19.01.2023, 22:31 | #11 |
trampkarz emeryt
|
Elegancko, jak przedmówca napisał
Wyjątkowo lubię takie inspiracje, niby niedaleko, w Polsce - a jakże ciekawie. Fajne są te miejsca nieoczywiste i spojrzenie na "atrakcje" turystyczne nie tylko na deptakach i plaży. Miło było to zobaczyć, mam intencję się wybrać w końcu kiedyś na pomorze. Ostatnio byłem jakoś w 2011 na Afryce. |
19.01.2023, 22:43 | #12 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Jestem tam co roku i za każdym razem udaje się odkryć coś nowego. Super. Będą nowe ścieżki 👍.
|
03.02.2023, 03:09 | #13 | |
Miasto: Chocznia koło Wadowic
Motocykl: RD07, DL1000, TwinSport 350
Przebieg: 67000
Online: 1 miesiąc 20 godz 3 s
|
Nie byłem, nadrobię przy następnej okazji!
Cytat:
W Gdańsku w Twierdzy Wisłoujście mam jeszcze marzenie zobaczyć fragmenty kadłuba uboota, które wydobyto - robiły za schron. A teraz na podsumowanie wyjazdu ostatni element: Żaden ze mnie modelarz, więc proszę nie krytykować, ładniej nie skleję Na fotce fragment bliźniaczego ORP Wichra II: kawałek jakiegoś przewodu i cegła z osłony termicznej z maszynowni - "wyrwane" morzu na pamiatkę.
All you need is love. And motorcycles. Ostatnio edytowane przez Norton : 03.02.2023 o 09:53 Powód: Widoczność zdjęcia |
|
03.02.2023, 08:42 | #14 |
Ostatniej fotki nie widać. Albo może mnie się nie wyświetla.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
03.02.2023, 14:00 | #15 |
blink
|
Fajny city break, na pewno wiosną skopiuję. Dzięki.
03.02.2023, 22:23 | #16 |
W zeszłym roku we wrześniu objeżdżałem te rejony,oprócz wcześniej wymienionych atrakcji załapałem się w Gdyni na takie coś
USS " Kearsarge ". |
|
04.02.2023, 15:44 | #17 | |
Miasto: Stare Babice mazowia
Motocykl: były dwa RD02 NX 650 Dominatory, XT660R jest Czarna RD07A i T700
Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 33 min 29 s
|
Cytat:
qrła, coś powiginało te fotki... ktoś pomoże ? Ostatnio edytowane przez Bart76 : 04.02.2023 o 15:49 Powód: fotki |
|
08.02.2023, 14:01 | #18 |
Rzadko ostatnio zaglądam bo szanuję swoje nerwy ale ładnie napisane i miło poczytać.
Przy tej okazji pouprawiam trochę samochwalstwa bo tuż przy faktycznej błyskawicy stanęła brązowa rzeźba/model tegoż niszczyciela gdzie wszystkie działa oraz relingi okalające pokład powstały na moim strychu z nierdzewki. https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci...i-n103024.html
09.12.2024, 23:59 | #19 |
Miasto: Chocznia koło Wadowic
Motocykl: RD07, DL1000, TwinSport 350
Przebieg: 67000
Online: 1 miesiąc 20 godz 3 s
|
Hel. Zaczarował mnie dwa lata temu. Wracam.
Część I Urywam się 16 sierpnia około 11 z pracy i ruszam w kierunku A-jedynki. Wszystko idzie super. DL trzyma marszowe 120, pogoda dopisuje, kilometry szybko ubywają. Ale zanim dotrę do miejsca docelowego, planuję odbić do Gdańska. Jadę do końca drogą nr 89. O 17:30 docieram do pierwszego celu. Westerplatte. Wojskowa Składnica Tranzytowa. Polska enklawa w Wolnym Mieście Gdańsku. Trzeba tu być. Byłem dawno, w szkole średniej ponad 20 lat temu. Wzruszające miejsce. Dużo odwiedzających, parking prawie pełen, pomimo późnego popołudnia. Bunkier placówka Fort, widać datę wybudowania 1911 oraz ślady po pociskach. Fundamenty wartowni nr 5. Fundamenty willi oficerskiej. Ruiny nowych koszar. Wartownia numer 3 - tak wyglądała. Dolna kondygnacja została przebudowana na bunkier. A w takim stanie się zachowała. Widać to samo okienko strzelnicze. Wchodzę na kopiec pod Pomnik Obrońców Wybrzeża. Stad dobrze widać słynny napis. Na drugim planie ogromny statek wychodzi w morze. Sam pomnik robi wrażenie, wspinam się na górę - ale uwaga, schodki są z dwóch stron, pozostałe dwie to wysoka ściana, można spaść. Jest tu jeszcze wiele wzruszających miejsc, jak np. cmentarzyk obrońców. Dużo ogrodzonego terenu, gdzie trwają prace poszukiwawcze. Jadę dalej. Odbijam w kierunku Twierdzy Wisłoujście. Przez most wjeżdżam na jej teren, ale zwiedzanie zostawiam na inny czas. Przyjechałem tu zobaczyć fragmenty służące do budowy kadłubów U-bootów najpopularniejszego modelu VII. W Niemczech w pobliżu Kilonii, w Laboe, znajduje się jeden z czterech zachowanych drugowojennych Ubootów. Można go zwiedzić. A my mamy u siebie fragmenty kadłuba. W Gdańsku swego czasu odkryto schron wykonany z tych sekcji. Został on rozebrany, a obecnie sekcje zostały ładnie wyeksponowane. Nigdzie na świecie nie zobaczycie czegoś takiego. Jestem więcej niż zadowolony. Ruszam w kierunku Helu. W linii prostej jest całkiem blisko. Jadę przez Trójmiasto. Tunel pod Martwą Wisłą robi wrażenie. Potem długo jadę przez miasto za miejscowym GS-em 800. Robi się ciemno, a od Władysławowa spotykam korek (w przeciwnym kierunku na szczęście), który ciągnie się aż do Kuźnic - 12 km. Nawet nie wyobrażam sobie, ile musi trwać wydostanie się tych wszystkich samochodów z Mierzei Helskiej. Około 21 docieram do celu. Pan na polu namiotowym mówi, ze ma jedno miejsce - jak się zmieszczę z namiotem, to mogę zostać. Mieszczę się.
10.12.2024, 01:31 | #20 |
Zawsze lubię wpisy w stylu starych podróży z Nortonem czyta się.
|