![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2014
Miasto: Myślenice
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 17 godz 31 min 49 s
|
![]()
3 tygodnie są dobre na Kaukaz. Według mnie Kaukaz oferuje lepsze wrażenia niż Kyrgistan i Tadżykistan. Jak nie byłeś to rozważ taką opcję.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2015
Miasto: Warszawa
Motocykl: inne moto
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 18 godz 29 min 4 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Coś fajnego jest daleko na wschodzie i wtedy albo się ma czas i jedzie albo się czasu nie ma i leci. 3 tygodnie to za mało i na Ural i na Pamir. Niestety nie chce być inaczej. Chyba że moto Samborowi w paczkę, samolocik i wtedy 3 tygodnie jest spoko.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Reszel
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 1 dzień 7 godz 29 min 17 s
|
![]()
Osobiście sam Kirgistan zajął mi 11 dni (w tym 2 dni wyjazd z base camp pod Pikiem Lenina pod Kazachstańską granicę).
Z grubsza przejechałem to co zakładałem no może poza wjazdem do Enylchek (kop od Kirgiskich pograniczników na poście). Motocyklowo za sprawą zróżnicowania kraj extra. Powrót w trybie go home, ale bez presji czasowej więc zjazdy na kwatery za widna. Pobudka nie na komendę. Starty po śniadaniu to tak średnio ok 10. Na przelocie 110km/h realne. Polska, Kazachstan stroniąc od kontaktów z drogówką. Rosja, Kirgistan, Ukraina na większym lajcie ograniczenia. W rezultacie powrót na Warmię wyszedł niespełna 6 dni. Do Wawy jak bez przygód, nieznacznie się spinając w 5 dni do zrobienia po najszybszej opcji. Jechałem solo. Jak chcesz się pokazać w Kirgistanie to 3 tyg na spokojnie, ale jak masz parcie na objazdówkę "stanów". Do wyjazdu z Kirgistanu w Tadżykistan to tak na mój gust trzeba 8 dni założyć. Z granicy pod Astrachaniem Rosją Ukrainą to też 4 dni dobrze przyjąć. Czy w 9 dni wykonalne Południowy Kazachstan, Uzbekistan, Tadżykistan w tym GBAO. Nie wiem. Nie jechałem. Granice: Na wjeżdzie do ichniej Unii celnej można odstać. Potrzeba odprawy czasowej na środek transportu, poza tym wyjeżdżając z Ukrainy bardzo prawdopodobne, że rosyjski pogranicznik uniemożliwi podjazd na pole position na terminalu. Jak będzie kilku niekumatych podróżnych przed tobą to ładnych kilka godzin masz w plecy. Ja wyjeżdżając z Łotwy 7 godzin odstałem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Miasto: Szczecin
Przebieg: 100K+
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 23 godz 26 min 26 s
|
![]()
Ja w tym roku byłem drugi raz w tamtych rejonach i wiem, że chcę pojechać jeszcze, ale raczej na dłużej niż 1 miesiąc. W Uzbekistanie byłem w Chiwie, Bucharze i Samarkandzie-na pewno warto, ale nie na tyle żeby robić oddzielną wyprawę. No chyba że ktoś jest fanatykiem zabytków. W zeszłym roku celem był UZB i korytarz wachański. W tym roku skupiliśmy się na Kirgistanie. Gdybym teraz miał jechać 1-szy raz to raczej załatwiałbym wizę biznesową na RUS i posiedział w tamtych rejonach koło 2 miesięcy.
pozdrawiam trolik |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
I to jest słuszne podejście Panie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 7 godz 30 min 48 s
|
![]()
Ja też kilka razy zrobiłem tę trasę na kołach i "panie, wtedy to jeszcze asfaltu nie było w Kazachstanie". Moim zdaniem warto, szczególnie za pierwszym razem. Bo doświadcza się tej Azji, doświadcza przestrzeni, dystansu... I jak miałbym 30 lat i czas to może i dalej bym jeździł w ten sposób. No, ale praca. Ja siedzę po 2 tygodnie w Kirgistanie z grupą i robimy jedną czwartą kraju. Z jazdą po 8-10 godzin dziennie. Jak Wam się udaje to załatwić ten kraik w tydzień? Zrobię Wam prezent pod choinkę i napiszę "przewodnik" motocyklowy po Kirgistanie i po Pamirze. Będzie miało to ze 40 stron. Może wam pomoże
![]()
![]() |
#18 | |
Asia
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Złotoryja/ Wrocław
Motocykl: XL750, CRF300RALLY
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 3 tygodni 6 dni 14 godz 54 min 25 s
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Miasto: Szczecin
Przebieg: 100K+
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 23 godz 26 min 26 s
|
![]()
Yeeeessss, To będzie najlepszy prezent pod choinkę!!!:-)
pozdrawiam trolik |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
A kiedyś było tak... | jorge | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 13 | 06.06.2013 01:45 |
Gdzie nas jeszcze nie było? | giziu | Kwestie różne, ale podróżne. | 14 | 29.07.2008 18:52 |