16.01.2022, 20:57 | #11 |
malarz
Miasto: Zabrze
Motocykl: RD07b HRC
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 2 godz 14 min 56 s
|
Warmię tylko liznąłem w 2020, ale bardzo mi się spodobało. Trzeba będzie znaleźć tam jakąś bazę wypadową i pojeździć po okolicach.
16.01.2022, 21:41 | #12 |
Fajna wycieczka.
Betonowa iskra zapisana w pamięci. Dziękuję. |
|
16.01.2022, 23:26 | #13 |
no dobra - ale co z tym czołgiem
dlaczego, kiedy, przed kogo został zamieniony w pomnik? btw - to jest potwierdzone, ze to jest faktycznie cały transporter?
16.01.2022, 23:39 | #14 |
Cieszę się, że relacja się podoba.
Dwa słowa komentarza. Co do awarii - to był bardzo budżetowy wyjazd i przeliczyłem, że fundusze starczą mi na zwiezienie sprzęta. Nie chciałem ryzykować kupna i wymiany regulatora, jeżeli poszedł alternator. Kumpel "Longer" skomentował to tak - jakbym jeździł gdzieś lokalnie to pewnie przez 5 lat nic by się nie działo, ale że zrobiłem ponad 7 stów w ciągu w upale, to regulator się przegrzał i spalił. Co do czołgu - zgodnie ze wspomnianym przewodnikiem Gminy Górowo Iławieckie: "Niemiecki Jagdpanzer IV porzucony przez załogę, gdzieś na przełomie stycznia i lutego 1945 r. Być może zarwał się drewniany most prowadzący do gospodarstwa, a może brakło paliwa? Na odchodnym czołgiści spowodowali wewnątrz detonację, aby z pojazdu nie skorzystali Rosjanie. Po wojnie przeprowadzono nową drogę, nie usuwając pojazdu na złom, a przysypując go ziemią. Pomimo starań miejscowego Stowarzyszenia Dreyese, nie udało się uzyskać zgody na wydobycie pojazdu, a czas płynie i giną kolejne elementy." Chodzi o to, że parę lat temu niszczyciel miał kompletna lufę, można znaleźć zdjęcia w sieci. Ucięto ją i wycięto trochę pancerza. Co do hali - wg przewodnika "po obu stronach hali znajdowało się po 7 zsypów przeznaczonych do szybkiego dostarczania dwóch rodzajów drobnych substancji sypkich. Pod ścianą od strony stawu widać liczne rury doprowadzające wodę. (...) Budynek mógł służyć do sporządzania mieszanek prochowych. Świadczyć o tym może znajdujący się w pobliżu basen p. poż i dodatkowy hydrant pod samą halą." Co do rur - faktycznie może służyły komunikacji głosowej. Magneto - Warmia oczywiście. Kiedyś się gdzieś spotkamy, stawiam browara. A Olsztyn super. Parę fotek w uzupełnieniu. Bunkier w Mławie - stanowisko strzeleckie: Zdjęcie wnętrza czołgu - widać puste przestrzenie pod pancerzem, wygląda na to że niszczyciel czołgów jest w całości. Zsyp w hali, widać basenik - głęboko. Ekipa ratunkowa, poprawianie pasów. I znalazłem jeszcze to... ślad gps
16.01.2022, 23:49 | #15 |
Ślad jak z 59GPx
Dzięki za relację. Fajnie się czytało!
17.01.2022, 12:43 | #16 |
Miasto: Bialystok I Akalice
Motocykl: AT RD07a; XR600R
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 11 godz 27 min 41 s
|
Ostatnio edytowane przez Novy : 17.01.2022 o 13:16 Powód: Tuba w oknie |
17.01.2022, 18:03 | #17 |
ponoc lufa została ZABEZPIECZONA aby nie upitolili jej złomiarze.
nie wiem co to znaczy tak naprawdę kiedyś mówiło się również SPRYWATYZOWAĆ
17.01.2022, 19:07 | #18 |
Kierowca bombowca
|
Szkoda, że nie udało się Jagdpanzera wydobyć i odrestaurować, bo to rzadki pojazd. Znacznie więcej wart niż kawałek drogi z przepustem... szkoda, że go złomiarze masakrują.
17.01.2022, 22:41 | #19 |
Miasto: Łapanów
Motocykl: RD03
Przebieg: 97546
Online: 1 tydzień 15 godz 16 min 9 s
|
Trzeba wziąć motocykle i ruszyć z plecakiem, namiotem i motocyklem.
Dziękuję za relację. Muszę tam sie zjawić. Jest jakaś strona miłośników fortyfikacji która by lokalizowała takie ciekawe pozycje?
18.01.2022, 01:00 | #20 |
Mam w pdf-ie wspomniany przewodnik po Gminie Górowo Iławieckie i oprócz wspomnianych w relacji miejsc jest jeszcze trochę więcej, z podanymi koordynatami gps. Jeśli ktoś jest zainteresowany to pisać, podeślę mailem.
|