|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
19.12.2016, 22:19 | #11 | |
Cytat:
19.12.2016, 22:55 | #12 |
Stary (P)iernik
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
Wilbers to kondon, puszczaja uszczelnienia.Ohlins lepiej za 1200 ojro
20.12.2016, 00:10 | #13 |
Ten z Krosna to lupekzxr na allegroszu. http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=7939365
|
|
20.12.2016, 09:04 | #14 |
Zakonserwowany
|
Zacznij od poprawnego ustawienia SAG-u dynamicznego i statycznego w XR i upewnieniu się że tylny amor nie jest zdechnięty i działa poprawnie w całym swoim zakresie. Że dostajesz po łapach wynika z nie poprawnego działania zawieszenia ( niewłaściwe sprężyny, źle działająca hydraulika czy wytyrpane wnętrze uniemożliwiające regulację ) Zawias z linku to inna planeta w porównaniu z tym co masz w XR, więc nie ma się na czym zastanawiać tylko brać za tą kasę. Nikt nie montuje WP do Hondy tylko Showe do KTM-a, Bety i innych kolego Mada
20.12.2016, 11:03 | #15 |
Miasto: Racibórz
Motocykl: XR 650 R
Online: 2 miesiące 16 godz 22 min 49 s
|
Całe zawieszenie było po serwisie . Tył chodzi elegancko ,zestroiłem pod swoją wagę dobicie,powrót i napięcie wstępne .Przód jednak pozostawia wiele do życzenia i myślę że nie jest to tylko kwestia ustawień
|
20.12.2016, 12:17 | #16 |
Ja też nie byłem zadowolony z przodu w xr650r, w necie sporo osób też na to narzeka. Zawias ma duży skok ale małą czułość, na głębokich dziurach wybiera ok ale drobnych nie.
20.12.2016, 16:40 | #17 |
Zakonserwowany
|
Nie jest moim zamiarem nikogo przekonywać, ale często nieprawidłowość działania zawiasu wynika z tego co napisałem powyżej. Decydując się na adaptację takiego zawieszenia, trzeba mieć na uwadze że pochodzi ono z crossa jakim jest CRF-a i fabrycznie tak zestrojone, kupując używkę nie posiadasz też wiedzy czy jeżdżący moto nie robił w nim personalizacji i na czym polegała.
Użycie go do innych zastosowań, jak w Twoim przypadku jazda enduro, wiąże się z interwencją w hydraulikę i wymianą sprężyn. Między wagą XR-y i CRF-y jest kilkadziesiąt kg różnicy i znacząco dociążony przód, oraz inny kąt główki ramy. W praktyce to tak jak byś w CRF obciążył przód powiedzmy dodatkowymi 30 kg i próbował wówczas regulować. Reakcja na klik w jedną czy drugą stronę nie będzie odczuwalna, dodatkowo sprężyny będą w jakimś stopniu zgniecione, co zmniejszy zakres ich pracy podczas jazdy. Tak przynajmniej nas uczono na szkoleniach w Andreani.
20.12.2016, 18:06 | #18 |
Dlatego lepsze będzie zawieszenie wp z lc4 które jest zbliżone wagowo i przeznaczeniem do xr
20.12.2016, 18:39 | #19 | |
Cytat:
20.12.2016, 20:29 | #20 |
Miasto: Racibórz
Motocykl: XR 650 R
Online: 2 miesiące 16 godz 22 min 49 s
|
Wszystkie wasze rady sa dla mnie cenne. Wiadomo ze zawieszenia w róznych modelach motocyklów są pełne ograniczeń wynikających z ich przeznaczenia pomimo najlepszego strojenia i serwisu,i tak jest również z zawieszeniem w Afryce i wielu innych modelach i nie ma co nad tym dumać. Narazie jestem na etapie zbierania danych . Nie wiem jak byłoby z adaptacją WP ale mogę napotkac problemy z dolną półką i ogranicznikami skrętu .Najwięcej lektury na ten temat jest własnie z adaptacji zawieszenia z CRF-y.Tak myslę ze kupie coś takiego jak z linku wyżej + dobry serwis pod wagę mnie i moto i bedzie "palce lizać"
|
|
|