![]() |
|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Zambrów
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
![]() Online: 1 miesiąc 5 dni 9 godz 15 min 6 s
|
![]()
Trochę późno by zrobić sobie prezent gwiazdkowy ale...wraz z firmą Cumulus reaktywujemy akcję zbiorcza na puchowe śpiwory.
Wszystko zgodnie z tym, co było latem (proszę o dokładne przeanalizowanie całego tematu, jest tam grom informacji). W skrócie : 20% na śpiwory "z półki" oraz te uzupełnione o dodatkowy puch 12% na te szyte na specjalne zamówienia: - skracane lub wydłużane - w innym kolorze - z membraną Akcja trwa ok. 5 tygodni, do 20 stycznia. Ostatnie śpiwory powinny być wysłane przed 5lutego.
![]() |
#12 |
![]() |
![]()
Śpiwory godne polecenia, kilka dni temu właśnie taki dotarł do mnie, zamówienie indywidualne rabat na poziomie 10-12%.
Masa / kompresja i parametry idealnie nadają się na wypady czy to moto czy z plecakiem zwłaszcza w górskie klimaty!
![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
Pirania-ktory model kupiles?
![]() |
#14 |
|
![]()
Pirania, 12% to bardzo dużo - musisz mieć dar przekonywania :P Ci krakowiacy
![]() Też jestem ciekawy co kupiłeś. Ja jestem zachwycony uniwersalnością Panyam 600 - 990g! Mały, lekki a grzeje jak szalony! Oczywiście nie jest to model na motocykl latem ale jako jeden, jedyny śpiwór do wszystkiego - ideał!
![]() |
#15 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
Motocykl: ST XTZ 750'89
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 20 godz 8 min 14 s
|
![]()
To ja mam pytanie: czy spiwory -2 do -10 nie beda za gorace na lato? Pod namiot na zlot?
Pytam sie poniewaz nigdy nie mialem takiego spiwora, a chce wlasnie zakupic. Pozdrawiam, Kamyk |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
![]() |
![]()
Neno,
10% dostałem po pierwszym mailu, podczas realizacji zamówienia jeszcze ok.2%, generalnie ludzie z Cumulusa słyną z fajnych relacji z Klientami no i są elastyczni. ![]() Myślę,że każdy powinien dobrać śpiwór do swoich potrzeb, sposoby podróżowania, biwakowania etc. u mnie padło na Panyam 450 - dla mnie najbardziej uniwersalny przy zachowaniu rozsądnych parametrów i wagi. Myślałem o Panyam 600 ale dla mnie na letnie wypady chyba za ciepły a 450tkę w chłodniejsze wypady 4x4 można dogrzać samemu uszytą wkładką polarową - sprawdzony patent.
Życie jest za krótkie żeby jeździć singem czy rzadówką.. ![]() Ostatnio edytowane przez Pirania : 17.12.2013 o 18:56 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
Motocykl: ST XTZ 750'89
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 20 godz 8 min 14 s
|
![]()
A ta 450 nie bedzie za ciepla na wypady letnie? Ja myslalem o sie wlasnie zastanawiam nad Panyam 450 a Lite Line 400 i powiem szczerze nie wiem co wybrac
![]() Kamyk |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
![]()
Jak ja lubię te zimowe rozmowy... Kupujesz taki do -5 i jak jest ciepło rozpinasz. Proste jak budowa cepa. Ważne żeby nie był duży i ciężki, czyli (jeśli nie jesteś żeglarzem) puchówka min 750 cuin, najlepiej polska. ok 400 gr puchu. To wszystko
![]() |
#19 |
|
![]()
KAMYK: Panyam 450 jest luźniejszym śpiworem 80vs77cm w barkach, dla wyższego osobnika 190vs185cm. Większa komora wymusiła dla zachowania zbliżonej temperatury dołożenie 50g puchu. O tyle różni się waga. Cena już o 140zł (112zł po rabacie). Oczywiście na tym nie kończą się różnice - LL400 nie posiada np ściągacza przy szyi, który jest nieodzowny przy ujemnych temperaturach, poprawia znacząco termikę. Dla niektórych już sam inny kolor będzie miał znaczenie
![]() Jeśli nie będziesz sypiał przy granicznych dla tych śpiworów, ujemnych temp. to brałbym LL400, dosypując ew. te 50g puchu (różnica w cenie wyjdzie wtedy 72zł. na korzyść LL400. 50g puchu = 50zł - 20% = 40zł dopłaty do ceny). Oczywiście pod warunkiem, że mieścisz się w zakładanej wysokości, czyli nie masz więcej niż 185cm wzrostu). Jest to wszystko jednak mocno uzależnione od cech osobniczych. Ja w LL400 spałem niedalej jak 2 tyg. temu gdy temp spadły do około -3/-4*C. Spałem tylko w letniej bieliźnie termoaktywnej z długimi rękawami/nogawkami i cienkiej czapce ale ja... łysy jestem ![]() Kolega w tym czasie spał w drugim namiocie, podobnie ubrany, bez czapki -w skróconym Panyam 600 z dodatkową warstwą puchu i jemy tez było idealnie, pomimo tego, że miał 250g puchu więcej! Także nie ma co uogólniać. Podejrzewam, że w LL400 po prostu by musiał się delikatnie ubrać tej nocy. Co do spania latem - tak jak pisze Lupus, rozpinasz zamek i robisz sobie ze śpiwora kołderkę. Tak ja sypiam gdy temp. są wyższe niż te 16/20*C. W środku po prostu jest zbyt ciepło. Poniżej 16*C spokojnie mogę już wejść już do środka i spać z zasuniętym w 60-70% zamkiem. Kiedyś pokusiłem się o taki zapis (dla LL400) i działa on w sumie do dziś: Noclegi w temp. powyżej 28*C - nago, tylko delikatnie przykryty ( bez przykrycia nie usnę) - warunki: za gorąco !! w temp. 20-27*C - nago, tylko delikatnie przykryty - warunki: ciepło. w temp. 12-20*C - nago, w zasuniętym śpiworze - warunki: idealne w temp. 6-11*C - cienka bielizna termiczna(letnia), zasunięty śpiwór - warunki: idealnie w temp 0- 5*C - bielizna zimowa, skarpety, zasunięty śpiwór - warunki: idealne w temp. -4 - 0*C - bielizna zimowa, skarpety, zasunięty śpiwór, kaptur ściśnięty tak, że wystawał tylko nos do oddychania - warunki: spałem, nie zmarzłem, problemów z zasypianiem nie odnotowano, rano było na tyle ciepło, że nie chciało się ze śpiwora wychodzić.
![]() |
#20 |
![]() |
![]()
Tak jak wspomniał Lupus nie zabierać na żagle, kajaki, ryby a poza tym idealny. Ważna objętość i masa.
Myślałem o LL400 ale jako, że może mi się zdarzyć spanie w śniegu ( kołnierz) wybrałem model Panyam. Jeśli unikasz takich warunków posłuchaj Neno, chociaż przy tych kwotach parę zł więcej nie robi różnicy, pytanie czy potrzebujesz. Jak zadbasz o śpiwór to będzie służył nawet kilkanaście lat --> 15 lat temu zrobiłem sobie na zamówienie kurtę puchową, 12 komór, temp. - 35, 850 cuin i do dziś działa także te parę zł rozkłada się na lata użytkowania.