![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Zambrów
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
![]() Online: 1 miesiąc 5 dni 9 godz 15 min 6 s
|
![]()
Jeździłem GSem wodniakiem, przesiadając się w czasie jazdy, więc odczucia miałem sprzed chwili:
duża różnica w mocy, dla mnie przepaść duuużo lepsze hamulce, naprawdę mocno wyczuwalna róznica w zakrętach... no potrzebowałem z 30min by się do Gsa przyzwyczaić, potem nie zachwycał ale jechał ok ![]() ![]() ATAS – jakiegoś większego wrażenia na mnie nie zrobił, prześwit mierzony w amatorskich warunkach +4mm..., fotel miała akcesoryjny i w dolnym jego położeniu do ziemi miałem bliżej niż w zwykłej CRF w normalnej pozycji siodła. ATAS na asfalcie, w DCT – prowadzi się jak by inaczej, mnie wywalało z zakrętów, motocykl chciał z nich wyjechać w pole (lewy) lub na drugi pas ruchu (prawy zakręt)... dziwne, może kwestia przyzwyczajenia. Dodatkowych kg nie czuć – potwierdzam! Cieszy to! Jazda w piachu – ta maszyna idzie górą, wystarczy ruszyć, nabrać prędkości i jest kosmos różnica w porównaniu do Gsa, zrobiłem nią pewnie coś koło 500km po piachu (fakt – nie na TKC), znam takich co CRFą przejechali z 2000km po takich piaskach, że niektórzy na LC4 mieli kłopoty ![]() Ja zmieniłem sobie teraz przełożenie ale nie ze względu na piaski, tylko by w łatwiejszym terenie zapiąć 3kę i sobie pyrkać ![]() ![]() Wszystkie wady wyłapane przez Exa potwierdzam, do tego chujowe uszczelniacze przedniego zawieszenia, prawy set kierowcy, łożysko tylnego koła które może rozpier*** piastę jak się w porę nie wyczuje , że łożysko się kończy, chu**** – kruche plastiki, to samo handbary - jakiś kiepski żart. Zgadzam się, że to połączenie LC8 i Gsa, dlatego jest to najbardziej uniwersalny motocykl, podobnie jak pewnie 1090 ale tego nie dosiadałem, bo mi się po prostu wizualnie nie podobał i bałem się, że się zakocham w brzydalu i będę skazany na to patrzeć ![]() Dla tych co wybierają się w błoto - radzę założyć podwyższenie błotnika- bez tego pękają mocowania błotnika, w XTR nic nie pękło po przejechani tego samego odcinka, za to zaklejało przednie koło... każdy wie czym to się kończy ![]() ![]() ![]() Na koniec kilka fotek, uwielbiam patrzeć na te kształty... ten motocykl wygląda równie dobrze jak jeździ ![]() . . . . . . . ... GS 1200ADV ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 17 s
|
![]()
Przejedz się z Ex-em w terenie i napisz wtedy co kogo dyskwalifikuje
![]() Ostatnio edytowane przez myku : 28.07.2018 o 18:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
![]()
Hm.. Autorytet pozytywnie o DCT. Świat się kończy 😉. Super!
I choć nie mam doświadczenia w terenie to DCT moim zdaniem jest lepsza niż manual. I to nieprawda, że nie ma półsprzęgła - na niskich obrotach i przy zmianach biegów szczególnie w trybie G jest zauważalny uślizg o ile jest opór toczenia. A w trenie zwykle jest. Po 2 latach i 35 kkm znalazłem 2 wady DCT: 1. Przy jeździe poniżej 3-4 km/h chyba i bez oporów toczenia jest taki moment, że rozłącza sprzęgło i trzeba dodawać lekko gazu i się jedzie zero-jedynkowo. Tu jedynie manual i półsprzęgło byłyby lepsze. 2. Jak jest słaba bateria i zgasi się na włączonym biegu (nie naciskając wcześniej N) to później może być problem z uruchomieniem silnika bo nie ma prądu by siłownik wrzucił na luz. 👍 Ostatnio edytowane przez kristoch : 28.07.2018 o 18:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Miasto: Szczecin
Motocykl: CRF1100
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 12 godz 23 min 8 s
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
|
![]() Cytat:
druga kwestia to kwesia masy... tak masz rację jest 10kg wiecej.. ale masa jest bardzo nisko.. gmole, stelaże i centralna stopka, czy jakas płyta pod silnik i masz ze 20kg więcej.. o wiele gorzej rozmieszczonej.. mówimy o pewnej wygodzie kosztem masy.. oczywiście.. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2014
Miasto: Lublin
Motocykl: LC8-950ADV,EXC 450, ROAD KING EVO
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 2 dni 12 godz 45 min 49 s
|
![]()
Nie miałem przyjemności jeździć (mam nadzieje to zmienić) ale obiektywie to na prawdę piękny motocykl choć enduro (i jego pochodne) wcale nie musi taki być.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
|
![]()
Neno - 1090 jedzie jak lc8... w sumie niewiele się od niego różni.. tyle że jest nowocześniejsze..
![]()
![]() |
#18 |
![]() |
![]() Tak zgadza się - tylko ja piszę o takiej specyficznej sytuacji choć może to niekoniecznie aku (kilku osobom się przydarzyło i mi dwa razy ostatnio): Przy włączeniu NAT standardowo odpala sekwencję startową rodem z myśliwca - światełka, kontrolki, pompa paliwa i m.in. zrzuca bieg o ile nie był N. Mierzyłem i to potrafiło brać do 7A przez kilka sekund. Zdarzyło mi się, że nie mógł zrzucić biegu i reszty nie wykonywał pokazując błąd DCT poprzez migającą „-„ na wyświetlaczu biegów. Wykonywałem serię przesunięć przód/tył i zostawiałem na kilka minut wyłączony zapłon. Pomogło - jak zrzucił bieg to wykonywał resztę sekwencji i można było odpalić. Może to faktycznie niekoniecznie kwestia aku bo do rozruchu przecież dużo A trzeba ale u mnie zbiegło się z padającym powoli akumulatorem. Pożyjemy, zobaczymy. Nie zaśmiecam już. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
|
![]()
nie zaśmiecasz... dyskutujemy..
mnie natchnęło aby coś więcej napisać.. bo ostatnie 3 dni dzięki uprzejmości ścigacza i Hondy potestowałem sobie bardzo dogłębnie Hondzine.. zarówno DCT jak i manual. w wersjach ATAS. w domu mam niską.... do tego przez ostatanie tygodnie dosiadałem chyba wszystkiego co jest w tym segmencie do kupienia... bardzo dużo osób mnie podpytywalo o opinię o nowej afrze.. właśnie w ujęciu offu.. no i o DCT ![]() ![]()
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 17 s
|
![]()
Ex moze opowiesz,pokazesz jak sie doglebnie testuje Afrykę
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kask enduro z szybą do 600 PLN - opinie, wnioski? | motormaniak | Kaski | 302 | 13.09.2021 22:16 |