31.03.2017, 03:53 | #11 |
Jak kółka to tylko dwa , a jak chcesz cztery - kup dwa motory :-)
Miasto: Lancaster UK
Motocykl: 2x RD07A CRF1100 Adventure Sport
Przebieg: 90 tys
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 15 godz 48 min 21 s
|
Francuski poranek wita nas ladna , aczkolwiek chlodna pogoda. Dzis powrot do UK i czeka mnie nastepny prom , tym razem do Hiszpani. do przejechania zaledwie 250 km , to jak spacerek. W UK jest ladnie i chlodno wiec , jedzie sie przyjemnie. Przeprawa promowa , tym razem , zajmuje ok 24 godzin.Dlaczego prom - bo w sumie wychodzi taniej. Moze nie w mojej konfiguracji , bo i tak musialem przeprawiac sie do Francji, ale prom sie kalkuluje - ÂŁ200 w jedna strone , co przy dodatkowych 1400 km i min jednym noclegu , wychodzi niewiele drozej , ale oszczedzam czas i AT.Czas na promie sie dluzy , wiekszos czasu spie - 14 godzin. Na promie, poznaje nastepnych motocylkistow , tym razem z UK. John ma nowa AT i tak zaczyna sie pogadanka. Okazuje sie , ze mial gs1200 i zamienil na AT- ogolnie reasumijac stwierdzil , ze super moto z gs-a , ale za wielki i malo poreczny. Jak stwierdzil AT lezy mu zdecydowanie lepiej. Tez jada do Maroka , ale dojazd tam zabierze im 4 dni. A ja , no coz , mam ambitny plan - prom przybija do Santander ok 18 , tankowanie i nastepnego ranka juz czekam na prom ( kolejny ) do Maroka.Chyba powinienem ,zatytuowac moj wypad promy 2017 , a nie Maroko.
Prom do Maroka , to klasa sama dla siebie , Ci co byli i uzywali innych promow , wiedza o czym mowie. Brak zasad , jakich kolwiek, prom dosc mocno zmeczony , ale nie ma co narzekac - Doplywam!!! Na promie poznaje Holendrow. Pytaja sie czy nie mam zapasowej przedniej opony- niestety , rozmiary "Afrykanskie" nie pasuja do GS-ow, a musze przyznac , ze przedniej opony to faktycznie juz nie mial. Probowali cos zalatwiac w Hiszpani , ale musieli by czekac kilka dni na opone i zdecydowali sie jechac dalej. Prom z lekkim opoznieniem , co jak sie okazuje jest normalne, odplywa i po ok godzinie jestem w Afryce. Zmeczenie daje sie we znaki , bez spania 1100km. Slonecznie , ale juz czuc gorac , odnosze wrazenie , ze AT cos dziwnie chodzi , ale nie wiem czy to faktycznie , czy poprostu ,zmeczenie daje znac o sobie w polaczeniu z ogolna troska o stan mota ,ktore sprawialo problemy ostatnio. Kupno ubezpieczenia i ruszam do Tangier-u. Dosc szybko , znajduje miejsce noclegu. Decyduje sie tu zostac 2 dni. O 14 padam......... Ostatnio edytowane przez sizyrk : 31.03.2017 o 03:59 |
31.03.2017, 22:44 | #12 |
|
To tak kilka ciekawostek: moja AT zaparkowana przed blokiem , a za nia budka straznika!!!!! Dobre
Zeby nie bylo , to nie jest strzezony platny parking!!!! To jest parking pod blokiem i kazdy parking ma tu swojego straznika. Ostatnio edytowane przez sizyrk : 31.03.2017 o 22:46 |
31.03.2017, 22:49 | #13 |
|
Tu jest nastepny cukierek, jest ich wiecej , ale juz nie chce mi sie juz zdjec cykac......
Z cyklu lakiernia na rogu: |
31.03.2017, 23:08 | #14 |
|
Dzis zwiedzanie Tanger. Wybralem sie na spacerek , po miasteczku. Chodzilem tylko 3 godziny , a juz mnie opalilo. Pogoda wrecz marzenieMiasto robi sie bardzo europejskie. Taka ciekawostka , autostrady sa platne odcinkami , mozna je spokojnie ominac. Za autostrade z Tanger Med do Tanger zaplacilem €3 to jest ok 50 km. Po rozmowie z Esperantem , dowiaduje sie ze miasto bardzo szybko zmienia swoja postac. Jeszcze 2 lata temu przy plazach staly budynki , glownie nocne kluby. Teraz ich nie ma , za to maja piekny deptak - patrz zdjecie. I tu nastepna ciekawostka, pod deptakiem ( jego czescia) jest parking , a kazdy wjazd strzezony. Krajobraz sie zmienia , ale odnioslem wrazenie , ze mentalnosc ludzi jest dalej ta sama , szczegolnie tych starszych. Jutro trzeba ruszyc dalej. Mam nadzieje , ze im dalej tym bedzie ciekawiej. Musze juz isc , bo wlasnie graja
|
01.04.2017, 23:08 | #15 |
|
Nastepny dzien, nastepne rewelacje. Przejechane ok 300 km, nie byloby w tym nic dziwnego , gdyby nie to , ze AT dostala zadyszki, spowodowanej , jak mniemam ( pomoc w postaci Szynszyla takze - dzieki wielkie )trefnym paliwem.Jutro trzeba zweryfikowac o co chodzi. Musze przyznac , ze jazda w miescie w godzinach szczytu to niezla sztuka , no i klakson to podstawa. Oni uzywaja klaksonu z ta sama czestotliwoscia co kierunkowskazy. Dzis obserwowalem ich jazde na skrzyzowaniu , to bylo przezycie....... Klasa sama dla siebie sa taksowkarze , potrafia wciskac sie na zletki i zatrzymuja sie gdzie chca.
