|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
19.07.2010, 14:52 | #11 |
Miasto: Obecnie wszędzie, gdzie sie da
Motocykl: już nie AT ;)
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 tygodni 18 godz 11 min 46 s
|
Europe objechałem juz prawie całą na stopa, więc mi bokiem wyszła. Teraz to już tylko wschód został hahah.... w środę ruszę na przejażdżkę do okoła Pol. wzdłuż granicy, więc strzele sobie dokładne pomiary tego zużycia oleju. W sumie to od dwóch lat, nic w niej nie robiłem, lałem i jeździłem.
|
19.07.2010, 15:25 | #12 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
To będzie bardzo dobra okazja. Motul 3000 20W50 to bardzo porządny olej. W Rumunii często płakałem rzewnymi łzami podczas całodniowego katowania silnika na podjazdach w upale po 40 stopni przy non stop włączonym wentylatorze. Wyjazd 3500km pochłonął 4 litry tego szlachetnego płynu.
Potem po rozbiórce silnika okazało się, że gładź ma jedynie punktowe zerwania filmu olejowego. Małe ryski nie były skupione w jednym miejscu a rozsiane na całej powierzchni co świadczy raczej o skutkach odpalania na zimno a nie przytarcia podczas ciężkich warunków drogowych. Ryski zniknęły po honowaniu.
21.07.2010, 12:51 | #14 |
Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
|
Zaraz pewnie ktoś odpowie, ze lepiej remont niz kupować niewiadomą używkę
Witek, jaki olej mieliście zalany do silników Afryk podczas przejazdu przez Czarny Ląd? Paliły Wam fury olej?
21.07.2010, 13:23 | #15 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Każdy oceni według własnych kryteriów. Jakbym miał zużycie kwalifikujące silnik do szlifu na pierwszy nadwymiar to pewnie bym kupił ten silnik od Ciebie .
Zatopiłem kiedyś pół Afryki w dnie rzeczki. Cały tył był pod wodą. Odpaliłem i słyszałem tylko sapanie silnika. Zero szmerów, stuków, nawet cykania. Gdyby nie niebieskie bąbelki spod wody uznałbym, że silnikowi nie można nic zarzucić. Że ma 10kkm. Wtedy postanowiłem najpierw go rozebrać i wszystko pomierzyć. I wyszło taniej niż 3000 . I tego autorowi życzę .
09.08.2010, 18:59 | #16 |
Miasto: Obecnie wszędzie, gdzie sie da
Motocykl: już nie AT ;)
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 tygodni 18 godz 11 min 46 s
|
Ok. Po przejechaniu około 4000km(bo w trakcie 4dniowej ulewy na Ukrainie poległ ślimak i licznik przestał kręcić) stwierdzam na stepujące fakty! Silnik w sumie nie pali oleju regularnie! Na niskich biegach w wysokiej temperaturze, kiedy się dość często załączają wszelkie wentylatory Afri potrafi pochłonąć nawet 3 setki tego oleju. a przy normalnej jeździe w normalnych standardowych temperaturach pochłania na prawdę śladowe ilości na 1000km. Czyli silnika nie tykam, a olej pozostawiam ten sam.
|
|
|