![]() |
|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | ||||
Asia
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Złotoryja/ Wrocław
Motocykl: XL750, CRF300RALLY
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 3 tygodni 6 dni 14 godz 54 min 23 s
|
![]() Cytat:
Cytat:
Co do Sony rx100 to prawda. Na początku mi się spodobał ale zaczęłam zastanawiać się czy te foty nie będą tylko trochę lepsze. Na pewno zoom ma fajny i tu z telefonem wygra znacząco. Dzięki za link do filmu, zabieram się za doktoryzowanie. Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 4 tygodni 8 min 6 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() |
![]() Cytat:
Rozpędziłem się i jedno sz za dużo https://www.instagram.com/bartoszustakowski Mlody wcześniej używał d750 lustra - zminił wszystko na bezlusterkowce - szybsze/mniejsze/wiekszy zakres iso lepsza jakość zdjęc Ktos wspominał o Sony a6400 - tego w reku nie miałem ale starszy brat A6000 i strasznie mnie irytuje i wg mnie lepsze zdjęcia robi moja stara d90 ( czy wspomniane d300) Gdzieś tam używałem krótko Olympusa OMD ( bezlusterkowiec) - strasznie irytujący i jak wyżej D90/D300 lepszy dla mnie 1000% Jesli chodzi o wspomnianego d300 -to dobry aparat ale technologia już stara no i on nie jest mały i lekki . Poza tym to lustro - czy ja wiem lustro na moto ![]() Sam mam od lat d90 (podobny okres) - bardzo lubię ten aparat, ale w stosunku do wspomnianych "zetek" nikona to stary trup ( dużo większy i cięższy) o parametrach technicznych nie ma co porównywać. Z tym że Zetka nawet ta z5 - to pewnie ok 5 tys za body plus obiektyw. Przymierz sobie ten aparat do ręki a jak chcesz dam Ci namiar na młodego to pogadacie w temacie ( bo ja to lama jestem w temacie zdjęć) Ostatnio wyciągnąłem d90 z kitowym 18-105mm szkłem, na spacer z psem - nie używałem go kilka lat. Bateria trzyma i ja go uwielbiam ( ale ja jakoś zawsze nikony) - jedna z fotek bez żadnej obróbki - ale chyba na moto to nie wg mnie Ostatnio edytowane przez Babel : 28.03.2024 o 12:31 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2017
Miasto: Warszawa
Motocykl: CRF1000D
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 18 godz 53 min 30 s
|
![]()
Dodam trzy grosze od siebie. Czasem zabieram ze sobą małego Lumixa LX100, teraz jest wersja LX100 II. "Lepszość" zdjęć z aparatu wynika z kilku czynników. Jak już ktoś wspomniał, matryca i obiektyw. Ale jest coś jeszcze. W tym małym lumixie mam wszystko to co w dużych aparatach, jednak najważniejszy jest dla mnie wizjer. Robiąc zdjęcia telefonem w słoneczny dzień, właściwie nie wiesz co fotografujesz, dobre kadrowanie jest po prostu niemożliwe bez wizjera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Łowcy z Łopola
![]() |
![]()
Po latach w nikonie (skończyłem na D700) zrezygnowałem z targania cieżkiego sprzetu na plecach na rzecz bezlusterkowców. Niedawno zaś odkryłem na nowo przyjemność z robienia zdjęć pełną klatką. Za niecałe 1,5k kupiłem A7 mk1, do tego mam masę manualnych szkieł i jest bajka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Łowcy z Łopola
![]() |
![]()
Sony A7 + 50 mm f1.9 za 125 zł 😜
Ostatnio edytowane przez mishieck : 30.03.2024 o 08:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
![]() Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 22 godz 16 min 14 s
|
![]() Cytat:
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Ostrowiec Św.
Motocykl: KTM 640, NAT
![]() Online: 3 miesiące 5 dni 20 godz 49 min 56 s
|
![]()
I to są święte słowa.
Ja od lat jeżdżę z Fuji X-T1, ekstra aparat, tylko już trochę stary. Olbrzymią przewagą Fuji są piękne "vintage" kolory prosto z puszki, nie potrzeba żadnego lightrooma, filtrów. Da się ustawić symulację filmu i to naprawdę działa. W dodatku puszka jest uszczelniona więc w lekkim deszczu nie ma czego się obawiać. Minusem jest wielkość, ale coś za coś. Wrzucam trzy zdjęcia i pytanie czy ktoś zgadnie które z nich było zrobione telefonem? ![]() ![]() ![]() Też się ostatnio zastanawiam nad tym czym teraz focić. I wyszło mi, że chyba telefonem ![]() Szczególnie, że przesiadłem się na rower, więc waga i wielkość robią większą różnicę. Bardzo lubię szerokie obiektywy, a iphony mają bardzo fajne trzy aparaty. Nie trzeba nosić obiektywów, zmieniać, zastanawiać się, tylko klik i zrobione. Kolejna rzecz to szybkość publikacji, z aparatu muszę jakoś zgrać zdjęcie, czasami trochę coś podciągnąć, zrobić jakąś kopię zapasową. Z telefonu od razu leci do znajomych albo na insta. Fajnie, że w przypadku fotografii, podobnie jak z motocyklami mamy teraz olbrzymi wybór. I postęp technologiczny już tak nie pędzi jak 20 lat temu, więc aparaty wyprodukowane nawet 10 lat temu dalej robią fajne zdjęcia. Szkoda tylko, że kosztuje tyle co lepsza chińska 125 i na razie nie da się go nigdzie kupić ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
![]() Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 22 godz 16 min 14 s
|
![]()
Ricoh GR też niestety kosztuje sporo. Mam wrażenie graniczące z pewnością że tanio już było i nie dotyczy to tylko motocykli, aut czy aparatów fotograficznych. Telefon z funkcją robienia fotek też swoje kosztuje, tylko w tym przypadku tłumaczymy sobie że jest to funkcja dodana do tego co w założeniu miało być funkcją główną, czyli to co nokia miała w swoim dna, łączenie ludzi
![]()
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wulkanizacja Warszawa Mokotow - TERAZ | teddy-boy | Hamulce, kola, opony | 13 | 18.07.2014 12:43 |