Dzis mialem rowniez przyjemnosc zobaczyc autobus komunikacji miejskiej. Na poczatku myslaem , ze ktos wysarabanil kupe zlomu , bo nie ma czym jezdzic , ale tu jest taki sam i tu, o matko , a gdzie okna i poszycie autobusu.........nie wspomne o swiatlach. Jak juz ktos wspominal , w ktorejs relacji - paliwo w Maroku tankujemy na shell-u i Afrika-cos tam . Reszta stacji bee I co by nie bylo zdjecie z Rabatu. |
03.04.2017, 21:15 | #16 |
|
Po dwoch dniach w Rabacie , przyszedl czas ruszyc dalej.
Niestety AT dalej nie chce isc, decydyje sie na zjazd na camping i sprawdzenie co i jak. Okazuje sie , ze kranik zawalony syfem. Czyszcze, wylewam resztke benzyny i zalewam swierza. Krotka przejazdzka potwierdza, ze Afryka chce juz jechac. A trzeba bylo sluchac Szynszyla i zrobic to od razu , choc nie za bardzo mialem gdzie.Zobaczymy jutro w trasie. Ale nie ma tego zlego , co by na dobre nie wyszlo. Poznaje dwoch Szwajcarow na vespach , postanowili , ze przyjada i pozwiedzaja Maroko - niezle. Jeden z nich tez mial problemy z paliwem. Pozniej wjezdzaja dwa motory z gardlowych dzwiekiem jednocylindrowki. Dwaj Hiszpanie jada do Gambi. Jeden z nich - uwielbia Afryke. W przyszlym roku chce sie tu przeprowadzic. Sympatychni , dostaje strone do facebook-a , zebym mogl obserwowac jak im idzie. Pomimo przejechanych tylko ok 50km , dzien rewwlacyjny, fajni ludzie i miejscowka. |
03.04.2017, 21:22 | #17 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 40 min 35 s
|
Mysle ze takie Maroko na skuterze musi byc w pyte
|
03.04.2017, 21:25 | #18 |
|
|
03.04.2017, 21:41 | #19 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 40 min 35 s
|
Moze kiedys,a tymczasem pisz bo jeszcze nie ochlonalem po mojej marcowej wizycie tam.
|
06.04.2017, 19:20 | #20 |
|
Kilka ostatnich dni bylo odrobine stresujace. Afryka nie chodzila na tylny cylinder. Przeoralem cala AT z Szynszylem na telefonie ( jeszcze raz wielkie dzieki, za pomoc) , niestety moja niedostateczna wiedzia, w diagnostyce i ocenie , doprowadzila nas w slepa uliczke. Proba telefonu do ekipy Kajmana , tez nic nie dala - oni juz w drodze do Tangeru.Szynszyl podaje mi numer do znajomego , on laczy mnie ze swoim znajomym w Maroku , a on znow z mechanikiem. Marokanski mechanik nic po angielsku , a ja nic po francusku. Prowadze ich do AT , odpala , patrzy tu i tam , wsadza gdzies lape. Po czym migowo pokazuje- mam odpalic i trzymac na obrotach. Wszystko trwalo ok 15 - 20 min. Polazuje mi na swiece w tylnym cylindrze i pokazuje kosz na smieci. Wymieniam szybko swiece , na zapasowe i AT jest jak nowa. Mechanik , za przyjazd na camping i usluge kasuje mnie 200 DH.Wymienilem wszystkie 4 na nowki sztuki , tuz przed wyjazdem i nawet do glowy mi nie przyezlo , ze "nowe" swiece narobia tyle balaganu. Czlowiek , uczy sie cale zycie.
Oceanu mam juz dosc. Tego wieczoru , trzeba przemyslec trase, bo kilka dni ucieklo. Na pewno chce juz w gory.Jutro ostatni odcinek brzegiem morza do Essaouira , a pozniej juz w gory. Na kampingu dowiaduje sie , ze w Agadirze nie mozna juz camperowac na plazy , nastepna informacje dostaje , ze wjazd od trony Marakeszu na Tizi-n-Tichka jest super , a zjazd to juz typowy off road.Podobno zdzoeraja asfalt i klada nowy. Starsza pani przestrzega , ze mieli problem z przejazdem i na taki motor to juz sie nie nadaje. Zobaczymy. Jak przejechali kamperem , to ja nie powinienem miec klopotow. Camping mily , ale jako miejsce postojowe na jeden dzien. Dluzszy pobyt raczej nie wskazany, nic dookola. W sumie to jeden wielki plac budowy. Dookola campingu domy sie buduja.Camping miedzy Rabatem a Casablanca , blizej tej drugiej. Camping ma swoja strone na fb.Wiekszosc to campery z Francji, pozniej Niemiec i jeden zblakany z UK. |
|
|