|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
22.09.2012, 21:10 | #11 | |
Miasto: Piastów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 2 godz 21 min 36 s
|
Panowie,
dzięki za podpowiedzi. Myślałem, że w marcu z temperaturami jest w miarę znośnie, a tu wychodzi inaczej. Jak patrzę na średnie temperatury np. w Mali do widzę 30 st. Tyle jest dla mnie do wytrzymania. Ale mam pytanie. Czy to oznacza, że lepszym miesiącem może być np. kwiecień/maj? CDP nie zamierzam kupować. Jak dla mnie to jakaś ściema. Jasne mogą mnie zatrzymać i coś tam marudzić, ale będąc w różnych miejscach na świecie już się przekonałem, że zawsze znajdzie się jakieś wyjście. Czytałem różne relacje z Afryki i czasami było tak, że to posiadacze CDP tłumaczyli na granicach co to jest. Ewentualnie zmienię plany na miejscu. Trochę się pozytywnie nastawiam, bo będąc w Azji przekraczałem granice bez ważnych wiz (Uzb, Tjk) i innych pozwoleń (AF). Poszło. Pewnie Afryka to co innego, ale nie napinam się. Jak macie dodatkowe uwagi, porady to poproszę. Pozdrawiam Piast Cytat:
Pozdro Piast
http://myaforadventure.blogspot.com/ Ostatnio edytowane przez Dzieju : 24.09.2012 o 15:32 |
|
24.09.2012, 14:27 | #12 | |
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
|
Cytat:
grudzień/styczeń to jest do Burkina Faso pora sucha czym bliżej naszego lata tym może temp dużo nie rośnie ale rośnie wilgotność i głębokość rzek jedyna upierdliwość - możesz trafić na dni gdy będzie dosyć wiało z sahary w kierunku zachodnim - wiejąc piasek z pustyni - ale da się żyć temp śrenia - to jest jak z prędkością. Aby np mieć średnią 100 km/h to musisz zap....ć i 170 km/h więc jak jest średnia 30 to bywają dni i po 45 ale nie wysokość temp jest ważna - ale wilgotność |
|
24.09.2012, 16:27 | #13 | |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Bedac pod koniec kwietnia w mali, burkina ciezko bylo jezdzic,ale wszytscy owili,ze to juz koniec pory goracej ,ze za 2-3 tyg powinno juz byc chlodniej
W bamako przyszedl pyl z pustyni,przez caly dzien trzeba bylo jezdzic na swiatlech,a jezdizlo sie jak w zoltej mgle. ale to tylko 3 dni ,a potem znowu bylo slonce najlepiej jak na kolach,to jechac w pazdzierniku zeby w europie bylo w miare cieplo,a w afryce w miare chlodno i A w afryce zachodniej, bardziej rownikowej nalezy byc najlepiej w porze suchej, zeby zobaczyc jak najwiecej zwierzakow Cytat:
27.09.2012, 07:23 | #14 | |
Miasto: Piastów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 2 godz 21 min 36 s
|
Cytat:
Siemka, wracając jeszcze do CDP. Przeczytałem, że według PZMot obowiązuje m.in. w krajach: Burkina Faso, Mali, Niger, Mauretania, Senegal, Ghana, Benin i inne. Z tego co czytam jakoś nikt się tym nie przejmuje, więc jest to rzeczywiście jakaś ściema. Pozdro Piast
27.09.2012, 08:31 | #15 |
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 51 min 11 s
|
Nie sciema...ale da sie bez.Tylko ,że jak nie masz to przykazdym przekroczeniu granicy płacisz za wystawienie dokumentów celnych...nie są to duze kwoty, ale w maureanii potrafią być bardzo chciwi. Normalnie cena o okolo 7 - 10 Eur za wjazd do kazdego kraju
|
27.09.2012, 11:05 | #16 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
W tym roku na trasie do kamerunu za wjazd-wyjazd placilem tylko raz, 10 E i bylo to w burkina fasso,ale dostalem ladny blankiet na wjazd do kraju, na granicy celnicy twierdzili,ze policja bedzie mi to sprawdzac,ale przez kilkanascie dni pobutu w tym kraju nikt mnie nie probowal zatrzymywac, wiec sie okazalo,ze blankiet byl bezuzyteczny.
