|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
05.03.2012, 13:32 | #11 | |
Cytat:
To po co jedziesz i w tym roku? Nie leży, bo coraz bardziej patriotyczna?
05.03.2012, 13:53 | #12 |
Miasto: EL
Motocykl: RD04
Przebieg: 4równik
Online: 1 tydzień 9 godz 52 min 57 s
|
Rozpoczęcie sezonu na Jasnej Górze robi ogromne wrażenie. Za pierwszym razem. Pielgrzymowałem tu 4 razy z rzędu. Byłem zawiedziony, że ubiegłoroczna homilia nie uczyła, jak stać się lepszym (duchowo) motocyklistą. Nie spodobało mi się, że ktoś interpretuje moje intencje. Osoba głoszącego kazanie daje nikłą nadzieję, że w tym roku będzie inaczej. Z całym szacunkiem dla organizatorów, chętnie ustąpię miejsca innym i pojadę uczestniczyć we mszy św. w cichym, wiejskim kościółku.
|
05.03.2012, 14:42 | #13 |
Miasto: Monschau / Radoszewice
Motocykl: RD07
Przebieg: 42000
Online: 2 miesiące 2 tygodni 4 dni 3 godz 13 min 0
|
Z patriotyzmem to raczej niezbyt wiele ma wspólnego... To ma być msza święta i chwila wyciszenia, a nie bełkot w kazaniu i wciskanie propagandy.
|
05.03.2012, 15:46 | #14 |
Po ostatniej mszy w Częstochowie i małym niesmaku myślę, czy nie pogadać z księdzem motocyklistą z Prudnika i nie zorganizować mszy.
Klimat fajny, bo msza odbywa się w grocie. Byłoby raczej kameralnie dla niewielkiej ilości motocykli, bo miejsca tam dużo mniej niż w Częstochowie. Co roku są tam zloty i takie msze się odbywają. |
|
05.03.2012, 16:39 | #15 |
Miasto: Kalisz WLKP
Motocykl: R1200GS
Przebieg: rośnie
Online: 2 dni 20 godz 3 min 24 s
|
Panowie ostatnio było w nawiązaniu do Smoleńska, wiec mysle że w tym roku bedzie ok.
|
05.03.2012, 17:50 | #16 | |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 5 dni 13 godz 25 min 37 s
|
Cytat:
Dla tych, co jadą na kazanie: W zeszłym roku był to ks Małkowski. Wystarczyło czytać ze zrozumieniem i nie byłoby nagle zawodu z jego stałych socjologicznych wywodów. To nie jest wątek z żalami, jak było w 2011. W tym roku zaproszony jest ks. płk. Żarski, Zastępca Biskupa Polowego WP. Znam go od lat osiemdziesiątych i do dziś szanuję za stałość poglądów i wartości. Nie wiadomo, jaki będzie temat kazania.Wiemy, jakie konsekwencje poniósł za homilię w czasie mszy z udziałem prezydenta, w Święto Niepodległości w 2010. Warto posłuchać tego kazania, wiedzieć, co się po nim stało i samemu ocenić. http://youtu.be/080NZ0uW8qI Agitacja na zlot, ani polemika o wartościach nie jest moim celem. Wątek czytają Ci, których to interesuje i chodzi mi o ich świadomy wybór. Życzę wszystkim, żeby znaleźli właściwą sobie formę uczestnictwa i wrócili z powiewem wiosennej świeżości. |
|
06.03.2012, 00:33 | #17 |
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: TRIUMPH TIGER 800
Przebieg: rośnie
Online: 1 dzień 1 godz 49 min 51 s
|
my z Bydzi się tyż wybieramy
|
06.03.2012, 01:54 | #18 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Przebieg: 46000
Online: 1 dzień 23 godz 5 min 40 s
|
jak nie sypnie śniegiem albo lunie dyscem to się wybieram, z KRK w niedzielę rano
|
06.03.2012, 02:06 | #19 |
Motocykl: RD07
Online: 5 dni 16 godz 55 min 11 s
|
ATomek, z całym szacunkiem ale biskup polowy, kapelan, cała instytucja kościoła + wojsko coś nie ten teges... to tak off top trochu
Ostatnio edytowane przez Leon : 06.03.2012 o 03:55 |
06.03.2012, 12:48 | #20 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 5 dni 13 godz 25 min 37 s
|
Leon. Nie mam patentu, ni monopolu na wiedzę w tych tematach. Po prostu obserwuję i interesuję się długo, zanim zbuduję swoją postawę wobec jakichś wartości. Lubię wzorce osobowe i akurat w tym wątku pojawiają się postacie księży 'fachowców'.
Samo słowo 'ksiądz' jest nietypowe, trudne na tym Forum. Dobrze, jak się pojawia w kontekście dalekiej wyprawy motocyklowej. O! Przyjmie po nocy, gdzieś, poza cywilizacją, gdzie da schronienie, jeszcze flaszkę postawi, bo jest . Zresztą, sam dziduje na motocyklu i nawet zrobi zlota . A na kazaniach powie o trudach motocyklowego życia. Swój chłop! Fajny temat na inny temat, bo tak wielu jest wśród nich podróżników, pasjonatów przeżyć lub wiedzy. Jak jest Człowiekiem- mówić o nim, brać przykład, jak Dziadem- Pomysłodawcą Rajdów Katyńskich i w konsekwencji Jasnogórskiego Rozpoczęcia sezonu jest Ks. Zdzisław Jastrzębiec Peszkowski. To jego zawołanie miałem w swojej forumowej stopce od pierwszego dnia na tym Forum, do niedawna. W jego ustach "Alleluja i do przodu" brzmiało należycie. Niestety mocno nadużyte w czasie przez innych, straciło swój pierwotny wydźwięk, który zawsze będę pamiętał z pierwszych zlotów na Jasną Górę od 2oo4. To Ks. Peszkowski witał nas herbatą z wojskowego termosu, na częstochowskim rynku, gdzie w deszczu się spotkaliśmy. Wystarczyło zamienić z nim zdanie i było wiadomo, że to wielki Polak. Dawny ułan, więzień Kozielska, żołnierz Andersa na całym wojennym szlaku i dopiero po latach ksiądz, kapelan domowy papieża, duszpasterz harcerzy, inicjator pamięci Rodzin Katyńskich w Golgocie Wschodu i budowy Memoriałów w Katyniu, Charkowie, Miednoje.. Do końca człowiek, z którym każda rozmowa była lekcją dobrego wychowania i patriotyzmu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdzis%C5%82aw_Peszkowski Tak zwykle jest, że komuś trzeba zaufać. To też trochę odpowiedź na mieszanie się , powiązanie kościoła z codziennym życiem. I odpowiedź na pytanie, czy choćby samo miejsce zlotu, mocno zakotwiczone w naszej historii upoważnia do nawiązania do ważnych tematów. Później robi się z nich agitację polityczną, patriotyzm inaczej i takie tam. Kiep ten, kto nie ma swego zdania i daje się urobić. Są wartości ponad wszystkie, które każdy z nas musi wybrać, bo jesteśmy ludźmi wolnymi. Amen |
Tags |
jansna góra 2012 |
|
|