuzyna, Marka Farfosa fundacji Ku Przeszłości. Mam trochę lepiej od Ciebie, bo do Wojsławic mam z domu niecałe 100 km i jestem tam kilka razy w roku. Też mnie zaczarowały, szczególnie jeśli możesz zobaczyć opisywane przez Pilipiuka miejsca, jak pomnik Mickiewicza z widoczną na odwrocie cokołu inskrypcją ku czci batiuszki cara, wspomniany przez Ciebie wąwóz Szubienica, który jest prawie naprzeciwko pomnika Jakuba Wędrowycza stojącego na terenie gospodarstwa Marka Farfosa, czy dzwonnicę przycerkiewną, na której schodach Jakub Wędrowycz pił wódkę z ruskim pułkownikiem |
||
26.03.2020, 16:48 | #14 | |
Cytat:
Jasne, że Kościuszko! Znam nawet miejscową legendę wg której człowiek, który ze składkowymi pieniędzmi został wysłany "do miasta" żeby kupić figurkę Maryi (jak wiesz cokół stoi obok kościoła) "odrobinkę" zapił i wcisnęli mu Kościuszkę. Jako, że bohater też ludowi podpasował, to i został na cokole. A w Starym Majdanie u Jakuba i w Olszance u "neandertalców" byłeś ? Albo w oddalonych kilka kilometrów Uchaniach w "Hotelu pod Łupieżcą"? Jeśli nie, to zapraszam Cię do mnie, jak skończy się to "wariactwo". Pojedziemy razem do Wojsławic Na marginesie. Ze Starego Majdanu przez Trościankę polecimy sympatyczną polną drogą do Wojsławic. |
||
26.03.2020, 17:07 | #15 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 5 dni 2 godz 49 min 6 s
|
Bo Starym Majdanie to to się podobno wykluł Jakub Wędrowycz a z pewnością urodził się Pilipiuk. Okolica historycznie barwna i tajemnicza, nic dziwnego że wyuczył się za archeologa.
Co do Twojego przewodnictwa, to chętnie, bo prawdziwe historie rzadko dzieją się przy głównej drodze. Dzięki za zaproszenie. I chyba magiczne słowo DEBRY- Działy Grabowieckie http://gcksitwojslawice.naszdomkultu...-wojslawickiej Działy-Grabowieckie-2-720x340.jpg Póki co, to wzorem pogańskich przodków utopilim Virusomarzannę. Odpłynęła het i czekamy zmian na lepsze IMG_6047.jpg Ostatnio edytowane przez ATomek : 26.03.2020 o 17:20 |
26.03.2020, 17:19 | #16 |
Pomimo miłych słów, muszę tym razem ja Ciebie sprostować.
Andrzej Pilipiuk urodził i wychował się w Warszawie (na Pradze). W Wojsławicach spędzał jako dziecko wakacje i stąd jego sentyment do tego miasteczka. Jakub Wędrowycz mieszkał w Starym Majdanie, choć próżno szukać nawet pierwowzoru jego domu. Natomiast w sąsiedniej Trościance mieszkał chyba Semen Korczaszko? Albo Józef Paczenko ale tutaj ręki nie dam sobie uciąć.....popatrz skleroza człowieka na starość bierze.... |
|
26.03.2020, 17:32 | #17 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Online: 6 miesiące 1 tydzień 5 dni 2 godz 49 min 6 s
|
Dzięki. U mnie to nie skleroza, tylko słaba wiedza.
Myślę, że ciekawiej będzie szukać śladów Pilipiuka w Starym Majdanie, aniżeli na warszaskiej Pradze |
26.03.2020, 21:22 | #18 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
Online: 5 miesiące 2 dni 15 godz 26 min 45 s
|
Ale się ciekawie temat rozwija. Pilipiuka lubię - Jakuba postać też. Natomiast mój dziadek urodził się i wychował we wiosce obok Wojsławic (niestety ani razu nie pada nazwa tej wsi w przygodach Jakuba) - chodzi o Rozięcin.
Także i ja czuję się związany z tematem i "po tym wszystkim" bym w tamtą okolice się wybrał z Wami poszukać śladów historii. Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
26.03.2020, 21:26 | #19 | |
Cytat:
Jeszcze kilka osób (a na pewno znajdą się tacy z Bandy z Lubelskiego) i wyjdzie jakiś zlocik. Proponuję roboczą nazwę "u Jakuba" |
||
27.03.2020, 23:56 | #20 |
Miasto: FZG
Motocykl: RD07a
Przebieg: 22000 +
Online: 2 tygodni 3 dni 14 godz 55 min 10 s
|
Oby nie trzeba było spuszczać urobku do studni... Kiedyś tam zajadę zrobić sobie zdjęcie z Jakubem no i z Semenem jeśli takowy pomnik do tej pory powstanie;]