|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
16.10.2019, 23:23 | #12 |
Jeśli dobrze pamiętam, po odpaleniu i na światłach NAT pobierała kilka amper czyli powiedzmy nie więcej niż te 90W.
Odnosząc się do pytania autora wątku - te pozostałe 400W, dobra 300W wystarczy na oświetlenie ledami całego domu albo zagotowanie 1L wody w 2 minuty. Śmiało więc podłączaj manetki i ledy ile wlezie. |
|
17.10.2019, 06:06 | #13 |
Miasto: Mława
Motocykl: CRF 1000
Online: 9 godz 31 min 2 s
|
Główny bezpiecznik zabezpiecza ilość prądu niezbędną do podtrzymania czynności życiowych organizmu Afryczki (w tym przypadku)
I idąc tym tropem, skoro został obliczony na 30 A, to suma wszystkich poborów ( 2x wentylator, rozrusznik, pompa paliwowa i pozostałe ukryte pobory muszą się mieścić w 30A - nieprzekraczalnie ) ale ten wynik nie mówi nam ile uciąga alternator 🙂🤔 |
17.10.2019, 06:18 | #14 | |
|
Cytat:
Pobór przy pracy 90W to nie wszystko czym zaspokaja się motocykl. Przy leśnych jazdach, dużo pracują wentylatory, przy pracujących wentylatorach zdarza się odpalać motor (po zaduszeniu w piachu) ... Ktoś obliczył główny bezpiecznik na 30A, więc rezerwy prądu z obliczeń pozostałe od 4 do 10 A max w zależności od wysokości napięcia które wstawiamy do wzoru. Oxfordy ciągną 4A ... więc zaczyna się robić biednie ... W weekend posiedzę z miernikiem i postaram się pomierzyć max pobory bez dodatkowego elektro-szpeju Ostatnio edytowane przez daro_mlawa : 17.10.2019 o 06:33 |
|
17.10.2019, 06:56 | #15 |
Był Fafruk- jest po ludzku
Miasto: Augustów
Motocykl: RD04
Online: 2 tygodni 5 dni 21 godz 11 min 14 s
|
Panowie ale nie jest tak że jak prąd przekroczy te 30A to bezpiecznik od razu się przepala. Są charakterystyki i tzw. czasy zwłoki. Jeśli obciążysz go na chwilę np. rozrusznikiem na 40A to nie wystrzeli. Jeśli takie przekroczenie będzie trwało dłużej to po jakimś czasie jebnie.
17.10.2019, 11:35 | #16 | |
Cytat:
Popatrz na schemat jak jest włączony rozrusznik.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
||
17.10.2019, 12:38 | #17 | |
|
Cytat:
Faktycznie, prąd rozruchowy idzie poza bezpiecznikiem. Dziękuję za pochylenie się nad tematem. Jest to istotna kwestia, a często pomijana. Z prądem jest tak że jest albo za chwilę go nie ma. Większość motocykli że stajni Honda miało kłopoty z prądami. (Osobiste doświadczenia z Transalpem, Varadero)... z zaczytania - dyżurny problem w AT. Kilka dni temu, kolega z racji posiadania NATAS na gwarancji fabrycznej, doposażył ją w dodatkowe LED o prądzie 8A. Wykonał to w AS. Padła sugestia aby nie używać na długich przelotach równolegle z hotgripami, a przekaźnik został tak podłączony w AS, aby rozłączał dodatkowe oświetlenie w momencie włączenia świateł drogowych. Dlatego drążę ten temat. Dawno temu, lat chyba 15 ... był taki motocykl GS1150 ADV. Prądu w nim nie brakowało, ale alternator produkował 50A. Jest jeszcze jeden odbiornik w NAT - pompa ABS , której apetyt na prąd trudno zmierzyć w garażowych warunkach. Dziękuję za dyskusję |
|
17.10.2019, 16:14 | #18 |
Miasto: Kraków
Motocykl: Yamaha ttr600 Bmw gs1150 Tenere 700 Bmw Gs1200 Adv
Online: 2 miesiące 3 tygodni 3 dni 11 godz 27 min 42 s
|
W zwyklym Gs 1150 bez ABS'u jest alternator 70A.
Przynajmniej tak pisze na naklejce. |
17.10.2019, 16:32 | #19 |
|
|
17.10.2019, 21:15 | #20 |
Miasto: Słocina
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 13 godz 35 min 0
|
Podłączać grzanetki i inne duże moce bezpośrednio do akumulatora, poza obwodem z bezpiecznikiem 30A. Naturalnie dać swój dodatkowy bezpiecznik.
Należy zauważyć, że na chodzącym silniku, jak odbiorniki wezmą więcej prądu, to brakujące ampery pójdą z akumulatora kosztem jego ładowania. To pan Kirchhoff wymyślił... Ujemnym skutkiem zbyt dużej ilości włączonych odbiorników na długiej trasie, może być wydojenie akumulatora do zera, a kopki ni ma. Tak więc raczej nie jest problemem że alternator nie wydoli, ale że najpierw akumulator się rozładuje, a dopiero potem alternator dostanie po doopie, o ile kompiuter nie wywali wcześniej jakiegoś błędu i np. nie zgasi silnika. Nie wiem jak to zrobili. Nie mam NAT jeszcze. Na pewno nie warto podłączać bezpośrednio do akumulatora zbyt dużo, bo prąd ładowania to 10% pojemności, czyli ok. 1A (nie wiem jaką ma pojemność), a zatem przy prądzie odbiorników większym niż 5 A akumulator zacznie się za bardzo rozładowywać. Część odbiorników najlepiej podłączać do zapalniczki albo tam gdzie jest przewidziane fabryczne podłączenie zapalniczki (ładowanie smarkfona itp), wtedy pójdzie więcej z alternatora, który kilka amper więcej spokojnie udźwignie. Podczas dużych obciążeń (ciemno, zimno, wszystkie telefony się ładują), kontrolować napięcie, które gdzieś widziałem że się w NAT wyświetla. PS Nie znam schematu Africy, ale takie podłączenie bezpośrednio do klem, może zaburzyć pomiar prądu ładowania, o ile kompiuter pokładowy ma taki pomiar i uwzględnia go do czegoś. Wtedy należy podpiąć się nie do klemy a poza układem pomiarowym (najczęściej na minusie więc gdziekolwiek do ramy, a nie do klemy). Jednak myślę, że nie powinno być problemu z podłączeniem bezpośrednio do akumulatora. Żeby to dokładnie rozkminić musiałbym mieć moto na warsztacie i dokładny schemat z rozpiską z service manuala. PPS Mogę się mylić, bo elektrykiem samochodowym nie jestem. Na pewno trzeba to wszystko starannie zbilansować i przemyśleć. Gdzieś na forum jest wątek o samodzielnie robionych złodziejkach. Z powyższych względów ja się tego nie podejmuję, choć zrobić to, żadna sztuka. PPPS W serwisie na Kapelanki mówili, że na gwarancji nie wolno nic podłączać samodzielnie - utrata gwarancji. Może jest jakiś uczony w piśmie, który potwierdzi/zaneguje moje wypociny. Ostatnio edytowane przez MrWaski : 17.10.2019 o 22:39 Powód: Kilka dopisków |
|
|