02.01.2021, 08:04 | #11 |
Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
Online: 5 miesiące 5 dni 16 godz 39 min 34 s
|
tu jeszcze jedna fotka w temacie rozwiewajaca watpliwosci jak to mierzyc
02.01.2021, 19:20 | #12 |
Miasto: Orzesze
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 10 godz 31 min 28 s
|
A macie może jakiś pomysł jak sprawdzić czy głowica była planowana ?
.... Jedyne co przychodzi mi na myśl to porównać powierzchnię w obu głowicach - jeżeli jedna będzie bardziej równa bez znaków od uszczelki to znaczy że planowana, Strasznie mnie to wkurza - wyciągnąłem wczoraj silnik i przy okazji poodzierałem niedawno malowaną ramę |
02.01.2021, 19:47 | #13 |
|
Glowica tylu jest za wysoko wiec raczej nie byla planowana tylko na uszczelce moze byc za wysoko. Ktos mogl wlozyc jakas dorabiana albo nawalil uszczelnienia.
03.01.2021, 04:07 | #14 |
|
Ściągnałem tylnią głowicę ....
Zgodnie "z oczekiwaniami" - uszczelka poklejona uszczelniaczem, który trzymał na tyle mocno że trudno było rozdzielić głowicę i cylinder - wkręciłem śruby w otwory montażowe napinacza i udało się rozmonotwać to badziewie, Uszczelniacz, mokra/zaolejona uszczelka, ślady przedmuchu na cylindrze, głowica i tłok z nalotem najprawdopodobniej od oleju, Zdjęcia: https://drive.google.com/drive/folde...Oh?usp=sharing Tak więc na silniku wtopiłem i to konkretnie ... polecam zastanowić się dobrze jeżeli ktoś szuka używanego silnika i chciałby go kupić od handlarza - szczególnie "Juga Tomasz, TMMoto, Winiary obok Sandomierza". Po silnik do 600'tki pojechałem 300km, - i okazało się że super igła, różnica 2 barów sprężania pomiedzy cylindrami, zużyty wałek .... 650'tke kupiłem żeby nie wrócić z niczym - nieprzemyślana decyzja, W najbliższym czasie demontaż główicy z przodu - już się boje co tam zobaczę bo poklejona uszczelka nie wyjaśnia dlaczego jest różnica na rozrządzie, ani po co to było zrobione. Muszę w jakiś sposób sprawdzić czy ktoś szlifował tą przednią głowicę (po jaką cholerę ?) ... jeżeli nie to wyczyszczę uszczelniacz z uszczelki, zamontuję, dokręce 15NM i sprawdzę czy różnica na rozrządzie znikła - gdyby tak było, i nie będzie luzów na panewce, to wymienię uszczelniacze zaworów (niewielki koszt) i poskładam, Jak planowana - to chyba sprzedam trampka na części, Szynszyll, Trzymam cię za słowo ... że to tylnia głowica jest za wysoko (od nawalonego uszczelniacza) - na zdjęciach z serwisówki mały klin trochę wystaje (z 2.5 mm) ... ale liczę po cichu że masz tutaj rację - bo wiedzę na 100% masz. Dziękuje jeszcze raz za pomoc !! Mariusz |
03.01.2021, 04:10 | #15 |
|
Wygłupiam się
Dziękuje za pomoc !!, Mariusz |
03.01.2021, 09:04 | #16 |
Administrator
|
I w tym pomiarze wysunięcia szerokiego języka ponad korpus jest limit max 17mm czy jak pisałeś wcześniej między językami?
U mnie cienkie języki są poniżej korpusu.
03.01.2021, 09:05 | #17 |
|
Ja nie wiem co goscie za tekture tam wsadzili. Przeciez na glowice do TA idzie stalowa wytloczka jak na foto a tam jest jakis papier :O chyba ze zle widze na fotkach. znam ta ekipe bo sam sie raz dalem nabrac na ich ogloszenie - wrocilem z niczym.
