![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
np tkc80 na 140 na feldze 07 wygląda na max beznadziejnie i 60% opony w ogóle nie pracuje a pozostałe 40% wyciera się w ~4000km.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Administrator
![]() |
![]()
Sławekk , ale tu nie chodzi tylko o szrokośc opony samą w sobie ale o to na jaką felgę to zakładasz a konkretnie jaką ma szerokość.
130 na feldze 03 układa sią idealnie , 140 jeszcze może być ale 150 jest już tak zawinięta że tak naprawdę jej faktyczna szerokość oscyluje ok 130-140 ale jazda sporo gorsza. 07 ma ciut szerszą felgę i tam 140 pasuje idealnie a za to 150 już za dużo. Podobnie jest na asfalcie tylko że tam mniej zawinięta opona ma większa powierzchnię styku przy dużych pochyleniach.
![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Strzelin
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 10 godz 27 min 10 s
|
![]()
Osobiście mam wielką ochotę przetestować 150 w 07
![]() Dzieju tu się w pełni zgadzam - felga jest ograniczniem |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 37 min 52 s
|
![]()
..dobrze, że zima w odwrocie - zaraz skończy się to bicie piany o szerokościach, zębatkach, przełożeniach
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Raczyce/Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 55 min 0
|
![]()
i tu cię kolego popieram
![]() ale moje doświadczenia to tylko asfalt na 150 ... i tragedia jest ,,, mam 4 i węższą felgę, 7 mają szerszą, co do kostek obawiam się że nie wejdzie i wahacz będzie przeszkodą, a jak już wejdzie to przy błocie klejenie tylnego koła będzie Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: ETV 1000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 8 godz 43 min 51 s
|
![]()
Miałem 150 TKC z tylu i tylko dlatego że akurat taką taniej kupiłem. Z tą oponą dużo lepiej jeździło mi się po kopnych piachach, a na asfalcie nie miałem negatywnych odczuc. Warto spróbowac- żeby miec własne zdanie. Fakt- opony wtedy nie da się zamknąc.
![]() |
#17 |
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 29 min 47 s
|
![]()
W 03 miałem 140 Shinko 705 i fajnie to trzymało na asfalcie i w pochyleniu w zakręcie jechała stabilnie i neutralnie, w przypadku Mitasa 09 o szerokości 140 już jest inaczej, na asfalcie trzeba przyzwyczaić się do walenia się w zakręcie i samoistnie zacieśniania zakrętu, wrażenie jakby miało się tylne koło skrętne...w terenie na szutrze przy większych prędkościach trochę tył wężykuje, ale w kopnym piachu jest całkiem ok. Jak będę zmieniał, to tym razem oczywiście 09 ale 130.
Ostatnio edytowane przez Cibor klv : 08.02.2011 o 21:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Bolesławiec
Przebieg: 64000
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 14 godz 45 min 13 s
|
![]()
No to się posypało. wracając do pytania w temacie to nie chodzi mi o zaden lans po prostu pytam o szerokość bo nie wiem czy może, na szerszej oponce maszyna lepiej trzyma się drogi ?jak by nie patrzeć trochę więcej powierzchni przylegania. Ja osobiście latam więcej w terenie niż na asfalcie , a jeśli szersza oponka pomoże w "przyleganiu to ok" różnica max.20 zł we cenie to w sumie nie duzy wydatek dokładając do opony która ma przynieść jakiekolwiek korzyści?.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Administrator
![]() |
![]()
Wiesz co, chyba wskazówki i sugestie nie rozjaśnią ci dylematu.
A żeby nie rozciągać tematu , sam spróbuj i się przekonaj. 150 na feldze 03 ma faktyczną szerokość coś pomiedzy 130 a 140 czyli nic nie zyskujesz , szybciej wydrzesz środek opony a na dużych pochyleniach szybciej złapiesz uślizg. Dlatego obstawiam 140 jako ewentualny kompromis. Oczywiście inaczej jedzie kostka i inaczej szosówka ale fizyka działa na każdą oponę podobnie. Życzę owocnych testów.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 08.02.2011 o 21:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Bolesławiec
Przebieg: 64000
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 14 godz 45 min 13 s
|
![]()
tak tez myśle. założe 130 i się przekonam jeśli będzie ok to zostawie jeśli nie, poszerzę.tyle opinii ile opon na felgach. Narazie jestem w przedszkolu AT ale wszelkie opinie pomocne. jak sugeruje producent 03, niech i tak się stanie......
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Opona - help | ARG | Hamulce, kola, opony | 9 | 05.08.2013 18:08 |