![]() |
|
Ciuch Afrykańczyka spodnie, kurtki, rękawiczki, kombinezony, bluzy enduro, itd. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Problemem zbroi jest to że siatka przylega na całej powierzchni do skóry i co kolwiek termo odprowadzającego wilgoć ubrać po spód nie rozwiąże problemu odprowadzenia potu . Jeśli chcesz jeździć w kurtce to sensownym rozwiązaniem jest buzer i porządne nałokietniki , są zdecydowanie mniejsze od tych stosowanych w zbroi i mieszczą się bez upierdliwego uwierania pod kurtką . Osobiście używam kurtki ufo plast i uważam że jest ok . Żadne kurtki z membraną nie nadają się do jazdy po krzaczorach .
![]() |
#12 |
![]() |
![]()
Tak też mam jakiś tam zestaw scott'a z membraną. Nie ma żadnych podpinek, wypinek itp. po prostu kompletujesz ubiór w zależności od warunków Tak "na cebulkę". zbroję fox'a mam na materiale dla wygody. Zestaw taki kompletowałem jako turystyczny z maksymalnym bezpieczeństwem i dopasowaniem ochraniaczy do ciała. Jedyne co to do spodni bez nakolanników nie potrafię się przyzwyczaić, nakładanie pancernych gaci i nakolanników mnie wku... Całości dopełnia but daytona trans open gtx (komfort, wygoda, mobilność na piechotę) i tu za cenę wzmocnień typowo w teren.
![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2014
Miasto: HollyCity
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 6 dni 20 godz 14 min 7 s
|
![]()
W pole wkładałem buzer i gorotex wojskowy amerykański przed wjazdem do lasu na bagażnik i ogień a na powrót kurteczka z powrotem na grzbiet żeby mnie nie przewiało.
![]() |
#14 |
Autobanned.
![]() |
![]()
Bylo juz kilka razy na forum dyskutowane. Olek i Ja jezdzimy e dainese neck zawsze. Podos tez kiedys to cwiczyl. Radze sie zdecydowac od razu. Jak sie decydujesz wywalasz ochraniacze i jezdzisz w zbroi z kurtka ktora kupujesz mierząc na zbroje lub lekko za dużą. Do latania bez zbroi druga kurtasa. A pamietaj pelna zbroja grzeje jak dobra bluza.
![]() |
![]() |
#15 |
zdradziłem afre
![]() Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: Radom
Motocykl: XT600Z 3aj + B12
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 5 dni 15 godz 38 min 53 s
|
![]()
Ok, trochę mnie naprostowaliście
![]() Wiem, że temat ciuchów do ADV poruszany wielokrotnie, ale w tym konkretnym kontekście miałem niejasność. Zacznę chyba ok lekkich kurtek typowo do off'u, chyba że trafię, tak jak radzi ArturS, tego BF'a. Dzięki i wesołych świąt ![]()
![]() |
#16 |
zdradziłem afre
|
![]()
Zamiast edytować, ostatnie pytanie: BF'a pod zbroję też rozmiar wyżej ?
Pytam bo trafiła się Akito Desert i BF Dakar, ale w rozmiarze "L" .... W sama "L-kę" to na pewno wejdę, pytanie czy jak powyciągam protektory to robi się aż tak obszerna ? Pewnie i tak ją kupię, ale chętnie zasięgnę opinii ![]() Pozdrawiam
![]() |
#17 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2014
Miasto: HollyCity
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 6 dni 20 godz 14 min 7 s
|
![]()
Jak się zapakujesz w taki komplecik to saunę przewoźną sobie zafundujesz , jak w koło komina latasz i nie pada to spokojnie możesz na buzer zarzucić angielskiego combat shirta , a co do kurtki to wątpię czy wejdzie sam żółw na plecach zabiera sporo miejsca , łokcie barki też nie są małe.
![]() |
#18 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 57 min 58 s
|
![]()
Mam BF kilka lat i....Ta kurtka ma mnóstwo wad tak jak i inne zreztą tego rodzaju...
Po pierwsze to jest kiepska pod szyją.. Nie chroni ani od deszczu ani od wiatru w tym miejscu. Ona sie na miasto może jeszcze nadaje- kieszenie- Ale do jazdy w deszczu już nie bardzo...Większe opady i masz wodę w rękawach. Zewnetrzna powierzchnia przemaka i płynie woda po nieprzemakalnej podpince...płynie do rękawiczek. Trudno ją uszczelnić na nadgarstkach....Według mnie przy deszczu i tak trzeba coś na nią zakładać. Edit Coś co ma chronic przed wodą musi mieć solidne rzepy na nadgarstkach i wysoka stójkę na szyji. W BF zawsze mi sie lało za kołnierz w kasku i nie dao sie uszczelnic skutecznie nadgarstków, ale to zawsze jest problem.Jk wsadzisz rekawice pod spód to woda ma tendencje do płyniecia po rekawicy w rekaw, gdy odwrotnie to spływa po rekawie w rekawicę. Sa rekawiczki z podwójnym mankietem i one trochę rozwiazuja ten problem, ale zawsze wazny jest silny i szeroki rzep na nadgarstkach kurtki. Ostatnio edytowane przez puszek : 21.12.2014 o 13:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
zdradziłem afre
|
![]()
Ok, więc zacznę ok kurtki Offowej i zobaczę jak to się sprawuje.
Na miasto mam swoja stara skórę - uwielbiam ją bo daje mi poczuci bezpieczeństwa, ale do offu i turystyki to ona się nie nadaje ![]()
![]() |
#20 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Łaziska Górne
Motocykl: Yama XT614Z Terefere, Husq. TE610ie
Przebieg: x34tys
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 10 godz 21 min 26 s
|
![]()
Moja BF ma/miała 3 warstwy, każda dopinana osobno, w tym nieprzemakalna podpinka przeciwwiatrowa/deszczowa, której w ogóle nie używam. Do jazdy w deszczu zakładam kondona, podobnie zresztą robiłem w modece finn, bo czas schnięcia takiej kurtały to chyba kilka dni
![]() Rozmiar BF Desert - ja zawsze biorę XLki i taką też mam BF, nie trzeba brać nadwymiaru pod zbroję. |
![]() |
![]() |