|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
10.02.2020, 09:15 | #11 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 4 dni 23 godz 26 min 9 s
|
Jak się ma pecha i trafi na niewłaściwą osobę to można dostać pieczątkę mimo że powinna być na karteczce. Podczas 3 wycieczki do Izraela lądowaliśmy w Ovdzie i mamy pieczątki w paszportach, teraz kombinuję jak wyrobić drugi paszport. Miałem pomysł na wycieczkę motocyklem do Libanu ale na razie nie mogę tam wjechać .
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
10.02.2020, 09:43 | #12 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Paszport wymień.
|
10.02.2020, 10:10 | #13 |
Ajde Jano
|
Ważny jeszcze 5 lat a ja z Krakowa jestem
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
10.02.2020, 10:54 | #14 |
Konto zamknięte na stałe
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
Jak z Krakowa, to nie masz wyjścia. Przyjdzie Ci pokręcić się gdzie indziej przez ten czas
10.02.2020, 11:13 | #15 |
Ajde Jano
|
No dobra pożartowaliśmy sobie, nikt nie powiedział że paszport kosztuje 140 PLN a drugi aż 280 PLN, nie obula się czekać
21.02.2020, 19:08 | #17 |
Konto zamknięte na stałe
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
Na pewno trzeba mieć to ogarnięte przez kogoś z Syrii, najlepiej przez jedno z biur turystycznych. Podobnie jak do Algierii na przykład. Koszt 60 euro, płacisz na granicy podając jakiś kod otrzymany z biura. Co ciekawe jeden gościu z Libanu napisał mi, że da się załatwić wizę na granicy libańsko-syryjskiej ale nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia. No i pytanie czy to nie wyjdzie drożej. Wysłałem maile do ludzi w Syrii, czekam na odpowiedź.
24.02.2020, 12:56 | #19 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Online: 3 miesiące 2 tygodni 17 godz 37 min 14 s
|
W ambasadzie dowiedziałem się tyle, że przychodzą same odmowy, a bezzwrotna kwota rozpatrzenia to 60E. Na temat możliwości zakupu wizy na granicy nic nie wiedzą.
W internetach piszą, że trzeba wykupić wycieczkę w syryjskim biurze lub zdobyć poświadczenie bezpieczeństwa (nie pamiętam jak dokładnie się to nazywa) koszt około 300 E, różnie piszą. Do tego dochodzi 60 E za wizę na granicy (różne obywatelstwa, różne ceny). I na koniec opłata wyjazdowa, ale symboliczna. Najprostszym rozwiązaniem jest wycieczka z biurem podróży, ale wiadomo, że nie o to chodzi. Biura twierdzą, że nie możesz poruszać się samodzielnie po Syrii, ale ktoś chyba słusznie napisał, że to raczej ściema. Od granicy do Damaszku jedziesz na własną rękę i dopiero tam Cię przejmują. Ponadto w sieci są relacje ludzi, którzy bez przeszkód jeździli korzystając z publicznego transportu (2019 i 2020). |
24.02.2020, 13:41 | #20 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Jezlei masz np. pieczatke z Iranu, a chcesz jechac do Izraela, to mozna wymienic paszport.
Jezlei jest wazny jeszcze 5 lat, do odliczaja to od kosztow wydania nowego paszportu i za nowy trzeba zaplacic tylko polowe stawki. Mialem kiedys, tak, ze w ciagu 3 lat zapelnilem prawie wszystkei strony w paszporcie, Zostalo mi ich moze z 3 zupelnie puste i kilka , na ktorych mialoem pi 1 -2 pieczatki. powiedzialem w urzedzie paszportowym, ze wymiebram sie do Afryki i nie mam miejsca na nowe wizy( a potrzebuje przynajmniej 7 wolonych kartek na wizy) Bez problemu wyrobili mi nowy paszport, za ktory zaplacilem tylko 30% oplaty. Wiec im szybciej sie wyrobi nowy paszport,jezlei w starym cos nie pasuje, tym bedzie taniej