|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
09.07.2014, 12:22 | #11 |
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
Z kupnem karty(ichniejszego viatola) nie jest tak rozowo- nie na kazdej stacji jest, tylko na wybranych,a czesto i tak nie maja na stanie
Ale mozna kupic ta karte i od razu doladowac na poczatku autostrady- przy pierwszej platnej bramce. Warto miec lokalne pienaidze, bo kantoru ani bankomatu w poblizu nie ma, a na miejscu przelicznik bardzo niekorzystny Karte nakleja sie na szybie auta, lub na szybie motocykla,lub gdziekolwiek, Kaucja za karte to 2 lub 5 lirow Minimalne doladowanie 35 lirow Karta dziala takze na most na bosforze. Opony to polecam tourance, anake, albo podobne- zazwyczaj 95% to asfalty
niejedna przestrzen jeszcze moj uslyszy glos super miejsce i cudowni ludzie www.misja-kamerun.pl Ostatnio edytowane przez Mirmil : 09.07.2014 o 12:26 |
09.07.2014, 12:38 | #12 | ||
|
Cytat:
Cytat:
Wiec bedziemy wyjezdzac z Gruzji albo okolice 7-10, albo tez po 20 wrzesnia. Jak narazie wszytsko w sferze planow. Szukam chetnych na dolaczenie to takiej wyprawy
04.08.2014, 18:02 | #13 |
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07
Przebieg: za mały
Online: 3 dni 21 godz 41 min 28 s
|
Na dzień dzisiejszy bardzo zainteresowałem się opcją Neno z jego Afryką w styczniu , a terminy wrześniowo - październikowe przestają mi pasować, więc chwilowo na prawdę nie wiem co robić
21.08.2014, 23:55 | #14 |
Miasto: Ustroń
Motocykl: RD07a
Przebieg: 95000
Online: 1 tydzień 3 dni 23 godz 10 min 45 s
|
Bramki w Turcji olałm kilka razy i nic się nie stało. Zaczęło wyć i migać i na tym się skończyło. Nie żebym nie chciał płacić, ale nie było możliwości wymiany pieniędzy po drodze więc innego wyjścia nie było Most na Bosforze nie do ominięcia w ten sposób, dwa lata temu trzeba było wykupić kartę i na jej podstawie można było jeździć po całej Turcji drogami płatnymi, była dość droga około 80 zł. Potem sprzedałem ją za połowę ceny chłopakom z forum którzy jechali wokół Morza Czarnego w druga stronę więc i mnie i im wyszło nie najgorzej. W tym roku też lecę w tamtą stronę, do Iranu, więc jeżeli chęci są to zawsze kolejna morda do wieczornej pogawędki się przyda. Wyjazd 9 września na dojazd mamy około 8 dni, potem wjeżdżamy do Iranu, jak starczy czasu (mamy 34 dni całości) to może jeszcze kawek Gruzji.
|
22.08.2014, 05:11 | #15 | |
Cytat:
Wszystko wyło, policja stojąca za bramkami nie reagowała. Starą kartę, z roku 2010 bodajże (nie działała - wprowadzili nowy system) oddałem, zwrócili mi kaucję, z tego co zrozumiałem nowej kaucji nie pobrali, skasowali tylko za naklejkę na szybę. Kupione wsio dopiero w centrum Stambułu, płacone w euro - gotówki lokalnej nie mieliśmy. Wyszło ok 10 czy 15e jeśli dobrze pamiętam. Naklejka wytrzymała na warunki atmosferyczne, dała radę z 15kkm.
22.08.2014, 11:35 | #16 |
psim sfendem
Miasto: Bedford, UK
Motocykl: XL1000 trzy kolory
Online: 1 tydzień 6 dni 12 godz 19 min 34 s
|
Karta doladowana za 50 lira (kupiona na pierwszych bramkach ) wystarczyla na droge do Gruzji (wybrzezem) i na powrot (od Ankary po autostradzie) z tym ze na przedostatniej bramce sygnalizacja bramki juz byla na pomaranczowo.
Z tym przejazdem bez oplaty zaczyna sie robic ryzykownie, kilkakrotnie widzialem jak policjanty zatrzymywaly fachowcow po tym jak bramka zaczynala ujadac.
30.01.2015, 01:26 | #17 |
|
Podbijam wątek - w zeszłym roku nie wyszło, może w tym... Ktoś chętny na objazdówkę? Cel - podnóża Araratu + atrakcje po drodze (Kapadocja, Van, Ani, może jakaś traska wzdłóż granicy z Syrią może by nas wpuścili bez carnet de passage do Iranu na jeden dzień? Nie zależy mi na pchaniu się do wielkich aglomeracji miejskich. Plan wolny.
maj? wstępnie 2 tygodnie. 7,5 tys.km? Ktoś? coś?
30.01.2015, 02:09 | #18 |
|
Ja w zeszlym roku zrobilem swoja zamierzana traske( Gruzja- Vardzia, wschodnia Turcja, podnoze gory Ararat, Kurdystan, Jazioro Van, Nemrot Dagi, Kapadocja)
Tam mi sie spoodbalo,ze w tym roku z checia ja powtorze. Planowany wyjazd z Polski 16 lub 20 maj. Planowany powrot z Gruzji do Polski ( samolotem) 30 maj. Jade kamperem + 3 motocykle Do Kapadocji ekipa w kamperze, motocykle na przyczpece( po drodze zwiedzanie Stambulu) W Kapadocji 3 smialkow wsiada na motocykle, jada szutrami i terenem. Spotykamy sie na biwakach, miejsce w kamperze do spania, jedzenia itp Szukam chetnych na taki wyjazd...
30.01.2015, 17:32 | #19 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: brak
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 17 godz 55 min 24 s
|
Wizy do Turcji jeszcze obowiązują. Można tylko zaoszczędzić kilka dolców wykupując ją w systemie E-visa: https://www.evisa.gov.tr Oszczędza się 5 dolców w stosunku do wizy kupionej na granicy która tam kosztuje 30 dolarów. A miało być tak fajnie od stycznia...
01.02.2015, 13:18 | #20 | |
|
Cytat:
Tym camperem wyjeżdżasz z Polski, tak? Koniec macie w Gruzji i powrót samolotem ? A co z motocyklami na przyczepie - to są Twoje sprzęty, które zostawiasz na Kaukazie, czy ekipa wraca samolotem, a Ty odwozisz ich sprzęty do Polski drogą lądową? Z ciekawości - czym koledzy jadą, pewnie czymś lżejszym niż AT?
|