Zrzuc obie glowice zmierz profesjonalnie ich wysokosc i porownaj. Jak bedzie taka sama to na oryginalnych uszczelkach zloz. Pod spod miedzy karter a cylinder tez daj ori i ma byc rowno na obu. Jak masz glowice zdjete to szarpnij sie odrazu na regeneracje i uszczelniacze - koniecznie oryginalne.
buziaki Ostatnio edytowane przez szynszyll : 03.01.2021 o 11:03 |
05.01.2021, 01:56 | #18 |
|
Temat na razie muszę odłożyć na parę dni - w ramach "naprawiania" barku dostałem jakiś zastrzyk i mam go nie używać za mocno przez przeszło tydzień,
Przednia głowica wygląda podobnie ... Udało się partyzanckim sposobem zmierzyć suwmiarką wysokość z boku przy łańcuszku (zdjęcie poniżej - czerwona kreska to poziomica, niebeskie kółko - miejsce gdzie prostopadle mierzyłem suwmiarką) https://drive.google.com/file/d/1p1T...ew?usp=sharing Różnica 0.1 mm (86.64 vs 86.75) - nie pamiętam niestety która głowica była niższa. Pomiar muszę powórzyć, Pewnie trzeba byłoby zainwesować w czujnik zegarowy na statywie żeby sensownie to zmierzyć - albo wysłać do pomiaru, Czy taka różnica może być powodem różnicy w rozrządzie ? - nie wydaje mi się, raczej stawiałbym na uszczelniacz. Wyczyściłem starą uszczelkę z tego gluta i w wolnej chwili (po podreparowaniu barku) poskładam i lekko dokręce żeby sprawdzić czy jest różnica. Nie wiem czy zainwestuje w oryginalną uszczelkę głowicy - zależy od różnicy w cenie, Czy oryginalna uszczelka może mieć inną grubość niż zamiennik z Athena ? Jeszcze jedna ważna kwestia - czy wał może mieć luz wzdłuż osi ? ... 1mm - taka moja obserwacja, bo dalej szukam z czego wynika różnica w wychyleniu klina rozrządu I druga - czy znaki na zębatce mają w 100% pokrywać się z rantem głowicy ? ... na przednim cylindrze tak nie jest, na tylnim tak ... w 600'tce też była różnica (oba garnki), Co do TMMoto - polecam ... uważać i unikać, Nawet jeżeli to nie gościu pokleił (nalot na dole cylindra już był) to na pewno wiedział co jest z silnikiem, zresztą 600'tka po która przyjechałęm też była "igła" a różnica sprężania i luz na wałku, Ciężko jest znaleźć dobre części do tych naszych wysłużónych Afrykańskich i Trampkowych pojazdów - ale z handlarzem to tym bardziej ryzyko - lepiej poszukać po znajomych, na forum ... podejmować decyzje bez ciśńienia i na gorąco. Dlatego - tym bardziej, kto ma fundusze to chyba bardziej opłaca kupić nowy motocykl (na przykład CRF 1000/1100 lub jakikolwiek inny) - a jeżeli nie to zrobić pełny serwis silnika, Pozdrawiam, Mariusz Ostatnio edytowane przez Novy : 05.01.2021 o 02:16 Powód: Połączenie postów |
05.01.2021, 12:40 | #19 |
Miasto: Sosnowiec
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 25 min 29 s
|
Jeżeli w nowych sprzęgłach firmowych do 4 kółek valeo a luk przy grubości okładziny jest rozrzut 1mm, gdzie wartość graniczna to 1,5mm to tak może być różnica w grubości uszczelek. Najlepiej kupić athenę i poprosić kogoś kto ma ori o zmierzenie.
Sam to montujesz wiec musisz umieć wyszukać w service manualu takie rzeczy jak wysokość graniczna głowicy lub max. plan płaszczyzny. |
05.01.2021, 13:08 | #20 |
|
uszczelka glowicy
oryginal 134pln athena 121pln uszczelka pod cylinder oryginal 59pln athena 59pln wiec o czym my mowimy? z uszczelniaczami zaworow juz nie jest tak wesolo: ori 39pln sztuka athena 16pln sztuka ale jak pisalem radze Ci je zmienic bo ten olej na tloku nie jest z uszczelki tylko z zaworow/tloka zmierz od razu parametry ukladu tlokowo/korbowego jak masz wszystko na wierzchu