|
Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki Montaż i demontaż elementów jak: panele boczne, czacha, owiewki, szyby, kanapy, deflektory, lusterka, osłony goleni, błotniki, naklejki, zegary i linki– tylko oryginalne rozwiązania! |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.02.2017, 11:51 | #11 |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 6 dni 8 godz 1 min 48 s
|
Male hondy tez maja po dwie. Duze BMW maja jedna - albo wogole nie maja
09.02.2017, 11:57 | #12 |
trampkarz emeryt
|
Nooo grubo Ale jak to się ma do tego że linka zamykająca prawie zawsze (o ile rolgaz i linka nie są zasyfione) podczas zamykania gazu służy tylko jako zabezpiecznie?
Przecież jak rolgaz i linka czysta to za zamykanie przepustnicy przy odpuszczaniu gazu odpowiada sprężyna. Co do tego jakie motocykle jak to mają zorganizowane - np. Trampek zapitalaczem nie jest a ma dwie linki. Moja domowa mała CB250 także. Zatem myślę że to jest kwestia podejścia producenta... ? W sumie uważam że powinny być dwie linki, dla bezpieczeństwa - szczególnie w motocyklach eksploatowanych w terenie (większe ryzyko zasywienia i braku powrotu przepustnicy). Ale to chyba co producent to inna szkoła. BMW zawsze robiło po swojemu, choćby włączanie kierunków w gejesie Pozdr zimny |
09.02.2017, 12:17 | #13 |
|
A jak jest w autach? W nich malo grzebalem a w tych co grzebalem byla zawsze jedna... w tych nowych wogole sa jeszcze linki?
09.02.2017, 14:05 | #14 |
Miasto: depresja Gdańska
Motocykl: XL600V
Online: 3 miesiące 6 dni 23 godz 31 min 14 s
|
linek nie ma są kabelki (widziałem u kolegi bo ja mam na linkę)
09.02.2017, 17:04 | #15 | |
Administrator
|
Cytat:
W nowszych dziadostwach odchodzą od linek na rzecz potencjometrów. Działa to tak że gazem "proponujesz" przyspieszanie , to idzie do komputera który przeanalizuje czy aby jest to ekologiczne, czy zgodne z założeniami producenta , potem wyśle sygnał do elektrycznej przepustnicy/silniczka ten wykona ruch na który pozwolił komputer. Generalnie samochody z elektrycznym gazem nie mają już takiej dynamiki reakcji na gaz , porównuję tu identyczne modele z takim samym silnikiem . Linka jest bezpośrednia , działa bez zwłoki , przepustnica robi co karzesz a nie to co wymyśli elektronika , jest bezawaryjna ,nawet co jest praktycznie nie możliwe się uszkodzi to koszty znikome , same zalety. Gaz elektryczny , same wady. To jak by ktoś jeszcze nie wiedział .
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 09.02.2017 o 17:17 |
|
09.02.2017, 19:34 | #16 |
Miasto: Lublin
Motocykl: LC8-950ADV,EXC 450, ROAD KING EVO
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 23 godz 1 min 11 s
|
Wydaje mi się (chociaż żadnym znawcą nie jestem) że dwie linki częściej są w gaźnikach podciśnieniowych gdzie przepustnica powietrza otwiera się ruchem obrotowym a podciśnienie membraną robi robotę unosząc przepustnicę główną z iglicą .Natomiast w mechanicznych gdzie linka ciągnie przepustnicę razem z iglicą do góry występuje jedna linka a sprężyna powrotna znajduje się wewnątrz gaźnika(między przepustnicą a górną częścią gaźnika) i nie ma ryzyka zapchania błotem.Ponadto raczej ciężko byłoby zastosować w mechanicznym drugą linkę ciągnącej przepustnicę w dół. Z doświadczenia powiem że widziałem gaźniki podciśnieniowe gdzie zamiast dwóch linek była jedna(ktoś zdemontował -zaj...ł) -otwierająca a sprężyna powrotna z powodzeniem dawała radę zamykać przepustnicę. Nie wiem czy przypadkiem nie jest to wymóg homologacyjny ażeby była możliwość zamknięcia "siłowego" przepustnicy powietrza w razie "W"- drugą linką .Zazwyczaj ostatnio homologowane motocykle mają gaźniki podciśnieniowe -a najostatniej wtrysk.Ciężko znaleźć coś seryjnego i popularnego na gaźniku mechanicznym.Zaznaczam że są to moje obserwacje i jak ktoś ma inne zdanie to proszę mnie poprawić ( pewnie są też od tego jakieś wyjątki bo świat jest duży i wynalazków sporo).
Ostatnio edytowane przez Zmyler : 09.02.2017 o 19:47 Powód: ...woda w piwnicy... |
09.02.2017, 19:47 | #17 |
|
Nie kolego Zmyler - nie ma takiej zaleznosci.
09.02.2017, 20:30 | #18 |
Miasto: Lublin
Motocykl: LC8-950ADV,EXC 450, ROAD KING EVO
Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 23 godz 1 min 11 s
|
Racja Szynszyl-moje obserwacje, mój błąd. Właśnie popatrzyłem na exc - dwie linki. Nie zwróciłem na to wceśniej uwagi. Większe doświadczenie mam z szosowymi motocyklami.
|
09.02.2017, 20:49 | #19 |
Miasto: mazowiecka wieś
Motocykl: 5 szt
Przebieg: znośny
Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 3 godz 35 min 38 s
|
Instrukcja do gaźnika mikuni tm zakazuje użytkowania z jedną linką. Powód - siły podciśnienia są na tyle duże, że przepustnica zostaje mocno przyssana do ściany gaźnika i jej powrót wymuszony jedynie sprężyną jest wątpliwy . Stąd rożnego rodzaju cudowne powłoki teflonowe na tych przepustnicach lub wózki je łożyskujące + tytanowe blaszki.
zdrowia
09.02.2017, 21:10 | #20 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
|
|
|
|