![]() |
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 1 godz 13 min 57 s
|
![]()
No i chwilowo to jednak ciągnie paliwo z komór gaźnika.
![]() |
#12 |
![]() |
![]()
oczywiscie - zawsze z komor - a zeby sie dowiedziec jakie jest to maksymalne zapotrzebowanie wystarczy podac do gaznikow pewna mierzalna ilosc paliwa np za pomoca strzykawki z podzialka i na kilkadziesiat sekund otworzyc przepustnice na max obserwujac w jakim czasie dana ilosc ( powiedzmy 100 ml) zostanie pobrana. inny sposob to przejazdzka po autostradzie z maksymalna predkoscia na okreslonym dystansie - ja nie mialem takiej okazji - ale obstawiam okolice 10-12 litrow na 100km. zakladajac ze maksymalna to 180 km/h wychodzi nam godzinowe zapotrzebowanie w okolicach 20 litrow paliwa.
takie mikuni robi w xtz i tdm, ktore wedlug obiegowej opini sa paliwozerne i swietnie daja sobie tam rade wiec w afryce tez sobie radza bo niby czemu nie? pewne znaczenie ma wg mnie rowniez predkosc obrotowa zasilanych silnikow - dla silnikow paliwozernych a niskoobrotowych wydatek pompy moze byc zbyt maly - bo czynnikiem 'pompujacym' jest pulsujace w takt suwow jednego z cylindrow podcisnienie. jednak w przypadku o ktorym mowa jest to wg mnie pomijalny parametr.
buziaki ![]() Ostatnio edytowane przez szynszyll : 16.04.2014 o 12:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Jak zauważyłeś zapewne wspomniałem o zależnościach w silnikach ciężarowych i samochodowych, możliwe że współczynnik dla motocykla może być ciut niższy choć niekoniecznie niski.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 16.04.2014 o 19:39 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Miasto: Szczecin
Motocykl: CRF1100
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 12 godz 23 min 8 s
|
![]()
ja też mam MIKUNI u siebie.. a silnik 100KM i poj. 950. mikuni ma niby wydajność 35l/h
i to mi wystarcza w zupełności, moc jest taka jak była na pompie elektrycznej, oststnio poleciałem 185 km/h a i zapas mocy jeszcze był.. więc stwierdzam że pompa daje radę... a i spalanie ostatnio wykręciłem 9l/100 ![]() więc stwierdzam że pompa daje radę!
![]() |
#15 |
Administrator
![]() |
![]()
Tylko teoretycznie z komór.
Są one tak małe że tak naprawdę paliwo leje się do nich w trybie ciągłym zależnym od zapotrzebowania silnika. Komory i zaworek są stabilizatorem przepływu. Dodam jeszcze aby nie mylić spalania średniego przy np max prędkości ze spalaniem na starcie z jedynki bo tu są spore różnice. Dla przykładu przy 210/h Vectra pobiera ok 18ltr, przy ruszaniu normalnym na jedynce bierze pod 40ltr (w/g komputera) a wydajność pompy paliwa nominalna/fabryczna to 85ltr.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 17.04.2014 o 08:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2011
Miasto: Dubiecko
Motocykl: Ktm620sx, RD07a
Przebieg: 67
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 11 godz 16 min 26 s
|
![]()
Też jestem ciekawy co się stało w facet?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Szczecin
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 2 dni 23 godz 15 min 10 s
|
![]()
Od 50tkm jeżdżę na Mikuni. Przy prędkości maksymalnej (gaz odkręcony do oporu) utrzymywanej przez ok.2-3 minuty silnik zaczyna przerywać. Ewidentnie brakuje paliwa. Coś musi być z tą wydajnością pompek...
Na oryginalnej tego nie maiłem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Pszczyna
Motocykl: CRF1100L DCT + KTM640 ADV
Przebieg: 30237
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 11 godz 24 min 38 s
|
![]()
Dokładnie miałem takie objawy przy dłuższych przelotach ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() |
![]()
Takie objawy miałem przy pompie Facet, dziś zamontowałem mikuni i to samo, po obejściu bez pompy też........
![]() Co do faceta to nie wiem po prostu nie dyma na sztywno do aku też .. na reszcie sie nie znam. Bardziej mnie wuk... że moto nie ma pary... ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wyciek paliwa przy glebie... | Arecki007 | Uklad paliwowy i wydechowy | 20 | 06.10.2011 16:20 |
Jak się zachowuje pompa przy braku paliwa w wężyku ?? | paku | Uklad paliwowy i wydechowy | 9 | 01.03.2010 21:27 |
Pompa Mikuni | hero | Wszystko dla Afryki | 2 | 29.10.2008 22:43 |