![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Kielce
Motocykl: Dziczyzna
Przebieg: ustalam
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 14 godz 40 s
|
![]()
a widzisz - o tym nie pomyślałem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 2 godz 8 min 31 s
|
![]()
Tylko tego nie da się wymienić bo dolna część lagi jest zaprasowana no chyba, że ktoś to zeszlifował dorobił plastik z teflonu wszystko złożył a później pospawał bo inaczej tego nie widzę.
W każdym razie wg.mnie to tylko to może stukać bo innego elementu, który ma jakikolwiek luz w zawieszeniu nie ma. A niestety pewnie nikt go nie wymieniał bo teoretycznie się nie da.. a w rurę pewnie też mało kto zagląda i niektórzy mogą nawet nie wiedzieć o jego istnieniu.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
|
![]()
Dodam tylko, że likwidacja problemu to wymiana rur zawieszenia, które to zawierają te zaworki - koszt. ok 700-800 są to rury firmy TLT i tylko te polecam ponieważ zaworek ma także dodaną sprężynkę, która odpycha go w stronę zamknięcia.
Jak już zawiecha rozebrana to proponuję wymienić uszczelniacze (najlepiej NOK), olej (jakiś dobry syntetyk 5W) oraz jak trzeba to panewki - tylko nie na oryginał HONDY bo te teraz sprzedawane to badziewie - proponuję ALLBALLS tańsze o ok 20zł /sztuce Jeżeli chodzi o panewki z HONDY to górna nie ma teraz grubej warstwy teflonu tylko bardzo cienką siateczkę gdzie w dziurach widać metal. Warstwa teflonu jest bardzo ale to bardzo cienka i często nasza stara panewka po przebiegu 100.000km ma go duuużo więcej!!! całkowity koszt likwidacji stuków to 800-1000zł w zależności ile własnej pracy w to włożymy. Ostatnio edytowane przez mdxmd : 31.10.2013 o 15:08 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
majsterkowicz amator
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Galway/Wyrzysk
Motocykl: XR650r & XRV750
Przebieg: ~50kkm+
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 21 godz 6 min 18 s
|
![]()
Stuka nie tylko przy oryginalnym zawieszeniu hundy...
Podobne objawy - wjazd na policjanta/kraweznik przy niskiej predkosci (mysle ze jak jest szybciej to tego po prostu nie slychac). Lagi WP48 od KTMa z 2009 roku po serwisie. Spec mi powiedzial ze to moga byc uchwyty zaciskow hamulcowych luzne i to one stukaja... Czasu brak aby to odkrecic i przejechac sie bez...
![]() |
#15 |
majsterkowicz amator
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Galway/Wyrzysk
Motocykl: XR650r & XRV750
Przebieg: ~50kkm+
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 21 godz 6 min 18 s
|
![]()
P.s. watek o stukaniu:
http://africatwin.com.pl/showthread....light=stukanie
![]() |
#16 |
|
![]()
na YT wrzyciłem filmik jak sprawdzić czy to zaworki są zużyte w lagach - jeszcze bez ich rozbierania.
http://www.youtube.com/watch?v=c40DTfFC_n8 Dodam tylko, że powinna być całkowita cisza po gwałtownym puszczeniu lagi. U siebie wymieniłem rury i bez względu na rodzaj oleju czy rodzaj terenu - czy to najazdy czy zjazdy jest cisza aż miło. niektórzy z was piszą, że wymiana oleju na gęstszy pomaga, owszem pomaga jeżeli zaworki mają niewielkie zużycie ale i tak w pewnych warunkach będzie stukać np. b.gorące dni, progi, korzenie itp.. Skutkiem ubocznym gęstszego oleju jest oczywiście zmiana charakterystyki odbicia i na asfalcie będzie ok a nawet lepiej ale w polu odwrotnie.... Ostatnio edytowane przez mdxmd : 04.11.2013 o 16:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
![]() Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
![]() Online: 1 miesiąc 1 dzień 11 godz 3 min 42 s
|
![]()
Pytanie do bardziej doświadczonych. RD03 . Ostatnio pojawiło sie stukanie w tylnej części motocykla , podczas jazdy po wybojach . Głośny wqrwiający odgłos . Czy zużyta wywalona kiwaczka będzie tak hałasować? Czasu mam brak ostatnio i nie mam kiedy tego rozebrać żeby sprawdzić . Amortyzator tez już chyba się kończy pomału i nie wiem czy czekać aż się zleje czy rozebrać to wszystko i dać do regeneracji ( amor) Czy może pasuje od trampka któregoś . A może łożysko wahacza , Sa jakieś proste patenty żeby to sprawdzić bez rozkręcania ?
Stuki z przodu ( niemniej wqrwiające) generował .. błotnik.. Po jego odkręceniu i zostawieniu w garażu pukanie znikło . Po założeniu wróciło. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
![]() Online: 7 miesiące 1 tydzień 2 dni 23 godz 45 min 36 s
|
![]()
Na chłopski rozum, to wystarczy postawić na centralce albo skrzynce po piwie (piwo wcześniej wypić) i poszarpać tylnym kołem. Może coś wtedy wyczujesz na kiwaczce czy amorze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
![]() Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Dzierżoniów
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
![]() Online: 1 miesiąc 1 dzień 11 godz 3 min 42 s
|
![]()
Zapomniałem dodać że tak już robiłem i nic taka kontrola nie wykazała
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
![]() |
![]()
Sprawdz czy amor się nie wylał?
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
silnik transalpa 92r. w ramie RD03 | piotrek | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 6 | 26.02.2010 10:20 |
Gdzie nas jeszcze nie było? | giziu | Kwestie różne, ale podróżne. | 14 | 29.07.2008 18:52 |