|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
12.10.2012, 13:02 | #11 |
Zakonserwowany
|
Czasy kiedy mogłeś sobie jeździć po Saharze gdzie cię tylko oczy poniosły mamy juz za sobą i nie wrócą na pewno .
Dziś żeby pojechać na południe Tunezji potrzebne są : - trasa którą chcesz pojechać musi zostać zaakceptowana przez wydział turystyki w gubernatoracie , sama trasa to nie problem w zasadzie , trzymasz sie obowiązujących przepisów i nie ma z tym problemu . Problem jest z bazą w El Borma , ponieważ leży w strefie zamkniętej dla ruchu turystycznego ( obszar 30 km od pogranicza algierskiego , które jest w obecnym czasie skrupulatnie kontrolowane ) i to jest jedyna kwestia , która załatwi lub nie tylko agencja . - na tej podstawie dostajesz imienne pozwolenia ( dane osobowe nr paszp. i dowód motocykla ) , tym zajmuje się agencja z której później dostajesz przewodnika , wszystko załatwia się wcześniej , ponieważ cała procedura może potrwać kilka tygodni , przed rewolucja w dwa dni. - suport o którym pisałem powyżej to pikap z przewodnikiem , który wiezie zapas benzyny , wody i jedzenia na 5 biwaków , oraz bambetle do spania , wieczorem dojeżdżasz na biwak w ustalonym miejscu. - w grupie misi być satelitarny i gps , w zasadzie tyle . Przez 2 tygodnie można się zajechać na śmierć , trzeba tylko wiedzieć gdzie . Moim zdaniem najlepszy okres to przełom listopada - grudnia i do połowy stycznia na południe .
12.10.2012, 14:04 | #12 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
a co z green zone?tez trzeba przewodnika itp?
12.10.2012, 19:11 | #13 |
Zakonserwowany
|
Obecnie wygląda to tak :
- zone nord z przewodnikiem - zone sud , zabronione dla ruchu turystycznego - pozostały obszar bez restrykcji Kiedyś do El Borma jeździło się bez pozwoleń i to wystarczało , ponieważ wariantów tras jest cała masa w zależności czym jedziesz , umiejętności itp. Chcąc pojechać do Borj El Khadhra trzeba było mieć pozwolenia . Od momentu jak porwali kasztanów którzy pojechali bez pozwoleń i nawigacji zaostrzyli przepisy i od Ksar Guiliane na południe trzeba mieć pozwolenia , a po wybuchu powstania i wojny w Libii zone sud jest zamknięta . Miedzy Douz i El Borma są fantastyczne wydmy i jazdy na kilka miesięcy żeby objechać wszystkie Ergi , są nawet takie z wydmami po kilkadziesiąt metrów i bardzo podobne do Erg Marzuk , czy Abwari . Zawsze jeździłem do Afryki w sprecyzowanym celu , jazda turystyczna i nawijanie kilometrów , to nie dla mnie .
Proszę siadać, się nie wychylać, się nie opowiadać I łaskawie i po cichu i bez szumu i bez iskier Wypierdalać. Ostatnio edytowane przez Adagiio : 24.05.2013 o 07:40 |
12.10.2012, 19:56 | #14 |
|
to w koncu da sie jezdzic po red zone,czy nie, bo chyba cos mieszasz
12.10.2012, 21:36 | #15 |
Zakonserwowany
|
Masz na mapie którą dodałem jasno określone gdzie można jeździć i na jakich warunkach , red zone = zone nord .
13.10.2012, 00:52 | #16 | |
|
Cytat:
czerwona= zakazana
13.10.2012, 10:26 | #17 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 dni 1 godz 48 min 32 s
|
Tunezja
Cytat:
2.Ile za support za 1 dzień? 3.Ile moto może jechać z 1 przewodnikiem? 4.Którą agencję polecasz? ------------------------ http://www.globerider.pl |
|
13.10.2012, 19:57 | #18 |
Zakonserwowany
|
Pozwolenie jest jednorazowe na czas przejechania trasy , koszt 20 dinarów + prowizja agencji kilkanaście eurasów na osobę .
Ceny przewodników z własnym pikapem nie są uzależnione od ilości uczestników w grupie , nie wiem ile może być max osób , ja nie jechałem w większej niż 5 motocykli , trzeba liczyć 200 euro za dzień . Z agencjami niestety nie mogę pomóc .
13.10.2012, 21:49 | #19 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 dni 1 godz 48 min 32 s
|
trasy
Cytat:
Polecisz jakieś strony z pustynnymi trackami na gps (map60csx)? P.S. Dzięki za info. ------------------------ http://www.globerider.pl |
|
14.10.2012, 10:13 | #20 |
Zakonserwowany
|
Nie potrzeba żadnych namiarów tam są tylko wydmy , jak spojrzysz na mapę to je nawet widać . Nie wiem czy są w necie trasy w postaci traków , ja zawsze na podstawie książek planowałem , ale to włoskie wydawnictwo i pewnie nie występuje w innym języku . Lubię nawigować i wybierać przejazdy czytając teren , gps używam jako pomagacza żeby trzymać kierunek . Jeśli w jakiś sposób może to pomóc w ich znalezieniu to podaj mejla , wyślę skany okładek .