|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.05.2008, 21:00 | #11 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
No i dokładnie... to co napisałem powoduje dokładnie taki efekt który opisał Dzieju, łańcuch obciążony mną plus plecak na plecach plus zestaw narzędzi w schowku i łańcuch na styk dochodzi do dolnego ślizgacza. Efekt? 2500km na jednym ząbku łańcucha RK (ale to RK, i raczej sporo jeżzony w syfie )
15.05.2008, 00:53 | #12 |
Miasto: Köln/Opole
Motocykl: RD07a
Online: 1 dzień 6 godz 56 min 42 s
|
Juz to bylo tu walowane , na centralce ma byc 5cm do 6cm w srodku lancucha . na bocznej bez obciarzenia ma byc 4 do 5. Tak pisze w orginalnej hondowskiej ksiazce i tak mam od 93.000km .
Ale uwaga (wlasne doswiadczenie) przy calkiej nowej tylnej oponie luz powinny byc minimum na centralce 5.5 |
17.05.2008, 00:25 | #13 |
Administrator
|
Niby wszystko fajnie , tylko że przy takich pomiarach ( jak chcesz być dokładny) trzeba brać pod uwagę wysokość centralki ( czy opona jest w powietrzu czy oparta na podłożu )
czy jest to 07 czy np 03 ...... W przypadku bocznej stopki , czy zawieszenie tylne jest nisko ustawione czy np sprężyna wzmocniona( ma to wpływ na ustawienie wahacza a tym samym na zwis łańcucha) można by też wziąć pod uwagę pochylenie( długość stopki) im bardziej moto na boku tym bardziej zawieszenie odciążone i wahacz niżej......wreszcie czy jedziesz sam czy z większym ładunkiem istotniejsze w 03 niż 07..... Wiem że zaraz powiecie że wymyślam i po to jest tolerancja w naciągu żeby się w niej zmieścić....ale skoro tak czytałem o tych różnych sposobach to postanowiłem nieco uściślić dane pomiarowe i czynniki majce na nie wpływ. A jako że nie lubię sobie życia utrudniać to tylko obciążam AT jedną osobą i sprawdzam czy dotknę końcówki ślizgu ,przy pełnym załadunku o dołek luźniej i koniec pomiaru, żaden inny czynnik nie jest do tego potrzebny. Pozdrawiam i życzę długich przebiegów łańcuchowych.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 26.02.2013 o 16:25 |
|
|