|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
16.01.2024, 20:19 | #11 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 3 godz 15 min 15 s
|
z buta tzn szedłes z samego cassino na góre?
|
16.01.2024, 22:56 | #13 |
|
No widzisz dobry pomysł podsunąłeś, mysle tam wrócić jako przerwa na trasie Rzym - Neapol, juz od dawna mam taki plan moze kiedy sie ziści, i moze rzeczywiście na piechote w gore. Jak wiesz jak teraz czesto jezdza to napisz, i w ogole jest jakis opis szlaku na gore w centrum Cassino czy cos?
|
18.01.2024, 13:45 | #14 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 miesiące 2 tygodni 17 godz 21 min 29 s
|
W kontekście Monte Cassino mogę podpowiedzieć:
- Pociąg z Rzymu kosztuje 8 E w jedną stronę. Ważne jest to, że w tej samej cenie pociąg jedzie 1,5 h lub nawet 2,5 (zależy który wybierzemy). Pociąg.jpg pomnik kolejarz.jpg - Polecam kawę w dworcowej kawiarni. Smaczna, tania, w lokalesowym wydaniu. - Tu polecam kanapki: https://maps.app.goo.gl/yGz45vecmYqvVEP5A Foto dla uwagi - zdaję sobie sprawę jak to wygląda Zapewniam jednak, że pyszna! Kanapka.jpg - Podejście to w większości mało uczęszczany (tak było teraz) asfalt - dla mnie fajny klimat. Pod koniec jest kilka skrótów klasyczną ścieżką trekingową. Asfalt.jpg Asfalt znak.jpg - Klasztor jest bardzo urokliwy, z fajnym widokiem. Klasztor środek.jpg Klasztor taras.jpg Klasztor brama.jpg - Cmentarz bardzo zadbany, co ciekawe jest zakaz palenia zniczy. Do tego małe muzeum, albo może lepiej nazwać to salką informacyjną. Anders.jpg Muzeum cmentarz.jpg - Na okolicznych wzgórzach jest kilka ciekawych pomników + droga Cavendish Road - trzeba na to jednak poświęcić kilka godzin. Myślę, że trochę literatury przed wyjazdem będzie dobrym pomysłem. Tablica1.jpg Tablica 2.jpg - Do klasztoru można tez się dostać autobusem za 1E Busy.jpg - Zwiedzanie klasztoru jest bezpłatne, ale chyba są tam jakieś dodatkowe muzea, które można zobaczyć za opłatą. Co ważne, nie ma tam żadnej knajpki. Można wypić kawę z automatu i kupić pamiątki. - Ciekawostka jest taka, że w Rzymie widzieliśmy 3 koty przez 3 dni. Natomiast w klasztorze... Koty.jpg |
21.01.2024, 13:18 | #15 |
Zakonserwowany
|
Kilka info chcącym jeździć rzymskim pekesem https://www.onet.pl/turystyka/onetpo...e26nl,07640b54
21.01.2024, 16:54 | #16 |
|
Naprawdę? Dotarli do Rzymu i nie umieją kupić biletu ani zapamiętać że 100 minut to godzina czterdzieści? To niech jadą do Paryża, tam przy biletomatach stoją pomocnicy, którzy chętnie zakupią im bilet i wytłumaczą co i jak, tylko, że to jest dość droga usługa
|
27.01.2024, 18:14 | #18 |
Zakonserwowany
|
https://www.romatoday.it/cibo/dove-m...vaccinara.html w kwestii regionalnych smakołyków .
11.02.2024, 17:05 | #19 |
Zakonserwowany
|
Czytam w lokalnej rzymskiej prasie że nasilają się kradzieże w komunikacji publicznej, szczególnie w metrze, kolejkach podmiejskich i zatłoczonych autobusach przez zorganizowane bandy nieletnich cyganek. Skala jest tak duża że służby porządkowe przestały sobie z tym radzić, stąd apele o ostrożność i nie wkładanie do plecaków, torebek dokumentów, portfeli, gotówki i kart kredytowych. Piszą że najlepiej odpuścić przejazdy miedzy popularnymi atrakcjami turystycznymi. Dochodzi także do napaści na turystów w centrum przez bandy nieletnich i kradzieży wartościowych telefonów, zegarków i biżuterii.
Bądźcie czujni nie tylko w Romie, do podobnych akcji dochodzi także w Milano, Bologna, Firenze, Napoli, Catania, Palermo. To jest jakiś absurd co czytam. Takie rzeczy: https://www.striscialanotizia.medias...-niente_556051
12.02.2024, 12:00 | #20 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: Brak
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 10 godz 39 min 2 s
|
Dzień dobry. Jak oceniasz obszar Cassino pod kątem rowerowym. Da się tam powłóczyć, np. przejechać cavendish road/drogę polskich saperów itp?
|
|
|