Mozna bylo nieplacic, bo celnicy nie byli wcale nachalni w stosunku do koniecnzosci wykupu papierka,ale widzialem,ze kierowcy ciezarowek z innych krajow, ktorzy odprawiali sie ze mna w tym samym czasie wykupywali ten papier na wjacd, co i ja uczynilem( ociagajac sie przez pol godziny,bedac kasany przez weza w kieszeni ) o CDP pytali sie tylko na granicy z Kamerunem
27.09.2012, 16:55 | #17 |
|
a do Mauretani nie płaciłeś do paszportu nie miałeś wpisywanego pojazdu
Koszt nie dyżu - Mali, Burkina to po 5000 F (1 euro=650 franków) A Mali w Bamako gość sprawdzał mi Za 7,8 euro ja tam wolę być na legalu i mieć święty spokój a nie przemykać jak zając Poza tym jak Ci się przypieprzy przy wyjeździe to będziesz musiał kombinować W mauretani płacisz przy wjeździe 10 euro - nie płać przy wyjeździe - mogą chcieć naciągnąć ale nie ma takiej opłaty i trzeba obstawać przy swoim W Styczniu po Mauretani nie dało się jecha po 18:00 - tzn dało do najbliższego punktu kontrolnego . Podobno ze względow bezpieczeństwa - trzeba się rozbijać koło posterunku |
27.09.2012, 19:48 | #18 |
Gość
Online: 0
|
No tak... W związku, że przymierzam się w innym kierunku co prawda, ale zasada podobna.
Skoro już mnie wpuszczą, to o co kruszyć kopie na wyjeździe, skoro ten karnet tyczy się deklaracji wywiezienia tego, co się wwiozło? Skoro więc sie jakoś na gratisie przepchamy, to... Co nam właściwie grozi? |
27.09.2012, 20:16 | #19 | |
|
Cytat:
a grozi - w najlepszym razie tym że spędzisz nie 2 godziny na granicy tylko dzień, dwa albo trzeba pamiętać że czy to Mali, czy Burkina , czy Mauretania to kraje w pewnym sensie z dyktaturą - a tam nigdy nic nie wiadomo a bramki i kontrole po drodze są więc łatwo być zatrzymanym i po drodze i to wszystko za marne 28 zł !! i to nie łapówki - bo w Mali czy w Burkinie dostajesz oficjalne pokwitowanie, wpisywane do książek No dajcie spokój - jak ostatnie kutwy za 28 zł a najgorszym razie pozbędziesz się swojego sprzęta lub zabiorą Cię na wycieczkę krajoznawczą po miescowych aresztach tymczasowych zanim wyjaśnisz o co biega. A tam możesz przy okazji poznać słowa z Pulp Fiction - co to jest zrobić "jesień średniowiecza" a CDP - to jest inna sprawa - to TWÓJ !! obowiązek abyś miał wszystkie pieczątki na swoim miejscu i wszystkie podpisy - bo jak coś nie tak to żegnaj 30 tyś kaucji jaką zostawiasz w polsce. Pogranicznicy moga to olewać - to TY za nimi będziesz latał aby mieć wszystkie pieczątki |
|
27.09.2012, 20:22 | #20 |
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 51 min 11 s
|
Mogą Ci powiedziec ,że wjechałeś pociągiem a ten samochód w którym siedzisz przemyciłeś w węglu lokomotywy. I juz Ci odpuszczą parowóz ale co do autka to ni hu hu.. Popatrz pan jakie masz szczęscie... A tłumaczenie ,że torów u nich nie widziałeś to między bajki włożysz...Ostatnio na Ukrainie wszystkim po glowach chodził alkomat na ktorym przed dmuchaniem już był zabukowany 0,07
|
|
|