![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
Administrator
![]() |
![]()
Ze znanych i słyszanych przypadków wynika że wstępne utraty kompresji następują powyżej 100tyskm a przy normalniejszej jeździe bliżej 150tyskm.
Oczywiście jak wspomniano kłopotliwsze są różnice między cylindrami niż równy spadek ciśnień. Dla porównania moja 03 przy ok 135tyskm miała ok 13.5atm a przy obecnych 188tyskm ma jeszcze ok 12.8atm czyli jakoś się jeszcze trzyma (oczywiście bez oleju) 07 ma generalnie mniejsze ciśnienia z racji stopnia sprężania ale spadek poniżej 10atm to w/g mnie przebieg dobrze pow 100tyskm , kwestie techniczne jak np nieszczelne zawory lub szczególne warunki eksploatacji jak np częste offowanie czy stosowanie K&N itp. Te 400obr przy pomiarze to jakiś wynalazek , stosuje się prędkość rozrusznika przy wyjętej po jednej świecy z cylindrów dzięki temu drugi cylinder nie stawia dodatkowego oporu i to wystarcza do optymalnego pomiaru, o czystym filtrze powietrza i gazie do oporu nie wspominam bo to chyba oczywiste.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 26.10.2011 o 11:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 57 min 58 s
|
![]()
Dzieju...Ty chyba nie przekraczasz 80km/h i mieniasz olej co 3tkm :-)))
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Dzieju to ma wersje RD03S. Już takich nie produkują
![]() Moja przy 50 000km miała 12.5 atm na oba. Potem 11.5atm przy 75 000km. 10,5 przy 100 000km 9,5 przy 125 000km 8,5 przy 150 000km i zatrzymało się przy 8 i tak jest teraz przy 170 000km. Tak samo liniowo wysuwa mi się napinacz od nierządu ![]() Co do pomiaru to wyjmujemy po jednej świecy z cylindrów oraz filtr powietrza. Gasimy światła i gaz na maxa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 47 s
|
![]()
Rambo, może Twój manometr ma skalę od 8atm
![]()
![]() |
#15 | |
Administrator
![]() |
![]()
No cośty
![]() ![]() Poniżej 100 jadę tylko wtedy kiedy muszę ale unikam tego jak tylko mogę. A olej to połówka co ok 7tyskm. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
A powiedzcie mi panowie jakie są "objawy" niskiej kompresji - z tego co się zdążyłem dowiedzieć:
- zwiększona konsumpcja paliwa - ciężki rozruch - telepanie silnika, nierówna praca Czy coś jeszcze można zaobserwować? Zaczynam podejrzewać fuszerkę przy pomiarze (wynik podany w PSi?) i przymierzam się do zrobienia pomiaru gdzie indziej, ale tak z ciekawości - co się wówczas dzieje jak jest rozstrzał w kompresji >10% lub kompresja jest na poziomie 60% wartości nominalnej? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Możesz wpaść do Rambo Monter Garaż to zrobimy pomiar jak trzeba
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
mistrzu
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 55 min 14 s
|
![]()
Trafiła do mnie z powrotem moja stara - pierwsza RD03. Motocykl męczyłem mocno w terenie przez 3 lata w czasie kiedy nie miałem krzaka i twierdziłem że afryka to motocykl prawie crosowy
![]()
![]() |
#19 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
Eh... to ja zrobię może remont przez zimę... Niech królowa ma coś od życia
![]() ![]() Za zaproszenie jutro dziękuję bardzo uprzejmie ale niestety kur.. znowu praca i praca i praca... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
mistrzu
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 55 min 14 s
|
![]()
na wszelki słuszaj zrób pomiar u kogoś innym miernikiem.... robiłem paroma i co miernik to inne wyniki...
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Miernik kompresji za 85zł z allegro - dobre to? | krzysiek_m | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 15 | 02.11.2012 21:28 |